ycipk-19kat2
ycipk-19kat2

Stephen Rea - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-19kat2

Urodził się w Belfaście, studiował w Queen's University. Karierę rozpoczynał w Abbey Theatre w Dublinie. W roku 1980 założył wraz z dramaturgiem Brianem Frielem zespół Field Day Theatre Company. Wystąpił w jego licznych spektaklach, sam wyreżyserował inscenizację "Trzech sióstr" Czechowa.

Wystąpił w ośmiu filmach Neila Jordana: "Angel" (TVP: "Anioł"), "The Company of Wolves" (video, TVP: "Towarzystwo wilkołaków"), "Gra pozorów" (nominacja do Oscara), "Wywiad z wampirem", "Michael Collins", "Chłopak rzeźnika", "In Dreams" (video: "Senny koszmar") i "Koniec romansu". Inne jego filmy to m.in.: "Life is Sweet" (TVP: "Życie jest słodkie"), "Pret a porter" Roberta Altmana, "Trojan Eddie", "Obywatel X" (film TV), "Princess Caraboo" (TVP: "Księżniczka Caraboo"), "Między złem a głębokim, błękitnym oceanem", "Guinevere" (video: "Ginewra") i "Still Crazy" (video: "Szalona kapela").

Data urodzenia

31.10.1949

Miejsce urodzenia

Belfast

Filmografia

Koniec romansu (1999) (Henry Miles)

Styria (2011) (Dr Hill)

Underworld: Przebudzenie (2012) (Dr Jacob Lane)

Last of the High Kings, The (1996) (Taksówkarz)

Muszkieter (2001) (Kardynał Richelieu)

Pret-a-Porter (1994) (Milo O'Brannigan)

Evelyn (2002) (Michael Beattie)

Michael Collins (1996) (Ned Broy)

Wywiad z wampirem (1994) (Santiago)

Szalona kapela (1998) (Tony Costello)

Zbrodnia stulecia (1996)

Obywatel X (1995) (Burakov)

www.strach (2002) (Alistair Pratt)

Życie jest słodkie (1990) (Patsy)

Gra pozorów (1992) (Fergus)

All Men Are Mortal (1995) (Fosca)

Further Gesture, A (1996) (Dowd)

Angie (1994) (Noel Riordan)

Wilkołak: Bestia wśród nas (2012) (Doktor)

Kino Stella (2011) (Brendan)

Ondine (2009) (Ksiądz)

Sisters (2007) (Dr. Philip Lacan)

Śniadanie na Plutonie (2005) (Bertie)

V jak Vendetta (2006) (Lewis Pothrero)

Loose Connections (1983) (Harry)

Princess Caraboo (1994) (Guth)

Double Tap (1997) (Cypher)

On the Edge (2000) (Dr. Figure)

Angel (1982) (1982) (Danny)

Life Before This, The (1999) (Brian)

Doctor and the Devils, The (1985) (Timothy Broom)

Nic osobistego (2009) (Martin)

Plaga (2007) (Ojciec Costigan)

Cry of the Banshee (1970)

Złe zachowanie (1993) (Gerry McAllister)

Between the Devil and the Deep Blue Sea (1995) (Nikos)

Witch Hunt, The (1995) (Narrator)

Ulysses (2002) (Leopold Bloom)

Moje ja (2003) (Dr. Newman)

Company of Wolves, The (1984)

Chłopak rzeźnika (1997) (Da Brady)

Ginewra (1999) (Connie Fitzpatrick)

Trojan Eddie (1996) (Trojan Eddie)

Miłość kibica (1997) (Ray)

Hacks (1997) (Brian)

In Dreams (1999) (Doctor Silverman)

ycipk-19kat2
ycipk-19kat2
ycipk-19kat2