ycipk-1275hw
ycipk-1275hw

Laura Dern - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Los Angeles, Kalifornia, USA

Filmografia:

Baby Dance, The (1998) (Wanda LeFauve)

Afterburn (1992) (Janet Harduvel)

Dr T i kobiety (2000) (Peggy)

Sam (2001)

Park jurajski 3D (1993) (Ellie Sattler)

Mistrz / The Master (2012) (2012) (Helen)

Jonathan Ross Presents for One Week Only: David Lynch (1990)

Blue Velvet (1986) (Sandy Williams)

Upadłe Anioły (1995) (Annie Ainsley)

Park Jurajski III (2001)

Nowokaina (2001)

Citizen Ruth (1996) (Ruth Stoops)

Intimate Portrait: Kelly Preston (1999)

Symfonia przemysłowa nr 1 (1990)

Haunted Summer (1988) (Claire Clairmont)

Historia Rose (1991) (Rose)

Dzikość serca (1990) (Lula)

Daddy and Them (2001) (Ruby)

Maska (1985) (Diana)

Samotne serca (2006) (Rene)

Oblężenie Ruby Ridge (1996) (Vicki Weaver)

Iluminacja () (Amy Jellicoe)

Dzika droga (2014) (Bobbi)

Gwiazd naszych wina (2014) (Frannie Lancaster)

Prize Winner of Defiance, Ohio, The (2005) (Dortha Schaefer)

Na sprzedaż (2010) (Delilah)

Piętno przeszłości (2009) (Ciotka Teresa)

Decydujący głos () (Katherine Harris)

Inland Empire (2006) (Nikki/Sue)

Bastard Out of Carolina (1996) (Narrator)

October Sky (1999) (Freida Riley)

Poznaj naszą rodzinkę (2010) (Prudence)

Rok psa (2007) (Bret)

Ladies and Gentlemen, the Fabulous Stains (1981) (Jessica McNeil)

Happy Endings (1983) (Audrey Constantine)

Three Wishes of Billy Grier, The (1984) (Crissy)

Smooth Talk (1985) (Connie)

Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, The (1989)

Down Came a Blackbird (1995) (Helen McNulty)

Ruby Ridge: An American Tragedy (1996) (Vicki Weaver)

Season for Miracles, A (1999) (Berry Thompson)

Biała błyskawica (1973)

Salute to Steven Spielberg, A (1995) (gospodarz programu)

Last Party, The (1993) (siebie)

Doskonały świat (1993) (Sally Gerber)

Nauczyciele (1984) (Diane)

Lisice (1980) (Debbie)

Century of Women, A (1994) ((głos))

Alicja już tu nie mieszka (1974)

Projekt Manhattan (1989) (Kathleen Robinson)

McImperium (2016)

Pomniejszenie (2017) (Laura Lonowski)

Wielkie kłamstewka ()

Przykładny obywatel (2019) ( Grace Coxman )

Zdjęcie
Podziel się

Znana przede wszystkim z filmów Davida Lyncha, jak również z kasowej produkcji „Park Jurajski”, charakterystyczna amerykańska aktorka filmowa i telewizyjna.

Urodziła się 10 lutego 1967 roku w Los Angeles w rodzinie o filmowych tradycjach – zarówno jej ojciec, Bruce Dern, jak i matka Diane Ladd byli aktorami.

Kiedy Laura miała 2 lata rodzice rozwiedli się, na skutek czego dziewczynka na kilka lat zupełnie straciła kontakt z ojcem.

Wychowywała się w atmosferze kontrkulturowych przemian przełomu lat 60. i 70., w bliskim otoczeniu przemysłu filmowego, co naturalnie wpłynęło na późniejszy wybór jej profesji. W podstawówce była podobno obiektem uszczypliwych uwag ze strony rówieśników, ze względu na nieproporcjonalną budowę ciała - była bowiem stosunkowo wysoka i przeraźliwie chuda.

ycipk-1275hw

Dodatkowo, od normy odbiegał także spory rozmiar buta. Nikt nie przypuszczał wówczas, że zaledwie kilka lat później Laura otrzyma tytuł Miss Golden Globe (1982).

Studiowała w słynnym instytucie Lee Strasberga. Jej pierwszą, poważną rolą (nie licząc dziecięcych, epizodycznych występów, m.in. u boku matki w filmie „Alicja już tu nie mieszka” Martina Scorsese z 1975 roku), był udział w dramacie Adriana Lyne’a „Lisice” (1980) z Jodie Foster.

W 1984 roku zagrała ciężarną nastolatkę w komedii Arthura Hillera „Nauczyciele” z Morganem Freemanem i Nickiem Nolte, a rok później - niewidomą przyjaciółkę głównego bohatera dramatu „Maska” Petera Bogdanovicha, z udziałem Cher, co wraz z występem w „Gładkich słówkach” (1985, nominacja do Independent Spirit Award), gdzie wcieliła się w postać kolejnej nastolatki, tym razem nawiązującej gorący romans z dużo starszym od siebie mężczyzną dawało jej coraz silniejszą pozycję w Hollywood.

* W 1986 roku po raz pierwszy spotkała się zawodowo z Davidem Lynchem, występując u niego w „Blue Velvet” i zdobywając tym samym drugą nominację do Independent Spirit Award. Oprócz tego zagrała także w kilku innych filmach reżysera („Inland Empire” 2007, „Symfonia przemysłowa nr 1” 1990), najbardziej pamiętną kreację tworząc u boku Nicolasa Cage’a w nagrodzonej Złotą Palmą w Cannes „Dzikości serca” (1990).*

Z początkiem lat 90-tych kariera Dern nabrała wyraźnego tempa.

ycipk-1275hw

* W 1991 roku aktorka zagrała tytułową rolę w „Historii Rose” z udziałem Roberta Duvalla, otrzymując pierwszą nominację do Złotego Globu i Oscara oraz nagrodę na MFF w Montrealu. Złoty Glob i pierwszą nominację do Emmy przyniosła jej kreacja w filmie TV „Przerwany lot F-16” (1992), zaś największą popularność na skalę międzynarodową – rola Dr Ellie Sattler w „Parku Jurajskim” Stevena Spielberga (1993, sequele w 2001 i 2009). Nominacje do Emmy dostała również za gościnne występy: w jednym z odcinków „Upadłych aniołów” (1993) oraz w serialu komediowym „Ellen” (1997), a do Złotego Globu – za udział w filmie TV „Dwie matki” (1998).*

W 2000 roku dołączyła do gwiazdorskiej obsady komedii Roberta Altmana „Doktor T i kobiety” z Richardem Gere, Helen Hunt i Liv Tyler, rok później zagrała obok Heleny Bonham Carter, Kevina Bacona i Steve’a Martina w sensacyjnej komedii „Nowokaina” oraz obok Bena Afflecka i Jamie Lee Curtis w czarnej komedii Billy’ego Boba Thorntona „Zdrowie taty” (2001).

W kolejnych latach kontynuowała występy w filmach telewizyjnych i raczej w nieco mniej znanych produkcjach (m.in. w kanadyjsko- amerykańskim dramacie „Już tu nie mieszkamy” 2004 Johna Currana z Naomi Watts), przypominając o sobie dopiero z okazji premiery „Inland Empire” (2007) Lyncha.

* W 1999 roku otrzymała Specjalną Nagrodę na festiwalu w Sundance za wkład w kino niezależne, a w 2007 roku (wraz z Davidem Lynchem) Honorową Independent Spirit Award za ich owocną, wieloletnią współpracę.*

ycipk-1275hw
ycipk-1275hw