Trwa ładowanie...
ycipk-s1lcxv
ycipk-s1lcxv

Busta Rhymes - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, USA

Filmografia:
Dyskografia:

Albumy solowe:
The coming, 1996;
When disaster strikes, 1997;
E.L.E. (Extinction Level Event): The final world front, 1998;
Anarchy, 2000;
Genesis, 2001;
It ain't safe no more, 2002;
The Big Bang, 2006;
Back on my B. S., 2009.

Busta Rhymes - jeden z najbardziej rozpoznawalnych raperów amerykańskich Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa - Na tych samych warunkach CC BY-SA
Podziel się

Busta Rhymes – amerykański raper i aktor, który współpracował z Dr. Dre, P. Diddym, Mary J. Blige, Mariah Carey i Seanem Paulem.

Busta Rhymes – kariera

Busta Rhymes (właściwie Trevor Tahiem Smith Jr.) urodził się 20. maja 1972 roku na Brooklynie. W połowie lat 80. Busta Rhymes wystąpił w konkursie muzycznym zorganizowanym przez muzyków z zespołu Public Enemy. Pomimo, że nie wygrał; Busta Rhymes z trzema MC (Charlie Brownem, Dinco D i Cut Monitorem Milo) założyli zespół Leaders of the new school. Grupa nie została doceniona, jednak Busta Rhymes jako lider nagrał teledyski z Mary J. Blige, TLC i z Boyz II Men. Po odłączeniu się od zespołu w 1004 roku, Busta Rhymes rozpoczął karierę solową.

Busta Rhymes w filmie zadebiutował w 1993 roku. W 2000 roku wystąpił u boku Samuela L. Jacksona, Jeffreya Wrighta, Toni Collette i Christiana Bale'a w filmie sensacyjnym Shaft.

ycipk-s1lcxv

Busta Rhymes – z kim często współpracuje?

  • Z aktorką Tyrą Banks – przy filmach Studenci (1995) i Halloween: Powrót (2002);
  • Z reżyserem i aktorem Johnem Singletonem – przy filmach Studenci i Shaft;
  • Z Hugh Hurdem – przy filmach Kim jest ten facet? (1993) i Handlarze (1993).

Busta Rhymes – nagrody

  • Online Film & Television Association 2014 – nagroda dla Busta Rhymesa, Warrena Alana Youngahttps, Johna Blackie i Paula Healy'ego za produkcję serialu Fargo (2014 - )

Busta Rhymes – nominacje

ycipk-s1lcxv
  • Nagrody Grammy – 2012 – nominacja za najlepszą piosenkę „Look at me now” wykonywaną z Chrisem Brownem i Lil' Waynem; 2000 – nominacja za najlepszy album E.L.E (Extinction Level Event): The final world front;
  • Nagrody MTV 2011 – nominacja dla najlepszego teledysku Look at me now.

Busta Rhymes – ciekawostki

  • Ojciec Busta Rhymesa jest z Nowego Jorku, a matka z Jamajki;
  • Busta Rhymes jest ojcem czwórki dzieci: córki Mariah Elisabeth Miskelly (ur. 1988) z Jill Miskelly, a także trzech synów z Joanne Wood: T'Ziaha (ur. 1993), T'Khia (ur. 2000) i Trilliana (ur. 2001);
  • W 2001 roku Busta Rhymes pobił rekord Guinnessa w ilości wypowiadanych sylab w czasie jednej minuty w trakcie freestylowania;
  • Busta Rhymes wystąpił w reklamach: napoju energetycznego Mountain Dew, piwa Miller Lite, operatora komórkowego Virgin Mobile, wódki Sparkling, napoju Diet Pepsi Max, koniaku Leyrat i samochodu Toyoty Sienny;
  • W 1997 roku Busta Rhymes z Marthą Stewart wręczyli nagrodę MTV dla najlepszego tanecznego wideo.
ycipk-s1lcxv
ycipk-s1lcxv
ycipk-s1lcxv