Trwa ładowanie...
d48rezt
d48rezt

Karolina Gorczyca - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Biłgoraj

Filmografia:

Zdjęcie (2012) (Ewa)

Bodo ()

Agnieszka (2014) (2014)

Wybraniec (2012) (Justyna)

Usta Usta () (Lena)

Huśtawka (2010) (Karolina)

Ostatnia akcja (2008) (Magda)

Miłość na wybiegu (2008) (Julia)

Pora mroku (2007) (Joanna)

Twarzą w twarz () (psycholog Dorota Popławska)

Skrzydlate świnie (2009) (Alina)

Komisarz Blond i Oko sprawiedliwości (2012) (Asystentka)

Czas honoru () (Ruda)

Korowód (2007) (Kasia)

Mały Zgon ()

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najzdolniejszych i najpiękniejszych polskich aktorek. Znana ostatnio z takich filmów jak: „Miłość na wybiegu”, „Ostatnia akcja”, „Skrzydlate świnie” i „Huśtawka”.

* Karolina Gorczyca urodziła się 14 marca 1985 roku w Biłgoraju*w województwie lubelskim. Absolwentka Wydziału Aktorskiego krakowskiej PWST (2008).

Zainteresowania teatrem pojawiły się już w szkole podstawowej, kiedy spotkała Alicję Jachiewicz i Stefana Szmidta, wieloletnich aktorów Teatru Polskiego w Warszawie. Wraz z nimi oraz kilkoma swoimi rówieśnikami postanowili stworzyć pierwszą w Biłgoraju grupę teatralną „Wyindywidualizowani”. Grali amatorskie spektakle i podróżowali po Roztoczu. Jednocześnie uczęszczała na lekcje tańca współczesnego.

Pod koniec drugiego roku studiów zagrała swoja pierwszą zagraniczną rolę w perskim filmie „Die of Love”.Przeszkody nie stanowiła nawet konieczność nauki języka perskiego. W Teheranie spędziła blisko dwa miesiące, poznając kulturę, historię kraju oraz ucząc się języka perskiego. Rok później pojawiła się propozycja zagrania „Biesów” w krakowskim Teatrze STU (gdzie gra do dziś).

d48rezt

Zadebiutowała na dużym ekranie w filmie "Korowód" (2007) reżyserowanym przez jej szkolnego profesora Jerzego Stuhra.Ma na swoim koncie role w filmach fabularnych m.in.: "Porze mroku" Grzegorza Kuczeriszki i "Ostatniej akcji" u boku Jana Machulskiego. Wystąpiła także w serialu telewizyjnym "Twarzą w twarz" i spektaklu "Góra góry" w reżyserii Pawła Woldana.

Potem pojawiły się następne propozycje filmowe i telewizyjne. 2009 rok był dla niej niezwykle owocny: „Zdjęcie”, romantyczna komedia „Miłość na wybiegu”, „Ostatnia akcja”, „Skrzydlate świnie” i „Huśtawka”.

Gorczyca występowała także w polskich serialach. Mogliśmy ją oglądać w takich produkcjach jak:* „Sprawiedliwi”, „Usta Usta”, „Majka”, „Czas honoru”, „Twarzą w twarz”, „Na dobre i na złe”.* Przed nią kolejne wyzwania zawodowe w kraju i zagranicą.

Prywatnie Karolina Gorczyca jest związana z polskim aktorem, Wojtkiem Zielińskim, z którym współpracowała na planie filmu „Huśtawka”.

d48rezt
d48rezt
d48rezt