Trwa ładowanie...
d26xdqi
d26xdqi

Michel Hazanavicius

Najnowsze informacje
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Paryż, Francja

Reżyser:
Scenarzysta:
Filmografia:
Zdjęcie
Zdjęcie

Michel Hazanavicius urodził się 29.03.1967 roku w Paryżu. Producent, reżyser i scenarzysta znany z udanych parodii filmów szpiegowskich. Pochodzi z rodziny o żydowskich korzeniach, która przybyła do Francji z Litwy w latach 20. ubiegłego wieku.

Od 1988 roku pracował jako reżyser dla Canal+. Z sukcesem realizował reklamówki (m. in. dla firm Reebok i Bouygues Telecom). Jego brat Serge jest znanym francuskim aktorem.

W życiu prywatnym Michel był związany z reżyserką Virginią Lovisone, z którą ma dwoje dzieci. Obecnie jego żoną jest Bérénice Béjo, z którą ma dwójkę dzieci.

Obecnie planuje realizację nowej wersji filmu „The Search” (1949) Freda Zinnemanna.

Filmografia (jako reżyser):

1992 – Derrick contre Superman (kr.m. TV), Ca détourne (TV),
1993 – La classe américaine (TV),
1994 – C'est pas le 20 heures (serial TV),
1996 – Les films qui sortent le lendemain dans les salles de cinéma (serial TV),
1997 – Echec au capital (kr.m.),
1999 – Mes amis,
2006 – OSS 117: Le Caire, nid d'espions,
2009 – OSS 117: Rio ne répond plus,
2011 – Artysta (The Artist),
2012 – Les infidèles (w realizacji).

d26xdqi
d26xdqi

d26xdqi
d26xdqi
d26xdqi