ycipk-1pwzr7
ycipk-1pwzr7

Christian Slater - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-1pwzr7

Znany i rozpoznawalny, amerykański aktor filmowy i teatralny, swego czasu uważany za jednego z najprzystojniejszych gwiazdorów Hollywood. Jako dziecko rodziców blisko związanych z show-biznesem, wcześnie zaczynał karierę aktora, a w wieku 20 lat dorobił się statusu gwiazdy. Znany z licznych romansów i incydentów z policją.

Urodził się 18 sierpnia 1969 roku w Nowym Jorku. Jego matka, Mary Jo Slater była kilkakrotnie nominowaną do Emmy agentką d/s castingu, ojciec – Michael Hawkins – aktorem, znanym z amerykańskich oper mydlanych.

Jego debiut ekranowy nastąpił w wieku 7 lat, kiedy pojawił się na planie telenoweli „The Edge of Night” (1976), z kolei pierwszy występ sceniczny miał miejsce dwa lata później (sztuka „The Music Man” 1978). Na początku lat 80-tych zasłynął jako młoda gwiazda Broadwayowskich musicali: „Copperfield” (1980) i „Merlin” (1983), jednocześnie kontynuując drobne występy w operach mydlanych.

Przełomowy dla jego kariery okazał się występ w „Legendzie o Billie Jean” (1985). Rok później zagrał główną rolę w thrillerze „Twisted” oraz wystąpił – jako Adso, uczeń Seana Connery w znanej adaptacji „Imienia róży” (1986) Umberto Eco, a w 1988 roku pojawił się obok Jeffa Bridgesa w biograficznym dramacie Francisa Forda Coppoli „Tucker – konstruktor marzeń”.

* Przełom dekad to szczytowy okres w karierze przystojnego Slatera – w samym tylko 1989 roku wystąpił w pięciu produkcjach, wśród których znalazł się thriller Michaela Lehmanna „Śmiertelne zauroczenie” z Winoną Ryder, czy sensacyjny „Mistrz deskorolki”. Rok później, już jako jeden z idoli nastolatków, wcielił się w rolę radiowca - amatora w filmie „Więcej czadu” (1990, nominacja do Independent Spirit Award), a w 1991 roku dołączył do obsady „Star Trek VI: Wojna o pokój”, zagrał Willa Scarletta w filmie „Robin Hood: Książę złodziei” z Kevinem Costnerem oraz wystąpił u boku Chrisa Penna i Anthony Quinna w „Gangsterach”. Później zagrał tytułową rolę w kryminalnym filmie „Kuffs” (1992), Clarence’a - „współczesnego Romea” w „Prawdziwym romansie” (1993, nominacja do Saturna) Tony’ego Scotta, wg scenariusza Quentina Tarantino i jedną z głównych ról w słynnym filmie Neila Jordana „Wywiad z wampirem” (1994) z Bradem Pittem i Tomem Cruisem. Pojawił się u boku Joego Pesci w komedii kryminalnej „Jimmy Hollywood”
Barry’ego Levinsona (1994) i u boku Gary’ego Oldmana w „Morderstwie pierwszego stopnia” (1995).
*

ycipk-1pwzr7

W 1996 roku sam stanął z drugiej strony kamery, realizując krótkometrażówkę „Museum of Love”.

Grał w różnego typu produkcjach – romansach („Usłane różami” 1996, „Namiętność i zdrada” 1998), mocnym kinie akcji („Tajna broń” 1996 Johna Woo z Johnem Travoltą, „Brudna forsa” 2002 z Valem Kilmerem, „Łowcy głów” 2004), komediach („Gorzej być nie może” 1998 z Cameron Diaz, epizod w „Austin Powers: Agent specjalnej troski” 1997), kinie katastroficznym („Powódź” 1998 z Morganem Freemanem), filmie wojennym („Szyfry wojny” 2002 Johna Woo z Nicolasem Cagem), kryminałach („Łowcy umysłów” 2004), thrillerach („Dobry pasterz” 2004, „Kontrakt” 2005, również produkcja).

Ponownie spotkał się z Oldmanem i Bridgesem na planie wielowątkowego filmu „Ukryta prawda” (2000) oraz miał okazję dołączyć do iście gwiazdorskiej obsady takich filmów, jak muzyczna produkcja „Jeźdźcy apokalipsy” (2003), czy dramat Emilia Esteveza „Bobby” (2006).

W 2006 roku wystąpił w sequelu znanego filmu sci-fi „Człowiek widmo II”, a rok później pojawił się w głównej roli w komedii „Spokojny człowiek” (2007) Franka A. Cappello. W tym samym roku wziął też udział w wyreżyserowanej przez Anthony’ego Hopkinsa komedii „Slipstream” (2007).

Slater ma na swoim koncie sukcesy na scenie – w 2004 roku zadebiutował w londyńskim West Endzie rolą McMurphy'ego w „Locie nad kukułczym gniazdem”.

ycipk-1pwzr7
Data urodzenia

18.08.1969

Miejsce urodzenia

Nowy Jork

Reżyser

Breaking In ()

Filmografia

Śmiertelne zauroczenie (1988) (Jason Dean)

Austin Powers: agent specjalnej troski (1997) (Easily Fooled Security Guard)

Robin Hood: książę złodziei (1991) (Will Scarlett)

3000 Miles to Graceland (2001)

Hard Rain (1998) (Tom)

Kula w łeb (2012) (Marcus Baptiste)

Gangsterzy (1991) (Charlie)

Szyfry wojny (2002)

Merry Christmas, George Bailey (1997) (Harry Bailey)

Tajna Broń (1996) (Riley Hale)

Wywiad z wampirem (1994) (Daniel Malloy)

Kuffs (1992) (George Kuffs)

Ukryta prawda (2000) (Congressman Reginald Webster)

Więcej czadu (1990) (Mark Hunter)

Legend of Billie Jean, The (1985) (Binx)

Imię róży (1986) (Adso von Melk)

Young Guns II (1990) (Arkansas Dave Rudabaugh)

Łowcy umysłów (2004) (J.D. Reston)

Star Trek 6: Wojna o pokój (1991) (Excelsior Communications Officer)

Tucker - konstruktor marzeń (1988) (Junior)

Mr. Robot ()

Krwawy odwet (2011) (Ojciec Porter)

Operacja Sofia (2012) (Robert)

Rites of Passage (2012) (Delgado)

Człowiek widmo II (2006) (Michael Griffin)

Dawn Rider (2012) (John)

Czarny Cadillac (2009) (Jimmy Dolan)

Nimfomanka - Część II (2014) (ojciec Joe)

Brudna forsa (2002) (Taylor)

Psy wojny / Soldiers of Fortune (2012) (2012) (Craig Mackenzie)

Nimfomanka - Część I (2013) (ojciec Joe)

Interesy i ekscesy (2012) (Skip Gibbs)

Zła Krew: Hatfields i McCoys (2012) (Gubernator Bramlette)

Breaking In ()

Spokojny człowiek (2007) (Bob Maconel)

Przeklęta forsa (2008) (Pollen)

Slipstream (2007) (Ray)

Igor (2008) (Igor)

Wojak Churchill (2004) (Winston Churchill)

Star Trek: The Next Generation - All Good Things... (1994) (Sutcliffe)

Opowieści z ciemnej strony (1990) (Andy)

Bezimienni () (Alex Donovan)

Mój śmiertelny wróg () (Henry Spivey / Edward Albright)

Bobby (2006) (Timmons)

To Tell the Truth (1969)

Harald Schmidt Show, Die (1995)

Museum of Love (1996)

Living Proof: The Hank Williams Jr. Story (1983) (Walt Willey)

Secrets (1986) (1986) (Bobby)

Mistrz deskorolki (1989) (Brian Kelly)

Desperate for Love (1989) (Cliff Petrie)

Skryta Namiętność (1993) (Adam)

Julian Po (1997) (Julian Po)

Basil (1998) (John Mannion)

Gorzej być nie może (1998) (Robert Boyd)

FernGully: The Last Rainforest (1992) (Pips (głos))

Last Party, The (1993) (siebie)

Beyond the Stars (1989) (Eric Michaels)

Where the Day Takes You (1992) (Social Worker)

Sherlock Holmes (1981) (Billy)

Haunted Mansion Mystery, The (1983) (Billy)

Twisted (1986) (Mark Collins)

Wizard, The (1989) (Nick)

Usłane różami (1996) (Lewis Farrell)

Love Stinks (1999) (Eddie)

Cletis Tout (2001)

Catwalk (1995)

Morderstwo pierwszego stopnia (1995) (James Stamphill)

Jimmy Hollywood (1994) (William)

Prawdziwy romans (1993) (Clarence Worley)

Tales from the Darkside (1984)

Wyspa cienia (2005) (Edward Carnby)

Jeźdźcy Apokalipsy (2003)

Żona (2017) (Nathaniel Bone)

ycipk-1pwzr7
ycipk-1pwzr7