ycipk-46oq4j
ycipk-46oq4j

Kerry Washington - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, USA

Filmografia:

Kolorowe ptaki (2010) (Kelly / Blue)

W rytmie Hip-Hopu (2000)

Bad Company (Czeski łącznik) (2002) (Julie)

Fantastyczna czwórka (2005) (2005) (Alicia Masters)

Django (2012) (2012) (Broomhilda)

Grzech (2003) (Kassie)

Pan i Pani Smith (2005)

Peeples (2013) (Grace Peeples)

Detale (2011) (Rebecca)

Skandal () (Olivia Pope)

Siedem żyć (2006) (Rosetta)

Mother and Child (2009) (Lucy)

Ona mnie nienawidzi (2004) (Fatima Goodrich)

Świry () (Mira Gaffney)

Magia Niagary () (Mahandra McGinty)

Thousand Words, A (2012) (Caroline McCall)

Chyba kocham swoją żonę (2007) (Nikki Tru)

Fantastyczna czwórka: Narodziny srebrnego surfera (2007) (Alicia Masters)

Ostatni król Szkocji (2006) (Kay Amin)

Królowa ringu (2003) (Renee)

Lakeview Terrace (2008) (Lisa Mattson)

Cud w wiosce Sant Anna (2008) (Zana Wilder)

Orły z Bostonu () (Chelina Hall)

Ray (2004) (Della Bea Robinson)

Piętno (2003) (Ellie)

Zdjęcie
Podziel się

Obdarzona niezwykłą urodą, czarnoskóra aktorka filmowa. Zasłynęła m.in. jako odtwórczyni pięknych żon głównych bohaterów biograficznych produkcji: „Ray” i „Ostatni król Szkocji”.

Urodziła się 31 stycznia 1977 roku w Nowym Jorku, dorastała na tamtejszym Bronxie. Jest jedynaczką. Ukończyła prestiżową Spence School for Girls na Manhattanie (1994), a następnie – specjalny kurs aktorski na George Washington University w Waszyngtonie (1998).

Na ekranie debiutowała już w 1994 roku, w telewizyjnym filmie „Magical Make-Over”, powstałym w ramach cyklu „ABC Afterschool Specials”. Dwa lata później trafiła na plan serialu „Standard Deviants”, a po czteroletniej przerwie, przeznaczonej m.in. na uzupełnienie swojego wykształcenia, zadebiutowała na dużym ekranie w jednej z głównych ról w dramacie „Our Song” Jima McKaya (2000).

Jej pierwszą, przełomową rolą była ta w filmie muzycznym „W rytmie hip-hopu”, przynosząc jej nagrodę Teen Choice oraz pierwszą nominację do Black Reel Award – znanej nagrody przyznawanej wyłącznie czarnoskórym artystom związanym z filmem. Drugą taką nominację, jak również nominację do Independent Spirit Award przyniósł jej pierwszoplanowy występ w niezależnym filmie kryminalnym „Lift” (2001).

ycipk-46oq4j

Rok 2002 to pierwsza współpraca z Anthonym Hopkinsem i Chrisem Rockiem na planie thrillera „Bad Company”. Z Hopkinsem spotkała się rok później na planie dramatu/romansu „Piętno”, z Rockiem – dopiero w 2007 roku, na planie komedii romantycznej „Chyba kocham swoją żonę”.

W 2004 roku zagrała u boku Meg Ryan w „Królowej ringu”, po raz pierwszy pojawiła się u Spike’a Lee w filmie „Ona mnie nienawidzi” z Moniką Bellucci, zaś przede wszystkim wcieliła się w postać Delli Bea Robinson, żony słynnego, niewidomego muzyka, Raya Charlesa w biograficznej produkcji „Ray” Taylora Hackforda, z oskarowym Jamie’em Foxxem w roli tytułowej (Image Award, nominacje do: Black Reel Award, Teen Choice Award, Screen Actors Guild Award i do Golden Satellite Award).

Dwa lata później ponownie kreowała postać żony głównego bohatera innego, równie głośnego, biograficznego filmu - „Ostatni król Szkocji” Kevina McDonalda. Rola Kay Amin, pięknej połowicy okrutnego, samozwańczego prezydenta Ugundy (Forest Whitaker) przyniosła jej kolejną nominację do Black Reel Award. Co ciekawe, Kerry po raz kolejny partnerowała na planie aktorowi, którego kreacja została uhonorowana Oskarem.

W międzyczasie aktorka torowała sobie drogę do sławy, dzięki występom w tak głośnych produkcjach, jak „Mr. & Mrs. Smith” i „Fantastyczna czwórka” (2005). Do roli Alicii Masters powróciła na planie sequela „Fantastyczna czwórka 2: Narodziny Srebrnego Surfera” (2007). W 2006 roku dołączyła do niezłej obsady dramatu „Siedem żyć” i zaliczyła małą wpadkę, zgarniając niechlubną Złotą Malinę za występ u boku Marlona i Shawna Wayans’ów w komedii „Mały”.

Ostatnio ponownie spotkała się ze Spike’iem Lee na planie wojennego filmu akcji „Cud w wiosce Saint Anna” (2008, zespołowa nominacja do Black Reel Award) i dwukrotnie wystąpiła u boku Samuela L. Jacksona: w thrillerze „Dzielnica Lakeview” (2008) i dramacie „Mother and Child” z Naomi Watts (2009).

ycipk-46oq4j
ycipk-46oq4j
ycipk-46oq4j