ycipk-8vwky5
ycipk-8vwky5

Jerzy Turek - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-8vwky5

Polski aktor teatralny i filmowy, słynny serialowy „listonosz ze Złotopolic” i pamiętny Wacław Jarząbek z „Misia” Stanisława Barei.

Urodził się 17 stycznia 1934 roku w Tchórzowej. W 1958 roku ukończył PWST w Warszawie. W tym samym roku otrzymał angaż w Teatrze w Opolu, później współpracował z wieloma teatrami, głównie stołecznymi (Polskim, Rozmaitości, Syrena), zaś od 1984 roku związany jest z Teatrem Kwadrat.

Współpracował m.in. z Aleksandrem Bardinim, Adamem Hanuszkiewiczem, Jerzym Dobrowolskim. Od 1962 roku grał w spektaklach Teatru TV. Przed studiami związany z teatrem amatorskim przy Fabryce Samochodów Osobowych w Żeraniu, gdzie występował wraz z Wojciechem Pokorą (aktorzy znają się od 14 roku życia). Po zrobieniu matury w Liceum Technik Teatralnych w Warszawie, wspólnie studiowali w PWST.

W filmie Jerzy Turek debiutował w 1957 roku, epizodem w „Eroice” Andrzeja Munka. Później występował w filmach Kazimierza Kutza („Krzyż walecznych” 1958, „Ludzie z pociągu” i „Tarpany” 1961, „Ktokolwiek wie...” 1966) oraz u Wojciecha Jerzego Hasa w „Złocie” (1961). W 1963 roku pojawił się w jednej z głównych ról w komedii „Gdzie jest generał...” Tadeusza Chmielewskiego, a trzy lata później zagrał pierwszoplanową (podwójną) rolę obok Magdaleny Zawadzkiej w filmie „Mocne uderzenie” Jerzego Passendorfera (1966). Zasadniczo grywał jednak w charakterystycznych rolach drugoplanowych, bądź epizodycznych. Aktorowi nie przeszkadzało to wcale w twórczym rozwoju aktorskiego rzemiosła:

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że w zespole są aktorzy wiodący i ci, co grają role drugoplanowe. Ja ubóstwiam grać epizody. Nie wiem, dlaczego, po prostu lubię. Epizody są zazwyczaj dobrze napisane - zwłaszcza komediowe - i można się na nich skupić.”

ycipk-8vwky5

Wystąpił w kilku odcinkach serialu „Czterej pancerni i pies” (1969/70), pojawił się w epizodzie w „Barierze” (1966) Skolimowskiego, jako dróżnik w głośnej „Hydrozagadce” Andrzeja Kondratiuka, często grał też w komediach Hieronima Przybyła (większa rola w „Paryż-Warszawa bez wizy” 1967, jako hydraulik w „Rzeczpospolitej babskiej”1969, wziął też udział w filmie „Milion za Laurę” 1971).

Parokrotnie pojawiał się u Jerzego Passendorfera – poza wspomnianą już rolą w „Mocnym uderzeniu”, zagrał też „Ścieżkę” w wojennym „Dniu oczyszczenia” (1969) oraz lokaja w „Janosiku” (1973). W 1980 roku pojawił się w większej roli w „Drodze” Ryszarda Bera oraz – jako trener Jarząbek w „Misiu” Stanisława Barei. Trzy lata później wystąpił u reżysera w serialu „Alternatywy 4”, natomiast do roli Jarząbka powrócił później dwukrotnie: w 1991 roku w filmie Sylwestra Chęcińskiego „Rozmowy kontrolowane” oraz w 2007 w komedii Stanisława Tyma „Ryś”.

Pod koniec lat 80-tych grał u Romana Załuskiego w takich filmach, jak „Kogel-mogel”, „Pożegnanie cesarzy” (oba w 1988), czy „Galimatias, czyli kogel-mogel II” (1989). Pojawił się też w małej roli w „Dekalogu X” Kieślowskiego (1988). Później grywał głównie w telewizji – w serialu „Aby do świtu” (1992) Radosława Piwowarkiego, gościnnie w „Banku nie z tej ziemie” (1994) i serialu „Sukces” (1995) oraz jako listonosz Józef w serialu „Złotopolscy” (od 1997 roku).

Nie jest to pierwsza rola listonosza w karierze aktora. W 1985 roku pojawił się w tej roli w filmie „Dłużnicy śmierci” Włodzimierza Gołaszewskiego. Wielokrotnie wcielał się w role „mundurowych” – w ośmiu różnych filmach zagrał milicjanta. Grał też kierowców, kelnerów, robotników, dozorców – role nieduże, nieskomplikowane, ale zawsze sympatyczne. W ostatnich latach życia zagrał jedynie w dwóch filmach kinowych – komedii „Wszystkie pieniądze świata” (1999) Andrzeja Kotkowskiego oraz w „Rysiu” (2007) Tyma.

Jerzy Turek w lipcu 2009 roku przeszedł udar mózgu. Przez wiele miesięcy leżał w szpitalu. Zmarł 14 lutego 2010 roku w wieku 76 lat na białaczkę. Miał żonę oraz syna Piotra.

ycipk-8vwky5
Data urodzenia

17.01.1934

Miejsce urodzenia

Tchórzowa, pow. Węgrów, Polska

Data śmierci

14.02.2010

Filmografia

Awans (1974) (Wyskrobek)

Złoto (1961) (współlokator)

Rozmowy kontrolowane (1991) (Wacław Jarząbek)

Bariera (1966) (kelner)

Wierna rzeka (1983) (sołtys)

Galimatias czyli Kogel - Mogel II (1989) (Zenon Solski)

Tarpany (1961) (zalotnik)

Nie lubię poniedziałku (1971) (zaopatrzeniowiec Zygmunt Bączyk z Sulęcic)

Hydrozagadka (1970) (Dróżnik)

Partita na instrument drewniany (1978) (cieśla Weych)

Goryl - czyli ostatnie zadanie (1988) (kierowca Szefa)

Miś (1980) (trener Jarząbek)

Podróż za jeden uśmiech (1972) (kierowca ciężarówki)

W słońcu i w deszczu () (Ryszard, trener Julki)

Zniszczyć pirata (1972) (Michał)

Zniszczyć pirata (1972) (Michał)

Janosik (serial) () (Grzegorz)

Kogel - Mogel (1988) (Zenon Solski, ojciec Kasi)

Ryś (2006) (Wacław Jarząbek)

Planeta Ziemia (1968)

Powrót doktora von Kniprode (1965) (Piegus)

Niekochana (1965) (Stangret)

Smarkula (1963) (chuligan)

Liczę na wasze grzechy (1963) (saksofonista)

Ludzie z pociągu (1961) (poznaniak)

Troje i las (1963) (pomocnik drwala)

Perły i dukaty (1965) (milicjant Badura)

Wyspa złoczyńców (1965) (student)

Agnieszka 46 (1964) (Maks)

Mocne uderzenie (1966) (Kuba / Johnny Tomala)

Niespotykanie spokojny człowiek (1975) (kierowca ciężarówki)

Kwiecień (1961) (Jasiek)

Piekło i niebo (1966) (diabeł)

Zawsze w niedzielę (1965) (Antoni)

Ktokolwiek wie... (1966) (ksiądz)

Dzień oczyszczenia (1969) (Ścieżka)

Paryż - Warszawa bez wizy (1967) (Kotwicz)

Współczesna nowela polska (1965) (kelner)

Gdzie jest generał... (1963) (Orzeszko)

Droga (1981) (1981) (Karol)

Rzeczpospolita babska (1969) (hydraulik)

Eroica (1957) (powstaniec)

Opowieści niezwykłe (1967) (Pogorzelski)

Podziemny front (1965) (Piegus)

Krzyż walecznych (1958) (Franek Socha Wyskrobek)

Prawdzie w oczy (1970) (Frydman)

Nie ma mocnych (1974) (Milicjant Franio)

Paragon gola (1969) (plutonowy MO)

ycipk-8vwky5
ycipk-8vwky5