ycipk-1qgal5
ycipk-1qgal5

Willem Dafoe - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-1qgal5

Popularny i łatwo rozpoznawalny amerykański aktor charakterystyczny, często wcielający się w role czarnych charakterów. Szerokiej widowni znany jako Zielony Goblin ze „Spider-Mana”, tej bardziej wyrafinowanej – jako odtwórca ról u Lyncha, Stone’a, Wendersa i von Triera. Pamiętny w roli Jezusa w kontrowersyjnym filmie Martina Scorsesego.

Urodził się 22 lipca 1955 roku w Appleton w stanie Wisconsin w USA jako William Dafoe Jr. Podobno zmienił imię, gdyż nie chciał, aby mówiono do niego zdrobnieniem „Billy”. Jego licealne przezwisko, Willem, przylgnęło więc do niego na dobre.

Do filmu trafił jako weteran eksperymentalnego teatru, od występów w którym zaczynał swoją karierę. Studiował aktorstwo na University of Wisconsin - Milwaukee, jednak rzucił studia, by w 1977 roku przeprowadzić się do Nowego Jorku i na kilka lat związać się ze sceną teatralną.

* Zadebiutował w 1982 roku w filmie „The Loveless”, a zasłynął jako odtwórca roli zimnego mordercy w znanym kryminale sensacyjnym „Żyć i umrzeć w Los Angeles” (1985) Williama Friedkina.*

Za kreację sierżanta Eliasa w „Plutonie” (1986) Olivera Stone’a otrzymał nominację do Oscara.

ycipk-1qgal5

W 1988 roku zagrał Jezusa we wspomnianym, kontrowersyjnym obrazie Martina Scorsese „Ostatnie kuszenie Chrystusa”, a rok później ponownie spotkał się z reżyserem na planie wojennego dramatu „Urodzony 4 lipca” (1989) z Tomem Cruisem.

W 1988 roku wystąpił w roli agenta FBI w znanym filmie sensacyjnym „Missisipi w ogniu” Alana Parkera z Genem Hackmanem.

Grał u Davida Lyncha („Dzikość serca” 1990), Wima Wendersa („Tak daleko, tak blisko” 1993), Paula Austera („Lulu na moście” 1998), Davida Cronenberga („eXistenZ” 1999), Johna Watersa („Beksa” 1990), Roberta Rodrigueza („Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2” 2003), Larsa von Triera („Manderlay” 2005).

Wyspecjalizował się w kreacjach w filmach sensacyjnych i thrillerach („Białe piaski” 1992, „Stan zagrożenia” 1994 z Harrisonem Fordem, „Speed 2” 1997, „Prywatne piekło” 1997 Paula Schradera, „Święci z Bostonu” 1999, „Rozrachunek” 2004, „Plan doskonały” 2006 Spike’a Lee).

W 1996 roku wziął udział w nagrodzonej Oscarami produkcji „Angielski pacjent” z Ralphem Fiennesem oraz w biograficznym filmie „Basquiat - Taniec ze śmiercią”.

ycipk-1qgal5

* W 2000 roku zagrał obok Johna Malkovicha w niezależnym horrorze „Cień wampira”, zgarniając drugą nominację do Oscara, nominację do Złotego Globu, Independent Spirit Award i nagrodę Satellite dla Najlepszego Aktora oraz liczne nagrody krytyków. Stał się tym samym jedynym aktorem w historii, który był nominowany do Nagrody Akademii za rolę wampira.*

Rok później zagrał polskiego księdza pomagającego żydowskiemu dziecku w filmie Yurka Bogayewicza „Boże skrawki” (2001), a w 2002 po raz pierwszy wcielił się w czarny charakter w „Spider-Manie” (sequele w 2004 i 2007).

W 2004 roku ponownie spotkał się z Martinem Scorsese na planie „Aviatora”, a w 2005 wystąpił i zadebiutował jako scenarzysta w filmie w reżyserii i z udziałem młodszej o 20 lat żony Giady Colagrande, zatytułowanym „Wdowa”.

Jednym z ostatnich występów Dafoe jest rola w komedii „Wakacje Jasia Fasoli” (2007) oraz gwiazdorski udział w filmach Paula Schradera: „Facet do towarzystwa” (2007) z Lauren Bacall i „Adam Resurrected” (2008). W 2009 roku zagrał w głośnym filmie pt. "Antychryst". Rok 2010 to rola w obrazie "Miral".

* W 2002 roku otrzymał Specjalną Nagrodę Operatorów za Szczególny Wkład w Rozwój Sztuki Filmowej na festiwalu Camerimage w Łodzi. Podobny wydźwięk miał laur otrzymany na festiwalu w Locarno.*

ycipk-1qgal5

* W 2005 roku został z kolei laureatem Nagrody za Całokształt na MFF w San Sebastián.*

Data urodzenia

22.07.1955

Miejsce urodzenia

Appleton, Wisconsin, USA

Filmografia

In weiter Ferne, so nah! (1993) (Emit Flesti)

Basquiat. Taniec ze śmiercią (1996) (The Electrician)

eXistenZ (1999) (Gas)

American Psycho (2000) (Donald Kimball)

Cień wampira (2000) (Max Schreck)

Spider-Man (2002) (Green Goblin/Norman Osborn)

Boże skrawki (2001) (ksiądz)

4:44 Last Day on Earth (2011) (Cisco)

Auto Focus (2002) (John Carpenter)

Tom i Viv (1994) (Tom Eliot)

Gniazdo os (2000) (Earl Copen)

Sklep z kobietą (2001) (Ojciec Andre)

Angielski pacjent (1996) (Caravaggio)

Pluton (1986) (Sgt. Elias)

Lulu na moście (1998) (Dr. Van Horn)

Morality Play (2001) (Martin)

Bullfighter (2000) (Father Ramirez)

John Carter (2012) (Tars Tarkas)

Święci z Bostonu (1999) (agent Paul Smecker)

Speed 2: Wyścig z czasem (1997) (John Geiger)

Body of Evidence (1993) (Frank Dulaney)

Łowca (2011) (Martin David)

Gdzie jest Nemo 3D (2003) (Gill)

Prywatne piekło (1997) (Rolfe Whitehouse)

Stan zagrożenia (1994) (Clark)

Mississippi w ogniu (1988) (Ward)

Ostatnie kuszenie Chrystusa (1988) (Jezus)

Dzikość serca (1990) (Bobby Peru)

Rachunek Sumienia (2004) (Martin)

Urodzony 4 lipca (1989) (Charlie)

Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 (2003) (Barillo)

Rozrachunek (2004) (Arnold Mack)

Pasolini (2014) (Pier Paolo Pasolini)

John Wick (2014) (Msrcus)

Kraina złoczyńców (2014) (Bud Carter)

Podstępny Ripley (2005) (Neil Murchison)

Miral (2010) (Eddie)

Bardzo poszukiwany człowiek (2013) (Tommy Brue)

Wizja mordercy (2007) (Stan Aubrey)

Gwiazd naszych wina (2014) (Peter Van Houten)

Nimfomanka - Część II (2014) (L)

Grand Budapest Hotel (2014) (Jopling)

Tylko teraz (2012) (Budda)

Nimfomanka - Część I (2013) (L)

Out of the Furnace (2013) (John Petty)

Odd Thomas (2013) (Wyatt Porter)

Facet do towarzystwa (2007) (senator Larry Lockner)

Jak zostać gwiazdą (2006) (wiceprezydent Sutter)

XXX 2: Następny poziom (2005) (gen. George Deckert)

Podwodne życie ze Stevem Zissou (2004) (Klaus Daimler)

Manderlay (2005) (ojciec Grace)

Świetliki w ogrodzie (2008) (Charles Waechter)

Fantastyczny Pan Lis (2009) (Szczur)

Antychryst (2009)

Daybreakers - Świt (2010) (Elvis)

Wakacje Jasia Fasoli (2007) (Carson Clay)

Plan doskonały (2006) (Kapitan Darius)

Spider-Man 3 (2007) (Green Goblin/Norman Osborn)

Margines życia (1992) (1992) (John LeTour)

Aviator (2004) (wydawca czasopisma)

Loveless, The (1983) (Vance)

Off Limits (1988) (Buck McGriff)

Victory (1995) (Axel Heyst)

What Is Yoga? (1998) (Narrator)

Margines życia (1991) (1991) (John LeTour)

New Rose Hotel (1998) (X)

Dear America: Letters Home from Vietnam (1987) (Narrator)

Roadhouse 66 (1984) (Johnny Harte)

New York Nights (1984) (Punk Boyfriend)

Ulice w ogniu (1984) (Raven)

Żyć i umrzeć w Los Angeles (1985) (Eric Masters)

Communists Are Comfortable, The (1985) (siebie)

Triumph of the Spirit (1989) (Salamo Arouch)

Beksa (1990) (Hateful Guard at Maryland Training School for Boys)

Fishing with John (1991) (siebie)

Night and the Moment, The (1994) (pisarz)

Zagadka nieśmiertelności (1983) (2nd Phone Booth Youth)

Białe Piaski (1992) (Ray Dolezal)

Lot / Flight of the Intruder (1991) (1991) (Virgil 'Tiger' Cole)

Van Gogh. U bram wieczności (2018) (Van Gogh)

Morderstwo w Orient Expressie (2017)

Aquaman (2018) ( Nuidis Vulko )

Manu. Bądź sobą! (2019) (Iw)

ycipk-1qgal5
ycipk-1qgal5