ycipk-3xv3eq
ycipk-3xv3eq

Henryk Talar - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-3xv3eq

Polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, znany z licznych występów w produkcjach wojennych i sensacyjnych.

Urodził się 25 czerwca 1945 roku w Kozach, w powiecie bielskim. Studiował w krakowskiej PWST, którą ukończył w 1969 roku – tym samym, w którym zadebiutował na scenie i w filmie. Nie był jednak związany z teatrami Krakowa.Przez pierwsze dwa lata grał w Teatrze Dramatycznym w Szczecinie, kolejne trzy spędził w zespole Teatru im. Bogusławskiego w Kaliszu, a następnie związał się z warszawskimi teatrami: Ateneum (1976-82 i 1985-97) i Studio (1982-85). W latach 1994-97 był dyrektorem naczelnym i artystycznym Teatru im. Adama Mickiewicza w Częstochowie, a w latach 1997-99 pełnił te same funkcje w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej.

* Zadebiutował jako jeden z powstańców w znanym filmie Kazimierza Kutza „Sól ziemi czarnej” (1969).* Po pięciu latach przerwy od występów na ekranie, wziął udział w wojennym filmie Henryka Kluby „Opowieść w czerwieniu (1974). Później zagrał proboszcza polskiej parafii w Chicago w trzeciej części komediowego tryptyku Sylwestra Chęcińskiego „Kochaj albo rzuć” i gestapowca w biograficznym filmie wojennym „Ostatnie okrążenie” Krzysztofa Rogulskiego (oba 1977), wziął udział w serialach: „Polskie drogi” Janusza Morgensterna (1976-77) i „Układ krążenia” Andrzeja Titkowa (1977-78) oraz nawiązał współpracę z Tadeuszem Kijańskim, pojawiając się u niego w: „Przepłyniesz rzekę” (1976) i w przeznaczonym dla dzieci i młodzieży „Okrągłym tygodniu” (1977).

Lata 1978-80 to trzy pierwszoplanowe kreacje w wojennych filmach: „Umarli rzucają cień” Juliana Dziedziny (1979) i, jako inwalida na wózku, w „Dniu Wisły” Kijańskiego (1980), oraz w kryminalnym „Promie do Szwecji” Włodzimierza Haupe. Występował przede wszystkim w filmach wojennych („Bołdyn” Ewy i Czesława Petelskich 1981, „Umarłem, aby żyć” 1984, „Po własnym pogrzebie” i „Urodzony po raz trzeci” 1989 Stanisława Jędryki, „Dłużnicy śmierci” Włodzimierza Gołaszewskiego 1985, „Virtuti” Jacka Butrymowicza 1989, polsko-francuskie „Dzieci wojny” 1991), historycznych („Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy” Jerzego Sztwiertni 1981, „Republika nadziei” Zbigniewa Kuźmińskiego 1986), sensacyjnych (główna rola kapitana Adama Iwińskiego w „Kim jest ten człowiek” Ewy i Czesława Petelskich 1984, „Kameleon” Janusza Kijowskiego 2001), politycznych („Stan strachu” Kijowskiego 1989) i kryminalnych („Zabij mnie glino” Jacka Bromskiego 1987).

Grał u Zbigniewa Kuźmińskiego („Okolice spokojnego morza” 1981, „Co dzień bliżej nieba” 1983), Andrzeja Żuławskiego („Na srebrnym globie” 1987), Feliksa Falka („Daleko od siebie” 1995, serial „Twarze i maski” 2000), Jerzego Kawalerowicza („Za co?”1995), Andrzeja Trzosa-Rastawieckiego („Po upadku” 1989, serial „Marszałek Piłsudski” 2001) i Izabelli Cywińskiej (serial „Boża podszewka” 1997).

ycipk-3xv3eq

* Stworzył bardzo charakterystyczną kreację jako tytułowy bohater filmu Krzysztofa Wojciechowskiego „Historia o proroku Eliaszu z Wierszalina” (1997).* Później pojawił się m.in. w roli Bolesława Bieruta w głośnym filmie Teresy Kotlarczyk „Prymas. Trzy lata z tysiąca” (2000), jako Eldar de Casteberg w słynnej ekranizacji „Wiedźmina” Marka Brodzkiego (2001, serial w 2002), „komendant” w thrillerze „Palimpsest” Konrada Niewolskiego (2006) i „Szef” w komedii Jerzego Gruzy „Yyyrek!!! Kosmiczna nominacja” (2002).

Wystąpił w kilku zagranicznych koprodukcjach (chociażby jako minister w polsko-francuskim „Doktorze Semmelweis” 1995) i w udanych debiutach reżyserskich (rola właściciela sex - shopu w „Torowisku” Urszuli Urbaniak 1999, występ u boku Krzysztofa Pieczyńskiego w filmie „Jutro będzie niebo” Jarosława Marszewskiego 2001).

W ostatnim czasie nieco częściej obecny był na małym ekranie, pojawiając się w mniejszych lub większych rolach w takich produkcjach, jak: „Miasteczko” (2000-2001), „M jak miłość” (2000-2003), „Egzamin z życia” (2005-2006), „Pensjonat pod różą” (2005-2006), „Kryminalni” (2008), czy „Hotel pod żyrafą i nosorożcem” (2008).

* Talar stworzył wiele znaczących kreacji teatralnych, w tym również w spektaklach Teatru TV. Był wielokrotnie nagradzany za twórczość sceniczną, obejmującą zarówno występy aktorskie, jak i reżyserię spektakli. Jest laureatem nagrody Prezesa Komitetu d/s PR i TV za wybitne kreacje aktorskie w Teatrze TV (1986), nagrody SPATiF-u za rolę Czeladnika w „Szewcach” (1971), Złotego Ekranu za kreacje w sztukacj: „Selekcja” i „Potrójny nelson” (1986) i Złotej Maski - za reżyserię „Zemsty” i występ w inscenizacji „Lotu nad kukułczym gniazdem” (1997). W 1988 roku uhonorowany został odznaczeniem „Zasłużony Działacz Kultury”.*

Data urodzenia

25.06.1945

Miejsce urodzenia

Kozy, Polska

Filmografia

Doktor Semmelweis (1996) (Albert Lothar)

Daleko od siebie (1996) (Inspektor policji prowadzący śledztwo w sprawie śmierci Marii)

Kameleon (2001) (nadkomisarz Adam Szponder)

Republika nadziei (1986) (profesor Gulhoff)

Yyyreek !!! Kosmiczna nominacja (2002) (Szef)

Sól ziemi czarnej (1969) (powstaniec)

Świnka (1990) (Dziennikarz)

Wiedźmin (2001) (Eldar de Casteberg)

Tętno (1985) (Tomek)

Prymas. Trzy lata z tysiąca (2000) (Bierut)

W 80 dni dookoła świata (2004) (2004) (Lord Kelvin)

Kameleon (serial) () (Nadkomisarz Adam Szponder)

Prom do Szwecji (1979) (Szczepan Zadra)

Zbliżenia (2014) (profesor)

Thor: Mroczny świat (2013) (Odyn)

Whisky z mlekiem (2010)

Hotel pod Żyrafą i Nosorożcem () (profesor)

Piggate (1990)

Futro (2007) (major Puszek)

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian (2008) (Truflogon)

Krowy na wypasie (2006) (Mayrus)

Wojownicze Żółwie Ninja (2007) (Mako)

Palimpsest (2005) (komendant)

Jutro będzie niebo (2001) (odbiorca spirytusu)

Umarli rzucają cień (1978) (Mały)

Wakacje (1977)

Trick (2010) (Szewczyk)

Hel (2009) (Weiss)

Pszczółka Maja () (Aleksander)

Historia o proroku Eliaszu z Wierszalina (1997) (prorok Eliasz)

Test pilota Pirxa (1978) (Tom Nowak)

Wiedźmin (serial) () (Eldar de Casteberg)

Za co? (1995) (zesłaniec Brzozowski)

Kawalerki (1989) (włamywacz/sobowtór Stacha)

Bołdyn (1981) (Kapitan Zybert)

Bezkresne łąki (1976)

Kochaj albo rzuć (1978) (Proboszcz parafii Polskiego Kościoła)

Wielki wóz (1987) (Komendant oflagu)

Mały Jakub (2016)

Leśniczówka ()

ycipk-3xv3eq
ycipk-3xv3eq
ycipk-3xv3eq