ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm

Taraji P. Henson - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-z3u2cm

Po raz pierwszy zwróciła na siebie uwagę rolą w filmie Hustle and Flow. Nowsze filmy z jej udziałem to m.in. "Talk to Me" u boku Dona Cheadle’a, komedia sensacyjna "As w rękawie" z Jeremym Pivenem, Alicią Keys i Benem Affleckiem oraz "The Family That Preys" Tylera Perry’ego z Kathy Bates i Alfre Woodardem.

Wkrótce na ekrany kin wejdą nowe filmy z udziałem aktorki: Hurricane Season Lil' Wayne z Forestem Whitakerem i Not Easily Broken z Morrisem Chestnutem, w reżyserii Billa Duke’a. Obecnie Henson jest w trakcie realizacji niezależnej produkcji pt. Once Fallen z Edem Harrisem i Amy Madigan. Gra również w serialu Davida E. Kelly Boston Legal, powraca także jako córka Loretty Devine Patti w serialu emitowanym w telewizji ABC pt. Eli Stone. Aktorka występuje ponadto w teledysku do najnowszego singla brytyjskiej wokalistki Estelle Pretty Please.

Henson otrzymała miano wybitnej aktorki drugoplanowej w filmie długometrażowym na gali Black Movie Awards 2005. Nagrodzono ją na festiwalu BET Awards 2006 jako najlepszą aktorkę za kreację Shug w odważnym filmie Hustle and Flow produkcji zdobywcy Oscara Johna Singletona, z udziałem Terrence’a Howarda. Aktorka otrzymała dwie nominacje na festiwalu MTV Movie Awards 2006, m.in. w kategorii najlepsza rola przełomowa. Hustle and Flow to także wokalny debiut Henson – śpiewany przez nią utwór znalazł się na ścieżce dźwiękowej filmu, aktorka natomiast wykonała oscarową piosenkę It's Hard Out Here for a Pimp w 78. rocznicę Nagród Akademii.

Po raz trzeci zagrała u Johna Singletona w filmie Czterej bracia z Markiem Wahlbergiem i Andre 3000 dla wytwórni Paramount Pictures. Henson zagrała również z Sanaą Lathan i Simonem Bakerem w produkcji Something New, a także pamiętną rolę Yvette, pięknej przyjaciółki Jody’ego (Tyrese) w filmie Baby Boy, którego scenarzystą, producentem i reżyserem był John Singleton.

Przez trzy lata występowała jako detektyw w serialu telewizji Lifetime The Division. Grała również w produkcji CBS Murder She Wrote Movie: The Last Free Man (Napisała: morderstwo. Ostatni wolny człowiek) u boku Angeli Lansbury i Phylicii Rashad. Pojawiła się również w serialach telewizyjnych, takich jak Ostry dyżur, Strong Medicine, CSI, Dr House i inne.

ycipk-z3u2cm

Henson urodziła się i dorastała w Waszyngtonie, ukończyła Howard University. Obecnie mieszka w Los Angeles. Aktorka z pasją pomaga niepełnosprawnym i biednym dzieciom. – Zawsze powtarzam im, że najważniejsza jest wiara we własne umiejętności. Pewność siebie to przepis na sukces.

Data urodzenia

11.09.1970

Miejsce urodzenia

Waszyngton, Dystrykt Kolumbii, USA

Filmografia

Larry Crowne - uśmiech losu (2011) (B'Ella)

Baby Boy (2001)

Myśl jak facet (2012) (Lauren)

Dobry Doktor (2011) (Siostra Theresa)

Myśl jak facet 2 (2014) (Lauren)

Zwierzę (2005) (Ramona)

Hurricane Season (2009) (Dayna Collins)

Babski oddział () (Inspektor Raina Washington)

Peep World (2010) (Mary)

Nocna randka (2010) (Detektyw Arroyo)

Mów do mnie (2007) (Vernell Watson)

Hustle and Flow (2005)

Karate Kid (2010) (Sherry Parker)

Not Easily Broken (2009) (Clarice Clark)

Ciekawy przypadek Benjamina Buttona (2008) (Queenie)

Orły z Bostonu () (Whitney Rome)

Something New (2006)

Acrimony (2018) ( Melinda )

Proud Mary (2018) ( Mary)

What men want (2019) ( Ali Davis )

ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm