Trwa ładowanie...
d1pdek7
d1pdek7

Ginnifer Goodwin - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Memphis, Tennessee, USA

Filmografia:

Pożyczony narzeczony (2011) (Rachel White)

Szalona noc (2011) (Banky)

Five (2011) (Charlotte)

Wygraj randkę (2004) (Cathy Feely)

Dzwoneczek i bestia z Nibylandii (2014) (Fawn)

Dzień zero (2007) (Molly Rifkin)

Once Upon a Time () (Mary Margaret / Królewna Śnieżka)

Ramona i Beezus (2010) (Ciotka Bea)

Samotny mężczyzna (2009) (Pani Strunk)

Trzy na jednego () (Margene Heffman)

W świecie kobiet (2007) (Janey)

Spacer po linie (2005) (Vivian Cash)

Kobiety pragną bardziej (2009) (GiGi)

Uśmiech Mony Lizy (2003) (Constance Baker)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykańska aktorka filmowa i telewizyjna, jedno z najświeższych odkryć aktorskich ostatnich lat. Gwiazda serialu „Trzy na jednego” i komedii romantycznej „Kobiety pragną bardziej”.

Urodziła się 22 maja 1978 roku w Memphis, w stanie Tennessee. Jej ojciec był właścicielem studia nagrań, dorastała więc w bliskiej styczności z show-biznesem. Od początku jednak jej zainteresowania skupiały się na aktorstwie, nie na muzyce. Uwielbiała Szekspira (szczególnie „Romea i Julię”) i każdą wolną chwilę w szkole średniej poświęcała próbom do kolejnych przedstawień.

W 2001 roku ukończyła studia aktorskie na Boston University i jeszcze w tym samym roku została wyróżniona nagrodą The Bette Davis Foundation Excellence dla najbardziej obiecującej debiutantki.Edukację uzupełniła w Wielkiej Brytanii, gdzie szkoliła swój talent dramatyczny w Stratford-Upon-Avon’s Shakespeare Institute. Pozwoliło jej to zdobyć cenny Acting Shakespeare Certificate, wystawiany przez londyńską Royal Academy of Dramatic Art. Podczas pobytu w Londynie pojawiła się na scenie w kilku znaczących rolach: jako Joanna D’Arc, Ofelia w „Hamlecie”, czy Jessica w „Kupcu weneckim”.

Jej debiutem ekranowym był udział w serialu komediowym „Ed”, z którym była luźno związana w latach 2001-2004. Na dużym ekranie pojawiła się po raz pierwszy w 2003 roku, u boku takich gwiazd, jak Julia Roberts, Kirsten Dunst, czy Maggie Gyllenhaal w dramacie/romansie „Uśmiech Mony Lisy” Mike’a Newella, z kolei rok później zaliczyła pierwsze doświadczenie z komedią romantyczną, biorąc udział w filmie „Wygraj randkę” z Kate Bosworth.

d1pdek7

Jej pierwszą, przełomową rolą była kreacja Vivian Cash – żony słynnego muzyka w biograficznym dramacie muzycznym „Spacer po linie” Jamesa Mangolda, z Joaquinem Phoenixem i oskarową Reese Witherspoon w rolach głównych (2005). Nie licząc dramatu „Dzień zero” (2007), w którym zagrała u boku u boku Chrisa Kleina, Jona Bernthala i Elijah Wooda, w kolejnych latach pojawiała się przede wszystkim w komediach: „Love Comes to the Executioner” (2006), „Świat kobiet” Jona Kasdana z Meg Ryan, Adamem Brody i Kristen Stewart (2007), „Birds of America” Craiga Lucasa, z Matthew Perrym (2008).

W 2006 roku związała się na dłużej z serialem „Trzy na jednego”, gdzie po dziś dzień kreuje jedną z trzech żon głównego bohatera - bigamisty (w tej roli Bill Paxton).

Ostatnio pojawiła się jako Mrs. Strunk w dramacie „A Single Man” Toma Forda, z Colinem Firthem i Julianne Moore, a przede wszystkim dołączyła do gwiazdorskiej obsady komedii romantycznej „Kobiety pragną bardziej” z Jennifer Aniston, Jennifer Connelly, Scarlett Johansson, Benem Affleckiem i Drew Barrymore (2009). Udział w tej przebojowej produkcji przyniósł jej nominację do People’s Choice Award w kategorii Przełomowa Aktorka Filmowa.

d1pdek7
d1pdek7