WP
WP

Tadeusz Janczar - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Polski aktor teatralny i filmowy. Niezapomniany podchorąży Jacek "Korab" z "Kanału" o aparycji hollywoodzkiego amanta.

Tadeusz Janczar (właściwie Tadeusz Musiał) urodził się 25 kwietnia 1926 roku w Warszawie. W 1939 roku pod Oszmianą Rosjanie rozstrzelali jego ojca, a jego siostra zmarła z wycieńczenia na gruźlicę. Podczas II Wojny Światowej działał w konspiracyjnym harcerstwie. Był również członkiem Grup Szturmowych Szarych Szeregów, żołnierzem AK potem 1 Dywizji im. Kościuszki, z którą przebył szlak od Wisły do Berlina.

Jego debiut sceniczny również związany był z działaniami wojennymi - debiutował w 1944 roku w teatrze frontowym. Na ekranie stworzył genialne role, m.in. we wspomnianym "Kanale", "Pokoleniu", "Krajobrazie po bitwie" czy w "Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny".

* W 1948 roku uzyskał dyplom aktorski i jednocześnie pracował w Teatrze Domu Wojska Polskiego.*Potem grał na deskach Teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie. Absolwent PWST w Łodzi. Jeden z czołowych aktorów tzw. polskiej szkoły filmowej.

Jedną z ostatnich ról była kreacja lekarza – byłego więźnia obozu koncentracyjnego w serialu telewizyjnym „Dom”. Mniej więcej od 1963 roku cierpiał na chorobę afektywną dwubiegunową, co praktycznie spowodowało zawieszenie kariery aktorskiej w latach 60. i 80. W tamtym czasie występował tylko w teatrze i radiu (m.in. jako Stach w powieści radiowej Matysiakowie).

WP

Tadeusz Janczar zmarł 31 października 1997 roku. Został pochowany na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie. Jego żoną była znana aktorka Małgorzata Lorentowicz. Para ma syna, aktora Krzysztofa Janczara.

Data urodzenia

25.04.1926

Miejsce urodzenia

Warszawa, Polska

Data śmierci

31.10.1997

Filmografia

Kanał (1956) (1956) (Korab)

Pokolenie (1954) (Jasio)

Zabijcie czarną owcę (1971) (Ojczym)

Chłopi (1973) (1973) (Mateusz)

Hubal (1973) (kapitan Kalenkiewicz)

Znaki na drodze (1969) (Michał Biel)

Krajobraz po bitwie (1970) (Karol)

Nafta (1961) (Szymek Surmacz)

Piątka z ulicy Barskiej (1953) (Kazek Spokorny)

Nic nie stoi na przeszkodzie (1980) (Jerzy)

Noc w wielkim mieście (1976) (Józef Kaliński)

Polonia Restituta (serial) () (Wojciech Korfanty)

Nie będę cię kochać (1973) (ojciec Anki)

Żołnierz zwycięstwa (1953) (żołnierz Franek)

Dom () (doktor Kazanowicz)

Przygoda na Mariensztacie (1953) (członek zespołu pieśni i tańca ze Złocieńca; nie występuje w napisach)

Pożegnania (1958) (Paweł)

Z tamtej strony tęczy (1972) (malarz)

Prawdzie w oczy (1970) (Bronek Kaczmarski)

Złote Koło (1971) (Budny)

WP
WP
WP