ycipk-1i0pw4
ycipk-1i0pw4

Vanessa Redgrave - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Londyn, Wielka Brytania

Filmografia:

Gdyby ściany mogły mówić 2 (2000) (Edith Tree)

Wilde (1997) (Lady Speranza Wilde)

Nadstaw uszu (1987) (Peggy Ramsey)

Dzień zagłady (1998) (Robin Lerner)

Second Serve (1986) (Richard Radley / Renee Richards)

Jankesi (1979) (Helen)

Przerwana lekcja muzyki (1999) (Dr Wick)

Cradle Will Rock (1999) (Hrabina LaGrange)

Kobiety mafii (Bella Mafia) (1997) (Graziella Luciano)

Month by the Lake, A (1995) (Panna Bentley)

Anonimus (2011) (Królowa Elżbieta I)

Koriolan (2011) (Volumnia)

Man for All Seasons, A (1988) (Lady Alice More)

Obietnica (2001) (Annalise Hansen)

Mission: Impossible (1996) (Max)

Powrót do Howards End (1992) (Ruth Wilcox)

Biały Labirynt (1997) (Elsa Lubing)

Miral (2010) (Bertha Spafford)

Kamerdyner (2013) (Annabeth Westfall)

Z miłości do... (2012) (Marion)

Niewygodna prawda (2010) (Madeleine Rees)

Foxcatcher (2014) (Jean du Pont)

Political Animals () (Elaine Barrish)

Listy do Julii (2010) (Claire Wyman)

Deja Vu (1997) (Skelly)

Mała Odessa (1994) (Irina Shapira)

Pani Dalloway (1997) (Clarissa Dalloway)

Pokuta (2007) (Older Briony)

Mewa (1968) (Nina)

Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966) (Leonie Delt)

Oto jest głowa zdrajcy (1966) (Anne Boleyn)

Camelot (1967) (Ginewra)

Isadora (1968) (Isadora Duncan)

Mary, Queen of Scots (1971) (Maria Stuart)

Julia (1977) (1977) (Julia)

Wzbierająca burza (2002) (Clemmie Churchill)

Dom dusz (1993) (Nivea)

Powiększenie (1966) (Jane)

Morderstwo w Orient Expressie (1974) (1974) (Mary Debenham)

Agata (1979) (Agatha Christie)

Bostonians, The (1984) (Olive Chancellor)

Zdjęcie
Podziel się

Słynna brytyjska aktorka filmowa i teatralna, która od chwili debiutu w 1958 roku obsypana została licznymi nagrodami. Uhonorowana Oscarem i Złotym Globem dla najlepszej aktorki drugoplanowej za rolę w „Julia” (1977), Złotym Globem za rolę w „Gdyby ściany mogły mówić 2” (2000), Złotą Palmą w Cannes za role w „Morgan; przypadek do leczenia” (1966) i „Isadora” (1968), nagrodą dla aktorki drugoplanowej na Festiwalu w Wenecji za rolę w „Małej Odessie” (1994).

Vanessa Redgrave urodziła się 30 stycznia 1937 roku w Londynie w Wielkiej Brytanii. Jest córką pary aktorów: Sir Michaela Redgrave'a i Rachel Kempson. Uczyła się w londyńskiej szkole teatralnej. Zadebiutowała na scenie w teatrze w 1958 roku, w roli córki dyrektora szkoły, granego przez jej własnego ojca, w sztuce "A Touch of the Sun". W tym samym roku Vanessa wystąpiła w swoim debiutanckim filmie "Behind the Mask".

W 1959 roku rozpoczęła pracę w Stratford-Upon-Avon Theater Company. Współpracowała tam z wieloma wybitnymi postaciami sceny brytyjskiej, tam też poznała swego przyszłego męża Tony'ego Richardsona.

Przełomową rolą, która przyniosła jej sławę, była rola w filmie Michelangela Antonioni'ego "Blowup" (1966). W tym samym roku po raz pierwszy była nominowana do Oskara za rolę w filmie "Morgan!" (1966). Za ten występ otrzymała nagrodę dla najlepszej aktorki na festiwalu w Cannes. Rok później zagrała Ginewrę w filmie "Camelot". Za film z 1968 roku pt. "Isadora" otrzymała nagrodę na festiwalu w Cannes oraz drugą nominację do Oskara.

ycipk-1i0pw4

Oscara zdobyła wreszcie w 1978 roku za rolę w filmie "Julia". Wcieliła się tam w przyjaciółkę pisarki Lillian Hellman (w tej roli wystąpiła Jane Fonda), zamordowaną przez nazistów w czasie II wojny światowej. Kolejne nominacje do Oscara otrzymała za role w filmach "The Bostonians" (1984) i "Howards End" (1992).

Aktorka występowała także w filmach i serialach telewizyjnych, m. in. w remaku "Whatever Happened to Baby Jane? (1991), gdzie po raz pierwszy zagrała ze swoją siostrą Lynn. W 1992 roku wystąpiła gościnnie w serialu „Kroniki młodego Indiany Jonesa” w roli matki Vicky.

Z pierwszym mężem, reżyserem Tonym Richardsonem (małżeństwo w latach 1962-67), aktorka ma dwie córki: Natashę Richardson (ur. 1963, zmarła tragicznie w 2009 roku) i Joely Richardson (ur. 1965). Zgodnie z rodzinną tradycją obie zostały aktorkami.

Z kolei z drugim mężem, Franco Nero (para ślub wzięła dopiero w 2006 r.), aktorka ma syna Carlo Nero (ur. 1969), który jest pisarzem i reżyserem. W latach 1971-1986, Vanessa spotykała się z aktorem Timothym Daltonem.

ycipk-1i0pw4
ycipk-1i0pw4
ycipk-1i0pw4