ycipk-3zhmed
ycipk-3zhmed

Joachim Lamża - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Kalisz, Polska

Filmografia:

Kingsajz (1987) (krasnal Zyl)

Sfora - Bez litości (2002) (Twardy)

Życie na gorąco () (Felicio Benni)

MR Tański (1987)

Ziarno prawdy (2015) (Janek Rojski)

Sfora (serial) () (Twardy)

Król komputerów (1988)

Anioł Stróż () (Przedstawiciel ubezpieczeniowy)

Wszyscy kochają Romana () (Zygmunt)

Agentki () (Ojciec Magdy)

Ojciec Mateusz () (Niklewicz)

Wśród nocnej ciszy (1978) (Gienio Pajęczarz)

Pitbull (serial) ()

Sherlock Holmes i Doktor Watson (1980) (marynarz)

Rajskie klimaty () (Piotr Miłorzębsk)

Pszczółka Maja () (Karaluch)

Kryminalni () (Mieczysław Mikuć Cichy)

Jak się pozbyć czarnego kota? (1984) (Mężczyzna)

Bołdyn (1981) (Werner)

Bohater roku (1986) (fotografik Lencz)

Amnestia (1981) (Szabrownik podający się za UB-eka)

Kanał (2001) (2001) (trener)

Gotowi na wszystko. Exterminator (2017) (Ojciec Cypka)

Zabawa zabawa (2018) (Polityk Władek)

Całe szczęście (2019) (2019) (Stefan Turski)

ycipk-3zhmed

Polski aktor filmowy i teatralny. Był aktorem teatrów warszawskich: Polskiego w latach 1974-76, Rozmaitości 1976-81 i Dramatycznego 1982-84.

Joachim Lamża urodził się 7 lipca 1951 roku w Kaliszu. Jest synem aktora Joachima Lamży Seniora oraz aktorki Barbary Marszel. W 1974 roku ukończył studia na warszawskiej PWST. W tym samym roku zadebiutował w spektaklu telewizyjnym "Romeo i Julia" wg Williama Szekspira. Sztukę tę wyreżyserował Jerzy Gruza. Aktor teatrów warszawskich: Polskiego (1974-76), Rozmaitości (1976-81), Dramatycznego (1982-84).

Po raz pierwszy na ekranie pojawił się epizodycznej roli w filmie psychologiczno-wojennym "Opadły liście z drzew". Wystąpił w kilkudziesięciu filmach i kilkunastu serialach, debiutując epizodem w ”Dyrektorach”, potem zagrał współlokatora w hotelu robotniczym w ”Daleko od szosy”, wcielając się w rolę kierowcy – Mietka, obeznanego w sprawach damsko-męskich, doradcy sercowego Leszka Góreckiego.

Serca widzów podbił jako dyrektor personalny - z zabawnego serialu „Camera Cafe”. W ostatnich latach zagrał też w kultowej komedii „Ryś” oraz wystąpił w „Tajemnicy twierdzy szyfrów”, „Oficerach” i „Pitbullu”, „Rewersie”, „Tricku”. W 2008 roku wystąpił w serialu „Agentki”, a w 2011 we „Wszyscy kochają Romana”.

Prywatnie największą pasją aktora są motocykle crossowe - sam od lat należy do Gdyńskiego Klubu Motorowego „Bałtyk”.

ycipk-3zhmed
ycipk-3zhmed