ycipk-41vn90
ycipk-41vn90

Diane Keaton - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-41vn90

Amerykańska aktorka, reżyser i producentka filmowa. Popularność przyniosła jej rola w „Ojcu chrzestnym” z 1972 roku, a także udział w filmach Woody'ego Allena. Za rolę w „Annie Hall” z 1977 roku otrzymała Oscara w kategorii Najlepsza aktorka pierwszoplanowa.

Diane Keaton naprawdę nazywa się Diane Hall. Swoje nazwisko zmieniła podczas studiów, przyjmując nazwisko panieńskie swojej matki. Powodem była inna aktorka Diane Hall – Keaton nie chciała być z nią mylona.

Urodziła się 5 stycznia 1946 w Santa Ana (część metropolii Los Angeles) w Kalifornii. Studiowała aktorstwo w nowojorskim Neighborhood Playhouse. Swoją karierę zaczynała na scenach teatralnych. Debiutowała na Broadwayu w 1968, wyróżniając się w musicalu "Hair".

W 1970 r. Woody Allen zaangażował ją do swojej sztuki "Zagraj to jeszcze raz, Sam". Przedstawienie okazało się przebojem i uczyniło nazwisko Keaton znanym. W tym samym czasie zaczął się również długoletni związek aktorki z Allenem, w którego filmach wielokrotnie później występowała.

W 1972 r. Diane Keaton zagrała w obrazie, który uczynił z niej gwiazdę - "Ojciec chrzestny". 6 lat później aktorka otrzymała swojego pierwszego i jak na razie jedynego Oscara za brawurową rolę w komedii Woody Allena pt. "Annie Hall". Film stał się ogromnym przebojem, a sposób ubierania, który Keaton w nim zaprezentowała, zapoczątkował nowy styl w amerykańskiej modzie.

ycipk-41vn90

Po rozstaniu z Allenem pod koniec lat 70. aktorka związała się z Warrenem Beatty, w którego filmie "Reds" wystąpiła w 1981 r. Za rolę tą otrzymała kolejną nominację do nagrody Akademii.

W 1987 roku Keaton zadebiutowała po drugiej stronie kamery reżyserując film dokumentalny "Heaven". Lata 90. to okres, kiedy aktorka coraz więcej czasu zaczyna poświęcać tej dziedzinie sztuki. Po zrobieniu kilku filmów telewizyjnych, w tym jednego z odcinków głośnego serialu "Twin Peaks", w 1995 r. artystka wyreżyserowała swój pierwszy obraz kinowy "Unstrung heroes". Dostał on bardzo dobre recenzje, a także okazał się sukcesem kasowym.

W 1996 roku aktorka wzięła udział w komedii „Zmowa pierwszych żon”, a także wystąpiła u boku Meryl Streep w dramacie „Pokój Marvina”, za co otrzymała kolejną nominację do Oskara.

W 2003 roku Keaton zagrała w komedii romantycznej „Lepiej późno niż później”, u boku Jacka Nicholsona i Keanu Reevesa. Za rolę otrzymała Złotego Globa i nominację do Oskara. Krótko po premierze filmu było głośno o rzekomym romansie aktorki z Keanu Reevesem. Oboje jednak zaprzeczali, potwierdzając jedynie, że się przyjaźnią. W 2007 roku zagrała w komedii romantycznej "A właśnie, że tak!".* W 2008 roku wystąpiła w obrazie "Nieszczęścia chodzą parami" oraz "Skok na kasę".* W 2010 roku zagrała Colleen Peck w "Dzień Dobry TV".

Aktorka mimo licznych romansów, nigdy nie wstąpiła w związek małżeński. Nie przeszkodziło jej to w adopcji dzieci. Ma ich dwójkę – córkę Dexter Keaton, adoptowaną w 1995 roku oraz syna Duke’a Keatona, urodzonego w 2000 roku.

ycipk-41vn90

Aktorka prywatnie jest zagorzałą przeciwniczką operacji plastycznych. Bierze również udział w kampanii na rzecz zachowania historycznych zabytków Los Angeles. Diane jest także twarzą kampanii reklamowej znanych kosmetyków marki L'Oréal. Oprócz kariery filmowej, artystka od czasu do czasu zajmuje się również śpiewaniem, fotografowaniem oraz sprzedażą nieruchomości.

Data urodzenia

05.01.1946

Miejsce urodzenia

Los Angeles, California, USA

Reżyser
Filmografia

Ojciec panny młodej II (1995) (Nina Banks)

Gorąca linia (2000) (Georgia)

Amelia Earhart: The Final Flight (1994) (Amelia Earhart)

Ojciec Chrzestny (1972) (Kay Adams)

Ojciec Chrzestny 2 (1974) (Kay Adams-Corleone)

Baby Boom (1987) (J.C. Wiatt)

Najwyższa stawka (1982) (Faith Dunlap)

Romanssidło (2001) (Ellie Stoddard)

Girl with the Crazy Brother, The (1990)

Gorsza siostra (1999) (Elizabeth Tate)

Harry and Walter Go to New York (1976) (Lissa Chestnut)

Northern Lights (1997) (Roberta)

Dobra matka (1988) (Anna Dunlap)

Little Drummer Girl, The (1984) (Charlie)

Wizard of Malta, The (1981) (Narrator)

Manhattan (1979) (Mary Wilke)

Tajemnica morderstwa na Manhattanie (1993) (Carol Lipton)

Ojciec Chrzestny 3 (1990) (Kay Adams Michelson)

Mrs. Soffel (1984) (Kate Soffel)

Only Thrill, The (1998) (Carol Fritzsimmons)

Running Mates (1992) (Aggie Snow)

Ojciec panny młodej (1991) (Nina Banks)

Cytrynowe Trio (1990) (1990) (Eloise Hamer)

I Will, I Will... for Now (1976) (Katie Bingham)

Pokój Marvina (1996) (Bessie)

Zmowa pierwszych żon (1996) (Annie)

Lepiej późno, niż później (2003) (Erica Barry)

Złote czasy radia (1987) (New Year's Singer)

Zbrodnie serca (1986) (Lenny Magrath)

Kochajmy się od Święta (2015)

Reżyseria: Woody Allen (2012) (we własnej osobie)

Wielkie wesele (2013) (Ellie Griffin)

And So It Goes (2014) (Leah)

Maminsynek (2007) (Jan Mannus)

Skok na kasę (2008) (Bridget Cardigan)

Smother (2007) (Marilyn Cooper)

Rodzinny dom wariatów (2005) (Sybil Stone)

Cytrynowe trio (1999) (1999) (Eloise Hamer)

Dzień dobry TV (2010) (Colleen Peck)

A właśnie, że tak! (2007) (Daphne)

Godfather Trilogy: 1901 - 1980, The (1992) (Kay Adams)

Play It Again, Sam (1972) (Linda)

Śpioch (1973) (Luna Schlosser)

Miłość i śmierć (1975) (Sonja)

Wnętrza (1978) (Renata)

Men of Crisis: The Harvey Wallinger Story (1971) (Harvey Wallinger)

Look Who`s Talking Now (1993) (Daphne)

Zakochani i inni (1970) (Joan Vecchio)

Looking for Mr. Goodbar (1977) (Theresa Dunn)

Annie Hall (1977) (Annie Hall)

Czerwoni (1981) (Louise Bryant)

Zawsze jest czas na miłość (2017)

Pozycja obowiązkowa (2018) ( Diane)

Młody papież ()

ycipk-41vn90
ycipk-41vn90
ycipk-41vn90