ycipk-3n1uss
ycipk-3n1uss

Jack Black - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Hermosa Beach, Kalifornia, USA

Scenarzysta:
Filmografia:

Koszmar następnego lata (1998) (Titus Telesco)

Muppety (2011) (on sam)

Szkoła Rocka (2003) (Dewey Finn)

Marsjanie atakują! (1996) (Billy Glenn Norris)

Zawiść (2004) (Nick Vandermark)

Człowiek demolka (1993) (Facet z Podziemia)

Cradle Will Rock (1999) (Sid)

Przeboje i podboje (2000) (Barry)

Syn Jezusa (1999) (Georgie)

Wielki rok (2011) (Brad Harris)

Twarda Laska (2001) (J.D. McNugent)

Płytki facet (2001) (Hal Larson)

Orange County (2002) (Lance)

Eko-jaja (1996) (Tenacious D)

Epoka lodowcowa (2002) (Zeke (głos))

Szakal (1997) (Ian Lamont)

King Kong (2005) (Carl Denham)

Telemaniak (1996) (Rick)

Rybki z ferajny (2004) (Lenny)

Gęsia skórka (2015)

Kung Fu Panda: Secrets of the Masters (2011) (Po (głos))

Bernie (2011) (Bernie Tiede)

Kung Fu Panda 3 (2015) (Po)

Kung Fu Panda: Sekrety Potężnej Piątki (2008) (Po)

Święta, święta i Po (2010) (Po)

Podróże Guliwera (2010) (2010) (Lemuel Gulliver)

Jaja w tropikach (2008) (Jeff 'Fats' Portnoy)

Ratunku! Awaria (2008) (Jerry)

Idź twardo: historia Deweya Coxa (2008) (Paul McCartney)

Kung Fu Panda (2008) (Panda Po)

Kung Fu Panda 2 3D (2011) (Panda Po)

Year One, The (2009) (Zed)

Margot jedzie na ślub (2007) (Malcolm)

Tenacious D: Kostka Przeznaczenia (2006) (JB)

Holiday (2006) (Miles)

Nacho Libre (2006) (Nacho)

Bye Bye, Love (1995) (DJ)

Jumanji: Przygoda w dżungli (2017) (Bethany / profesor Sheldon "Shelly" Oberon)

Zegar czarnoksiężnika (2018) (Jonathan Barnavelt)

Goosebumps 2: Haunted Halloween (2018) (R. L. Stine)

Bez obaw, daleko nie zajdzie (2018) ( Dexter )

Jumanji 3 () (prof. Sheldon Oberon)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański muzyk rockowy i aktor. Wraz z Kylem Gassem tworzy zespół rockowy Tenacious D.

Jack Black (właściwie Thomas J. Black) urodził się 28 sierpnia 1969 roku w Hermosa Beach w stanie Kalifornia. W młodości musiał opiekować się przyrodnią siostrą. Brał narkotyki, trafił do internatu dla trudnej młodzieży. Wyszedł jednak na prostą, następnie studiował na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles na Wydziale Dramatycznym.

* Jack Black zagrał do tej pory w wielu produkcjach wielkoekranowych, ale z pewnością pierwszą rolą, którą zwrócił na siebie szczególną uwagę widzów i krytyki była postać sarkastycznego pracownika sklepu muzycznego w komedii Stephena Frearsa “Przeboje i podboje”*/High Fidelity/. Rola ta przyniosła mu w 2000 roku nagrodę Blockbuster Entertainment Award za kreację drugoplanową oraz nominację do nagrody American Comedy Award. W 2002 roku Black był współprowadzącym ceremonię rozdania nagród filmowych MTV - wspólnie z Sarah Michelle Gellar.

We wrześniu 2003 roku wszedł na ekrany kin entuzjastycznie przyjęty film z udziałem Blacka “Szkoła Rocka” /School of Rock/, wyprodukowany przez Scotta Rudina, w reżyserii Richarda Linklatera. Za rolę w nim Black nominowany był do Złotego Globu.

ycipk-3n1uss

W kolejnych latach aktor nakręcił wyreżyserowany przez Petera Jacksona remake przeboju kinowego sprzed lat: “King Kong,” z udziałem takich gwiazd jak Naomi Watts, Adrien Brody, Andy Serkis i Colin Hanks. Film był wielkim hitem i zarobił ponad 540 milionów dolarów.

Aktor zagrał także w “Nacho Libre”, komedii “Holiday”, w której zagrali Kate Winslet, Cameron Diaz i Jude Law. Inne obrazy z udziałem aktora to: „The Year One”, “Płytki facet” /Shallow Hal/, “Kwaśne pomarańcze” /Orange County/, “Syn Jezusa” /Jesus’ Son/ i “Twarda laska” /Saving Silverman/.

Black użyczył również swojego głosu postaci Lenny’ego w animowanym przeboju komediowym DreamWorks “Rybki z ferajny” /Shark Tale/, a także udzielił głosu Po – tytułowemu bohaterowi „Kung Fu Pandy” (2008).

Ostatnie lata były dla niego bardzo pracowite. W 2008 roku wystąpił w takich filmach jak „Jaja w tropikach” Bena Stillera z Robertem Downeyem Jr i Tomem Cruise’em. Użyczył też głosu Eddie’emu Riggsowi – bohaterowi gry „Brutal Legend”.

Jest nie tylko aktorem, ale i muzykiem. Razem z kumplem, Kyle’em Gassem założył zespół Tenacious D. Pierwszy album wydali w 2001 roku, pokrył się złotem. W 2006 roku powstał film „Tenacious D: Kostka Przeznaczenia”, powstały też dwa filmy dokumentalne o zespole.

ycipk-3n1uss

W 2010 roku wystąpił w tytułowej roli w ekranizacji „Podróży Guliwera”. Z kolei w 2011 roku wystąpi w „The Big Year” ze Steve’em Martinem i Owenem Wilsonem. Jednym z nowszych filmów z jego udziałem jest „Bernie” Richarda Linklatera, w którym zagrali też Matthew McConaughey, Rip Torn i Shirley MacLaine.

Jack mieszka w Los Angeles z żoną i dwoma synami. Poślubił Tanyę Haden w 2006 roku. W tym samym roku na świat przyszedł Samuel Watt, natomiast dwa lata później drugi syn, Thomas David.

ycipk-3n1uss
ycipk-3n1uss
ycipk-3n1uss