ycipk-10261i
ycipk-10261i

Bruce Dern - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-10261i

Amerykański aktor. Od lat 60. XX wieku często grał kryminalistów i psychopatów. Jest ojcem aktorki Laury Dern.

Bruce MacLeish Dern urodził się 4 czerwca 1936 roku w Chicago w Stanach Zjednoczonych. Jest synem George'a H. Derna, gubernatora stanu Utah. Swoją karierę ekranową zaczynał od występów w telewizji. Sporą popularność przyniósł mu udział w rozgrywającym się na Dzikim Zachodzie serialu "Stoney Burke" (1962), gdzie przez 2 sezony pojawiał się jako E.J. Stocker.

W kinie zwrócił na siebie uwagę pod koniec lat 60-tych dzięki wyrazistym rolom w niskobudżetowych produkcjach Rogera Cormana: "Dzikie anioły" (1966), "The Trip" (1967), "Psych-Out " (1968) i "Bloody Mama" (1970). W latach 80-tych miał spore problemy osobiste, które spowodowały kilka dłuższych przerw w pracy i przyhamowały jego karierę. Złą passę udało mu się przełamać dopiero w latach 90-tych, na co też wpływ miały sukcesy jego córki Laury Dern, które przy okazji zwróciły ponowną uwagę Hollywood na niego.

Bruce Dern należy do aktorów znanych widowni zarówno z ról na małym i dużym ekranie. Wielokrotnie wyróżniany prestiżowymi nagrodami, zdobył między innymi nominacje do Oscara i Złotego Globu za rolę weterana wojny w Wietnamie w obrazie "Coming Home". Kolejne wyróżnienia przyszły za filmy: "Middle Age Crazy", "Harry Tracy, Desperado", That Championship Season" (nagroda dla najlepszego aktora na festiwalu filmowym w Berlinie) i "Drive, He Said" - nagroda National Film Critics Society.

Długa lista filmowych osiągnięć Bruce'a Derna obejmuje również takie tytuły jak: "Last Man Standing", "Down Periscope", "After Dark, My Sweet", "Silent Running", "The Cowboys", "Czyż nie dobija się koni", Tattoo", "Black Sunday", "Support Your Local Sheriff", "Family Plot", "marnie", "Smile", "Hush, Hush Sweet Charlotte", "Wild River" i "Wielki Gatsby". Aktor zagrał w wielu produkcjach telewizyjnych, w tym: "Mrs. Munck", "Amelia Earhart: The Final Flight", "A Mother's Prayer", "Space", "Tough Love" i "Carolina Skeletons".

ycipk-10261i

Bruce Dern trzykrotnie był żonaty. Jego pierwszą żoną była Marie Dean. W latach 1960-1969 był mężem aktorki Diane Ladd, z którą ma córkę Laurę Dern (ur. 1967). Od 1969 roku Dern jest związany z Andreą Beckett.

Data urodzenia

04.06.1936

Miejsce urodzenia

Chicago, Illinois, USA

Filmografia

Nawiedzony (1999)

Mother's Prayer, A (1995) (John Walker)

1969 (1988) (1988) (Cliff)

Amelia Earhart: The Final Flight (1994) (George Putnam)

F.B.I., The (1965) (PFC Byron Landy / Virgil Roy Phipps)

Loner, The (1965) (Merrick)

King of Marvin Gardens, The (1972) (Jason Staebler)

Big Valley, The (1965) (Clovis/Gabe Skeels/Harry Dixon)

Black Sunday (1977) (Michael Lander)

Dom Glassów (2001)

Strach (2009) (Creepy Carl)

W pogoni za wolnością (1999) (McGurdy)

Virginian, The (2000) (Bert Kramer / Lee Darrow / Pell)

Szaleństwo wieku średniego (1980) (Bobby Lee)

77 Sunset Strip (1958) (Ralph Wheeler)

Dzika rzeka (1960) (Jack Roper)

Rącze konie (2000) (sędzia)

Intryga rodzinna (1976) (George Lumley)

Twixt (2011) (Bobby LaGrange)

Diggstown (1992) (John Gillon)

Django (2012) (2012) (Starszy mężczyzna Carrucan)

Ben Casey (1961) (Billy Harris)

Nieugięci (1996) (The Chief)

That Championship Season (1999) (George Sitkowski)

Tattoo (1981)

Podróż (1967) (John)

Monster (2003) (Thomas)

Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood (1976) (Grayson Potchuck)

Mrs. Munck (1995) (Patrick Leary)

Number One (1969) (Richie Fowler)

Will Penny (1968) (Rafe Quint)

Big Town, The (1987) (pan Edwards)

Na przedmieściach (1989)

Miasteczko Cut Bank (2014) (Georgie Wits)

Dolina iluzji (2005) (Charlie)

Nienawistna ósemka (2015) (Sanford Smithers)

Nebraska (2013) (Woody Grant)

Trudna miłość (2007) (Easy Kimbrough)

Chłopcy z Chatham (2008) (Kapitan Perez)

Trzy na jednego () (Frank Harlow)

Źródełko numer 3 (1967) (Deputy Samuel P. Tippen)

Naked City (1958) (Hollis / Nicky)

Podwójna tożsamość (2006) (Hippy Narrator)

Ranczer w kosmosie (2007) (Hal)

Believe in Me (1971) (Ellis Brawley)

Kierowca (1978) (Detektyw)

Król wzgórza (1993) (Randy Strickland)

Smile (1975) (Big Bob)

Into the Badlands (1991) (T.L. Barston)

Gunsmoke (1955) (Doyle Phleger/Guerin/Judd Print)

Hard Time: The Premonition (1999) (Winston)

Route 66 (1960) (Albert)

Laughing Policeman, The (1973) (Insp. Leo Larsen SFPD)

Spotkanie z Alfredem Hitchcockiem (1962) (Jesse / Roy Bullock)

Trenchcoat in Paradise (1989) (John Hollander)

Down Periscope (1996) (RAdm. Yancy Graham)

Greatest Show on Earth, The (1952) (Vernon)

Wild Bill (1995) (Will Plummer)

Wielki Gatsby (1974) (1974) (Tom Buchanan)

Powrót do domu (1978)

Marnie (1964) (wojownik)

Ostatni Sprawiedliwy (1996) (szeryf Ed Galt)

Bloody Mama (1970) (Kevin Dirkman)

St. Valentine's Day Massacre (1967) (Johnny May)

Rebel Rousers (1970) (J.J. Weston)

Castle Keep (1969) (Lt. Billy Byron Bix)

Pat Garrett i Billy Kid (1973) (Deputy)

Thriller (1960) (Johnny Norton)

Hush... Hush, Sweet Charlotte (1964) (John Mayhew)

Czyż nie dobija się koni? (1969) (Turkey)

War Wagon (1967) (Hammond)

Cowboys (1972) (Long Hair)

Small Soldiers (1998) (Link Static)

Powiesić go wysoko (1967) (Miller)

Dzieci miłości (1968) (Steve Davis)

Chata wuja Toma (1987) (Augustine St. Claire)

Jeźdźcy Apokalipsy (2003) (wydawca)

Kokainowy Rick (2018) ( Roman Wershe )

Pewnego razu... w Hollywood (2019) (George Spahn)

Dzikie anioły (1966) ( Josey Kerns )

Chappaquiddick (2017) ( Joe Kennedy )

ycipk-10261i
ycipk-10261i
ycipk-10261i