ycipk-pfan4j
ycipk-pfan4j

Naomi Watts - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Shoreham, Anglia

Filmografia:

Fair Game (2010) (Valerie Plame)

Wyvern Mystery, The (2000) (Alice Fairfield)

J. Edgar (2011) (Helen Gandy)

Mulholland Drive (2001) (Betty Elms/Diane Selwyn)

Movie 43 (2012)

Ned Kelly (2003) (Julia Cook)

Down (2001) (Jennifer Evans)

Babe - Świnka w mieście (1998)

Poznasz przystojnego bruneta (2010) (Sally Channing)

Dom snów (2011) (Ann Patterson)

21 gramów (2003) (Christina)

The Ring (2002) (Rachel Keller)

Rażące Wykroczenie (1993) (Jennifer Carter)

Dziwna planeta (1999) (Alice)

Custodian, The (1993) (Louise)

For Love Alone (1986) (Dziewczyna Leo)

King Kong (2005) (Ann Darrow)

The Ring 2 (2005) (Rachel Keller)

Randka na przerwie (1991) (Janet Odgers)

Destrukcja (2016) (Karen)

Seria Niezgodna: Wierna (2016)

While We're Young (2015)

Mów mi Vincent (2014) (Daka)

The Sea of Trees (2015) (Joan Brennan)

Allegiant: Part 1 (2016) (Evelyn)

Zbuntowana (2015) (Evelyn)

Reżyseria: Woody Allen (2012) (we własnej osobie)

Diana (2013) (Księżna Diana)

Niemożliwe (2012) (Maria)

Birdman (2014) (Lesley)

Mother and Child (2009) (Elizabeth)

Idealne matki (2013)

Need (2009)

Funny Games (2007) (2007) (Anna)

The International (2009) (Eleanor Whitman)

Wschodnie obietnice (2007) (Anna Khitrova)

Inland Empire (2006) (Talking rabbit)

Zabić prezydenta / The Assassination of Richard Nixon (2004) (2004) (Marie Bicke)

Bezkresne Morze Sargassowe (1993) (Fanny Grey)

Ellie Parker (2001) (Ellie Parker)

Malowany welon (2006) (Kitty Fane)

Zostań (2005) (Lila Culpepper)

Jak być sobą (2004) (Dawn Campbell)

Tank Girl (1995) (Jet Girl)

Persons Unknown (1996) (Molly)

Zakopana Betty (2002) (Meredith)

Dangerous Beauty (1998) (Guila De Lezze)

Under the Lighthouse Dancing (1997) (Louise)

Przedstawienie (1993) (Shopping Cart Starlet)

Króliki (2002) (Suzie)

Rozwód po francusku (2003) (Roxeanne)

Ophelia (2018) (Gertrude)

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najpopularniejszych współczesnych aktorek amerykańskich, znana zarówno z udziału w kasowych superprodukcjach („King Kong”), jak również w niszowych propozycjach Davida Lyncha.

Urodziła się 28 września 1968 roku w Shoreham w hrabstwie Kent, w Anglii, jednak dorastała częściowo w Australii, gdzie przeprowadziła się z mamą i dziadkami w 1980 roku. Cztery lata wcześniej przeżyła śmierć ojca, znanego dźwiękowca współpracującego z zespołem Pink Floyd (to jego śmiech słychać w „Shine On Your Crazy Diamond”), który zmarł na skutek przedawkowania heroiny.

Już jako nastolatka zaczęła brać udział w castingach (na jednym z nim poznała przyszłą przyjaciółkę Nicole Kidman) oraz uczęszczać na lekcje aktorstwa. Zadebiutowała w 1986 roku rolą w filmie „For Love Alone”, u boku Sama Neilla i Hugo Weavinga. Mniej więcej w tym samym czasie postanowiła spróbować kariery w zawodzie modelki. Otrzymała propozycję pracy w agencji modelek w Japonii, wyjechała, jednak po roku zrezygnowała z tego typu pracy stwierdzając, że zupełnie mija się ona z jej powołaniem i marzeniami. Po powrocie do Australii pracowała jeszcze przez chwilę jako redaktorka w magazynie mody „Follow me”, jednak wyraźne „ciągoty” w kierunku aktorstwa nie dały jej długo usiedzieć na tym miejscu.

W 1991 roku wylądowała obok Nicole Kidman w obsadzie filmu „Randka na przerwie” oraz obok Russela Crowe w miniserialu „Brides of Christ”. Miała szansę zostać gwiazdą na kontynencie, jednak – jak zresztą wiele innych – marzyła przede wszystkim o Hollywood. Odważyła się spróbować szczęścia w „fabryce snów” i w 1993 roku przeprowadziła się do Los Angeles.

ycipk-pfan4j

Choć z miejsca dostała angaż w komedii „Przedstawienie” (1993), a później w różnych innych mniej lub bardziej znanych i udanych produkcjach, z których można wspomnieć m.in. o roli w komedii fantasy „Tank Girl” (1995) oraz o głównej roli w horrorze „Dzieci kukurydzy IV” (1996), na przełom w karierze musiała poczekać aż do 2001 roku. Aktorka otrzymała wówczas jedną z głównych ról w filmie Davida Lyncha „Mulholland Drive”, dzięki któremu została zauważona nie tylko przez rzesze fanów ekscentrycznej twórczości reżysera oraz krytyków, ale też przez amerykańskich producentów – film bowiem nominowany był do Oskara za reżyserię.

Już w 2002 roku zagrała w pierwszej części remake’u japońskiego horroru „The Ring” (sequel w 2005), rok później wystąpiła wraz z Kate Hudson w komedii Jamesa Ivory’ego „Rozwód po francusku”, w koprodukcji australijsko- francusko-brytyjskiej „Ned Kelly” z Orlando Bloomem oraz w głośnym filmie „21 gramów” Alejandro Gonzáleza Inárritu, obok Benicio Del Toro i Seana Penna, za rolę w którym otrzymała prestiżową Nagrodę dla Najlepszej Aktorki na festiwalu w Wenecji oraz nominacje do Oskara i nagrody BAFTA. Po raz kolejny zagrała też u Lyncha w krótkometrażowym obrazie „Króliki” (2002).

Występem, który uczynił aktorkę niekwestionowaną gwiazdą była główna rola w superprodukcji Petera Jacksona „King Kong” (2005). Później Watts pojawiła się u Marka Forstera w thrillerze „Zostań” (2005), w głównej roli w komedii „Ellie Parker” (2005) oraz w chińsko-amerykańskiej adaptacji powieści o miłości, zatytułowanej „Malowany welon” (2006), gdzie partnerował jej Edward Norton.

Ostatnimi projektami aktorki jest rola u Davida Cronenberga w thrillerze „Eastern Promises” (2007) oraz spotkanie zawodowe z przyjaciółką, Nicole Kidman na planie obrazu zatytułowanego „Need” (2008).

Od 2004 roku aktorka działa również jako producentka filmowa. Wyprodukowała m.in. film „Już tu nie mieszkamy” oraz wspomnianą komedię „Ellie Parker”. W obu filmach wzięła też udział. W 2009 roku zagrała w filmie "The International" oraz "Mother and Child". W 2010 wystąpiła w filmach "Poznasz przystojnego bruneta" oraz "Czysta gra".Rok 2011 to rola w filmie "Dream House".

ycipk-pfan4j

25 lipca 2007 urodziła syna Alexandra Pete'a, którego ojcem jest aktor Liev Schreiber. 13 grudnia 2008 r. para powitała swoje drugie dziecko – syna, o imieniu Samuel Kai Schreiber.

ycipk-pfan4j
ycipk-pfan4j