Trwa ładowanie...
d42gmeq
d42gmeq

Andy Wachowski

Najnowsze informacje
4.5
(8 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Chicago, Illinois, USA

Reżyser:
Scenarzysta:

Matrix (1999) (Morfeusz)

Animatrix (2003)

Atlas chmur (2012) (Ursula / Yellowface / Madame Horrox / Yusouf Suleiman)

Zabójcy / Assassins (1995) (1995) (Miguel Bain)

Jupiter: Intronizacja (2015)

V jak Vendetta (2006) (Dominic)

Speed Racer (2008) (Ben Burns)

Bound (1996) (Ceasar)

Filmografia:

Matrix (1999) (Morfeusz)

Matrix - Rewolucje (2003) (Morpheus)

Atlas chmur (2012) (Ursula / Yellowface / Madame Horrox / Yusouf Suleiman)

Matrix - Reaktywacja (2003) (Morpheus)

Matrix Revisited, The (2001) (samego siebie)

Zabójcy / Assassins (1995) (1995) (Miguel Bain)

Side by Side (2012) ((on sam))

V jak Vendetta (2006) (Dominic)

Zdjęcie

Reżyser, scenarzysta i producent, jeden ze słynnych „braci Wachowskich” – duetu twórców, którzy zdobyli świat dzięki filmowej trylogii „Matrix”. Młodszy brat Larry’ego.

Urodził się 29 grudnia 1967 roku w Chicago jako Andrew Paul Wachowski.

Już od najmłodszych lat cechowała go zgodność i chęć wspólnego działania wraz ze starszym bratem, stąd wiele w ich życiorysach analogii i punktów wspólnych – obaj rzucili naukę w college’u, żeby zająć się show-biznesem, razem pracowali nad komiksami dla wydawnictwa Marvel Comics, wreszcie wspólnie zadebiutowali jako scenarzyści thrillera sensacyjnego „Zabójcy” (1995) w reżyserii Richarda Donnera, z Sylvestrem Stallone, Antonio Banderasem i Julianne Moore w rolach głównych.

Film nie odniósł sukcesu, pierwowzór scenariusza braci został zresztą znacznie zmieniony, jednak dało im to klucz do hollywoodzkiego światka. Po raz pierwszy współpracowali wówczas z Joelem Silverem – producentem, który pomógł im później przy realizacji „Matrixa”.

* W 1996 roku Andy, wspólnie z bratem, zadebiutował jako reżyser i producent filmu noir „Brudne pieniądze” (1996, Fantasporto dla Najlepszego Filmu, nominacja do Saturna za scenariusz) z Jennifer Tilly i Giną Gershon w rolach głównych.*

Wzorując się na tak znamienitych obrazach, jak m.in. „Chinatown” Romana Polańskiego, czy „Podwójne ubezpieczenie” Billy’ego Wildera, braciom Wachowskim udało się zrealizować całkiem dobry dreszczowiec z wątkiem lesbijskim w tle, który cieszył się uznaniem krytyki i – mimo że nie odniósł wielkiego sukcesu komercyjnego – znalazł swoją grupę odbiorców.

* Największą sławę zyskał Andy jako współtwórca jednego z najsłynniejszych filmów końca wieku – thrillera akcji sci-fi „Matrix” (1999) z udziałem Keanu Reevesa, Laurence’a Fisburne’a, Carrie- Anne Moss i Hugo Weavinga. Film osiągnął niebywały sukces kasowy, wielokrotnie przewyższając skromny, jak na Hollywood, budżet. Prosta, a jednocześnie intrygująca fabuła zachęcała do odkrywania głębszych, filozoficznych sensów, a innowacyjna forma wprowadziła całkiem nową jakość w zakresie efektów specjalnych (4 Oskary), stając się na wiele lat wzorem do naśladowania. Andy wraz z bratem odebrali Saturna (nagroda przyznawana przez Amerykańską Akademię Filmów Science Fiction, Fantasy i Horrorów) za reżyserię oraz otrzymali nominację do tej nagrody za scenariusz. Dopełniające całość trylogii części „Matrix Reaktywacja” oraz „Matrix Rewolucje” (oba z 2003 roku), powtórzyły sukces komercyjny pierwowzoru, jednak nie cieszyły się już takim uznaniem – przerost formy nad treścią oraz wtórne rozwiązania fabularne zbanalizowały
wymowę filmu, pozbawiając go głębi. Bracia Wachowscy za obie części nominowani byli do Złotej Maliny jako Najgorsi Reżyserzy.
*

W tym samym roku wydana została również animowana wersja video - „Animatrix” (2003), będąca wynikiem pracy dziewięciu światowej sławy grafików – przedstawicieli japońskiej szkoły„anime”, bazująca głównie na historiach napisanych przez braci, którzy byli producentami serii.

W 2005 roku Andy po raz pierwszy wyprodukował wraz z bratem film wyreżyserowany przez kogo innego. Był to oparty o słynny komiks Alana Moore’a obraz sci-fi „V jak Vendetta” Jamesa McTeigue’a, z Natalie Portman, Hugo Weavingiem, Johnem Hurtem i Stephenem Rea.

Ostatnią wspólną realizacją braci jest sportowy film akcji „Speed Racer” (2008) z Emilem Hirschem, Christiną Ricci, Johnem Goodmanem, Matthew Foxem i Susan Sarandon.

d42gmeq
d42gmeq
d42gmeq
d42gmeq