ycipk-1kw96b
ycipk-1kw96b

Kenneth Branagh - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Belfast, Irlandia Północna

Reżyser:
Scenarzysta:
Filmografia:

Bardzo dziki zachód (1999) (dr Arliss Loveless)

Droga do El Dorado (2000) (Miguel)

Fałszywa ofiara (1998) (Rick Magruder)

Hamlet (2000) (2000)

Rydwany ognia (1981) (student Cambridge)

Miłość i gniew (1958) (Jimmy Porter)

Polowanie na króliki (2002) (A.O. Neville)

Jak zabić psa sąsiada? (2000) (Peter McGowan)

Ostateczne rozwiązanie (2001) (Reinhard Heydrich)

Wiele hałasu o nic (1993)

Umrzeć powtórnie (1991)

Celebrity (1998) (Lee Simon)

Stracone zachody miłości (2000) (Robert Clyde Moffat)

Mój tydzień z Marilyn (2011) (Sir Laurence Olivier)

Harry Potter i Komnata Tajemnic (2002) (Gilderoy Lockhart)

Periwig-Maker, The (1999) (Głos)

Hamlet (1996) (1996) (Hamlet)

Alien Love Triangle (2002) (Steven Chesterman)

Galapagos: The Enchanted Voyage (1999) (Narrator)

Universal Horror (1998) (narrator)

Dance of Shiva, The (1998) (Evans)

Peter's Friends (1992) (Andrew Benson)

Henryk V (1989)

Tramp and the Dictator, The (2002) (Narrator)

William Shakespeare (2000) (Hamlet)

Sztuka latania (1998) (Richard)

High Season (1987) (Rick)

Miesiąc na wsi (1987) (James Moon)

Coming Through (1985) (D.H. Lawrence)

Dunkierka (2017)

Kopciuszek / Cinderella (2015) (2015) (Wróżka chrzestna)

Warm Springs (2005) (Franklin Roosevelt)

Z wielką mocą: Historia Stana Lee (2010) ((on sam))

Jack Ryan: Teoria Chaosu (2014) (Viktor Cherevin)

Wallander () (Kurt Wallander)

Thor 3D (2011) (Isabel Alvarez)

Pojedynek (2007) (mężczyzna w TV)

Frankenstein (1994) (Victor Frankenstein)

Lady`s Not for Burning, The (1974) (Thomas Mendip)

Radio na fali (2009) (Minister Dormandy)

Walkiria (2008) (Henning Von Tresckow)

Czarodziejski flet (2006)

Swing Kids (1993) (Herr Knopp, Gestapo)

Othello (1995) (Iago)

Proposition, The (1998) (ojciec Michael McKinnon)

Morderstwo w Orient Expressie (2017)

Zdjęcie
Podziel się

Aktor, reżyser i scenarzysta brytyjski, znany z filmowych adaptacji sztuk Szekspira. Przez niektórych określany jako „cudowne dziecko” brytyjskiej sceny, często porównywany do wybitnego aktora – Laurence’a Oliviera.

Urodził się w Belfaście, w Irlandii Północnej, 10 grudnia 1960 roku. Do Anglii przyjechał wraz z rodziną w wieku dziesięciu lat. Studiował aktorstwo w prestiżowej Royal Academy of Dramatic Art w Londynie, którą ukończył w 1981 roku.

Od samego początku dawał się poznać jako aktor nieprzeciętnie uzdolniony. W wieku 23 lat wstąpił do Royal Shakespeare Company, gdzie zasłynął jako najmłodszy odtwórca roli Henryka V.

Od początku lat 80-tych pojawiał się w brytyjskiej telewizji, debiutując w 1981 roku w mini- serialu „Maybury”. W 1984 roku po raz pierwszy pojawił się na ekranie amerykańskiej TV w dramacie „To the Lighthouse”, nakręconym na podstawie powieści Virginii Woolf.

ycipk-1kw96b

Później zagrał jeszcze Oswalda w telewizyjnej adaptacji sztuki Ibsena „Ghosts” (1986) z Judi Dench, w mini- serialu „Koleje wojny” (nominacja do BAFTA TV) z późniejszą żoną, Emmą Thompson, zadebiutował na dużym ekranie w komedii „Pełnia sezonu” i wystąpił w dramacie „Miesiąc na wsi” z Colinem Firthem (wszystkie trzy z 1987 roku), by w chwilę później odnieść spektakularny sukces dzięki reżyserii „Henryka V” (1989) według Szekspira, z własnym udziałem w roli tytułowej.* Film przyniósł mu dwie nominacje do Oscara (za Najlepszą Reżyserię i Najlepszą Pierwszoplanową Rolę Męską), trzy Europejskie Nagrody Filmowe (dla Najlepszego Reżysera, Najlepszego Aktora i dla Najlepszego Młodego Filmu), nagrodę BAFTA za reżyserię, nominację do BAFTA dla Najlepszego Aktora oraz liczne nagrody krytyków.*

Po realizacji nieco mniej znanych filmów: thrillera „Umrzeć powtórnie” (1991, nominacja do Złotego Niedźwiedzia) i komedii „Przyjaciele Petera” (1992) i nominowanego do Oscara, krótkometrażowego obrazu „Swan Song” (1992), powrócił do ekranizacji repertuaru szekspirowskiego, realizując adaptację sztuki „Wiele hałasu o nic” (1993) z Emmą Thompson, Kate Beckinsale, Keanu Reevesem oraz – jak zwykle – z własnym udziałem. Film nominowany był do Złotej Palmy w Cannes i doceniony dzięki nagrodom krytyków.

W 1994 roku wziął na tapetę kultową powieść Mary Shelley „Frankenstein”, realizując film w koprodukcji brytyjsko – japońsko- amerykańskiej z Robertem De Niro w roli Monstrum i ówczesną partnerką, Heleną Bonham – Carter w roli Elżbiety.

Rok później, za reżyserię komedii „W środku mrocznej zimy” (1995) otrzymał Złotą Osellę na MFF w Wenecji, a w 1996 – nominację do Oscara w kategorii Najlepszy Scenariusz Adaptowany do „Hamleta” z własnym udziałem w roli tytułowej oraz z Kate Winslet w roli Ofelii.

Rok 2000 to kolejna adaptacja Szekspira – „Stracone zachody miłości”, 2006 – francusko – brytyjska, filmowa adaptacja jednego z najsłynniejszych arcydzieł opery „Czarodziejski flet” oraz mniej głośna ekranizacja kolejnej sztuki Szekspira, zatytułowana „Jak wam się podoba”, a 2007 – realizacja thrillera „Sleuth”, filmowej gry z udziałem dwójki aktorów: Jude’a Law i Michaela Caine’a. Obraz otrzymał Specjalne Wyróżnienie - Queer Lion oraz nominację do Złotego Lwa na MFF w Wenecji.

ycipk-1kw96b

W międzyczasie Branagh wystąpił też w kilku filmach innych reżyserów. W 1995 roku zagrał w adaptacji „Otella” z Laurencem Fishburnem, w 1998 – w „Celebrity” Woody’ego Allena, a w 1999- w znanej produkcji „Bardzo dziki Zachód” z Willem Smithem, za którą dostał nominację do Złotej Maliny za Najgorszą Drugoplanową Rolę Męską.

Rola jednego z przywódców III Rzeszy w dramacie historycznym TV „Conspiracy” (2001) przyniosła mu nagrodę Emmy oraz nominacje do Złotego Globu i BAFTA TV. Kolejne nominacje do BAFTA TV i Emmy przyniósł mu występ w historycznym filmie przygodowym „Shackleton” (2002) produkcji brytyjskiej, a nominacje do Emmy i Złotego Globu – rola prezydenta Roosevelta w amerykańskim filmie telewizyjnym „Warm Springs” (2005).

Brał udział w znanej produkcji „Harry Potter i Komnata Tajemnic” (2002).

W 2008 roku wcielił się w postać Henninga von Tresckowa w opartym na faktach wojennym filmie Bryana Singera „Walkiria” z Tomem Cruisem. Rok później zagrał w filmie "Radio na fali". W 2011 roku zagrał w dramacie biograficznym pt. "My Week with Marilyn". W tym samym roku wyreżyserował obraz "Thor".

Często użycza swojego głosu jako narrator. W 1997 roku otrzymał specjalną nagrodę BAFTA im. Michaela Balcona.

ycipk-1kw96b
ycipk-1kw96b