ycipk-1am04d
ycipk-1am04d

Ian Somerhalder - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Ian Somerhalder znany jest przede wszystkim z roli w serialu Pamiętniki Wampirów Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0
Podziel się
ycipk-1am04d

Ian Somerhalder to amerykański aktor, model i producent filmowy, który urodził się 8 grudnia 1978 roku. Wychował się w Covington w stanie Louisiana, jest synem Edny, masażystki i Roberta Somerhaldera, pracownika budowy. Ian Somerhalder ma starszego brata Roberta i młodszą siostrę Robyn.

Ian Somerhalder – życie prywatne

Uczęszczał do publicznej szkoły średniej w Mandeville w stanie Louisiana. Ian Somerhalder spotykał się z Niną Dobrev w latach 2010-2013. W połowie 2014 roku Somerhalder zaczął się ubiegać o aktorkę Nikki Reed. Para ogłosiła swoje zaręczyny w lutym 2015 roku i pobrała się 26 kwietnia 2015 w Malibu (Kalifornia). 2 maja 2017 roku obwieścili, że spodziewają się dziecka.

Ian Somerhalder – kariera zawodowa

Karierę modela rozpoczął w agencji Ford, gdy miał 10 lat. Brał udział w letnich pokazach w Paryżu, Londynie, Nowym Jorku i Mediolanie. Prezentował bieliznę zaprojektowana przez Versace, Calvina Kleina, Gucci, Dolce & Gabbana i Guess. Później zawarł kontrakt z agencją DNA Models. Mając 17 lat, Ian Somerhalder postanowił rozpocząć przygodę z aktorstwem.

ycipk-1am04d

Najsłynniejsze seriale z Ianem Somerhalderem to: Młodzi Amerykanie, Kryminalne zagadki Las Vegas, Nowe wcielenie, Prawo i bezprawie, Kryminalne zagadki Miami, Tajemnice Smallville i Zagubieni.

Aktor zagrał w komedii Celebrity wyreżyserowanej przez Woody'ego Allena. Oprócz Iana Somerhaldera w filmie wystąpili Kenneth Branagh, Melanie Griffith, Charlize Theron, Winona Ryder i Leonardo DiCaprio.

W 2007 roku Ian Somerhalder zagrał tytułowego bohatera – weneckiego kupca w filmie Marco Polo. Rola wampira Damona Salvatore w serialu Pamiętniki wampirów przyniosła aktorowi ogromny rozgłos. W 2009 Ian Somerhalder pojawił się w filmie Turniej, gdzie grał rolę zabójcy, biorącego udział w niebezpiecznych zawodach z innymi zabójcami.

Ian Somerhalder – działalność charytatywna

Ian Somerhalder angażował się w sprzątanie po katastrofie wiertniczej Deepwater Horizon w dniu 22 kwietnia 2010 roku. Jego wysiłki polegały na sprzątaniu zalanej przyrody i nagrywaniu reklam społecznych w celu nakłonienia ludzi do pomocy.

ycipk-1am04d

Ian Somerhalder wspiera również St. Tammany Humane Society, organizację działającą na rzecz schronisk dla zwierząt.

Aktor założył fundację "Ian Somerhalder Foundation" (8 grudnia 2010 roku, w dniu swoich 32 urodzin), która ma uświadamiać ludziom znaczenie ochrony środowiska.

Ian Somerhalder – ciekawostki

Nazwisko "Somerhalder" pochodzi od jego przybranego pradziadka.

Ian Somerhalder i jego rodzeństwo mają pizzerię w Idaho.

ycipk-1am04d

Nie ukończył szkoły średniej, ponieważ wyjechał do Europy, aby kontynuować karierę jako model.

Gdyby nie był aktorem, wybrałby karierę w biologii, pisarstwie lub reklamie. Jego ulubionym sportem jest piłka nożna. Grał również w reprezentacji baseballu. Lubi muzykę, jogę, czytanie i podróżowanie.

Kandydatura Iana Somerhaldera była rozpatrywana do roli Christiana Grey'a w filmie Pięćdziesiąt twarzy Greya.
Aktor startował do roli Jasona Stackhouse'a w serialu Czysta krew, którą ostatecznie otrzymał Ryan Kwanten.

W 2010 roku magazyn Glamour przyznał Ianowi Somerhalderowi trzecie miejsce w rankingu 50 Najseksowniejszych Mężczyzn.

Wraz z bratem otworzył sklep meblowy "Built of Barnwood", w którym można nabyć odrestaurowane przez niego meble.

ycipk-1am04d

Ian Somerhalder wystąpił w kilku reklamach: perfum Versace Versus oraz Azzaro Pour Homme, dżinsów marki Levi's, odzieży marki Guess oraz marki Penshoppe, karty Master Card i sklepów Target.

Ian Somerhalder – nagrody i wyróżnienia

Podczas rozdania nagórd Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych Ian Somerhalder wygrał w kategorii Najlepszy zespół aktorski w serialu dramatycznym za serial Zagubieni (2004). Aktor był sześć razy nominowany i sześć razy wygrał nagrodę podczas Teen Choice.

Nominacje Iana Somerhaldera:

  • 2005: Telewizyjny przełomowy męski występ aktorski za serial Zagubieni (2004);
  • 2011: Ulubiony wampir za serial Pamiętniki wampirów (2009);
  • 2015: Ulubiony aktor w serialu fantasy / science-fiction (Pamiętniki wampirów (2009)), "chemia" w telewizji za udział w serialu Pamiętniki wampirów (2009);
  • 2016: Ulubiony aktor w serialu fantasy / science-fiction (Pamiętniki wampirów (2009)); "Chemia" w telewizji za udział w serialu Pamiętniki wampirów (2009).

Nagrody Iana Somerhaldera:

  • 2010: Ulubiony czarny charakter telewizyjny za udział w serialu Pamiętniki wampirów (2009);
  • 2011, 2012, 2013, 2014: Ulubiony aktor w serialu fantasy / science-fiction (Pamiętniki wampirów (2009));
  • 2015: Ulubiony pocałunek telewizyjny za udział w serialu Pamiętniki wampirów (2009).

Ian Somerhalder otrzymał również trzy Kryształowe Statuetki oraz sześć nominacji People's Choice za serial Pamiętniki wampirów (2009) w kategoriach:
Nominacje:

  • 2011, 2012, 2013: Ulubiony telewizyjny aktor dramatyczny;
  • 2015, 2016, 2017: Ulubiony aktor w serialu sci-fiction / fantasy.

Nagrody:

  • 2014: Ulubione telewizyjne dopasowanie; Ulubiony aktor w serialu sci-fiction / fantasy;
  • 2015: Ulubiony duet telewizyjny.
Data urodzenia

08.12.1978

Miejsce urodzenia

Covington, Luizjana, USA

Profesja

aktor, model

Filmografia

W rękach wroga (2004) (Danny Miller)

Celebrity (1998) (Extra)

Życie jak dom (2001) (Josh)

Żyć szybko, umierać młodo (2002) (Paul Denton)

Wake (2009) (Tyler)

Anomalia (2012) (Harkin Langham)

Marco Polo (2007) (Marco Polo)

Jeźdźcy z zaginionego miasta (2008) (Jack Kubiak)

Pamiętniki wampirów () (Damon Salvatore)

Powiedz, że mnie kochasz () (Nick)

CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas () (Tony Del Nagro)

CSI: Kryminalne zagadki Miami () (Ricky Murdoch)

Puls (2006) (Dexter)

Lost: Zagubieni () (Boone Carlyle)

Young Americans () (Hamilton Fleming)

Big Easy, The (1996) (IQ)

Tajemnice Smallville () (Adam Knight)

ycipk-1am04d
ycipk-1am04d