ycipk-okqs5i
ycipk-okqs5i

Jerzy Cnota - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Jastrzębie-Zdrój, Polska

Filmografia:

Sól ziemi czarnej (1969) (Euzebin Basista)

Podróż za jeden uśmiech (1972) (Autostopowicz)

Sławna jak Sarajewo (1987) (Dziurla)

Spacer pod psem (1974) (Adam J. Feliks)

Penelopy (1988) (Pijak)

Janosik (serial) () (Gąsior)

Ogniem i mieczem (serial) () (Przewoźnik na Dnieprze)

Znaków szczególnych brak (1979) (Towarzysz)

Pójdziesz ponad sadem (1974) (wózkarz Maniek)

Tylko Beatrycze (1976) (Tatar)

Szarada (1977) (złodziej)

Kwiat paproci (1972) (Ksiądz kanonik)

Grzeszny żywot Franciszka Buły (1980) (Wilek Lizoń, konferansjer elwrów)

Poślizg (1972) (Jerzy)

Perła w koronie (1971) (August Mol)

Blisko, coraz bliżej (1986) (górnik-powstaniec Karwat)

Zdjęcie
Podziel się

Jerzy Feliks Cnota urodził się 17 października 1942 r. w Jastrzębiu-Zdroju. Średnie wykształcenie zdobył w III Liceum Ogólnokształcącym im. Stefana Batorego w Chorzowie, a wyższe kończąc filologię rosyjską w Krakowie. Szlify aktorskie uzyskał w 1972 r., kończąc eksternistycznie Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. W Krakowie występował w studenckim Teatrze 38, gdzie grano Becketta i Ionesco. Często były to prapremiery ich utworów. Przez trzy lata występował w Piwnicy pod Baranami. Zagrał w ponad 60 filmach kinowych i telewizyjnych, w tym również w śląskich filmach Eugeniusza Klucznioka realizowanych w ramach rybnickiego Klubu Filmu Niezależnego jak: Kant-Pol, Byzuch, Bajzel po Polsku, Byzuch 2 - Rewizyta. Jednak największą popularność przyniosły mu role w filmach Kazimierza Kutza: Sól ziemi czarnej i Perła w koronie oraz rola Zbójnika Gąsiora w niezapomnianym serialu Janosik.

ycipk-okqs5i
ycipk-okqs5i