ycipk-2bd8z2
ycipk-2bd8z2

Dorota Chotecka-Pazura - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Radom

Filmografia:

Dzień Świra (2002) (pasażerka z psem)

Ekspres polarny (2004) (Mama)

Prostytutki (1997) (Tania)

Szczęśliwego Nowego Jorku (1997) (Żona Azbesta)

Nic śmiesznego (1995) (dentystka Stefa)

Anna Karenina () (Lisa)

Całkiem nowe lata miodowe () (Danuta Norek)

U fryzjera () (Żona radnego Barana)

Statyści (2005) (Ela)

Ranczo Wilkowyje (2007) (Więcławska)

Rozmowy nocą (2007) (Monika, właścicielka galerii)

Halo, Hans! () (Cyganka Pimpusza)

Ranczo () (Więcławska)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (nauczycielka Sylwusia)

Pożegnanie z Marią (1993) (żona Tomasza)

Dama kameliowa (1995)

Stylowe spotkania Gali ()

7 uczuć (2018) (Historyczka)

Zdjęcie
Podziel się

Popularna polska aktorka, szerokiej publiczności znana przede wszystkim z serialowych ról: Norkowej z „Miodowych lat” i Więcławskiej z „Rancza”.

Żona aktora, Radosława Pazury. Urodziła się 15 mara 1966 roku w Radomiu. W 1993 roku ukończyła Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi, rok później otrzymując dyplom tej uczelni. Debiut teatralny zaliczyła jeszcze jako studentka, w 1991 roku. Dwa lata później zadebiutowała na ekranie, jako żona Tomasza w „Pożegnaniu z Marią” Filipa Zylbera (1993). Co ciekawe, w filmie wziął udział przyszły mąż aktorki – Radosław Pazura, jednak rolę jej filmowego małżonka zagrał tutaj jego brat, Cezary. Wyjątkowo często spotykała się później na planie zarówno z jednym, jak i z drugim bratem. Zagrała epizody u boku przyszłego męża w takich filmach, jak: „Dama kameliowa” Jerzego Antczaka (1994), „Nocne graffiti” Macieja Dutkiewicza (1996) i „Awantura o Basię” Kazimierza Tarnasa (1995), z kolei z przyszłym szwagrem spotkała się na planie „Polskiej śmierci” Waldemara Krzystka (1994), „Wirusa” Jana Kidawy-Błońskiego (1996) i komedii „Nic śmiesznego” Marka Koterskiego (1995). W
1997 roku raz jeszcze zagrali również filmowe małżeństwo w „Szczęśliwego Nowego Jorku” Janusza Zaorskiego (1997). Również na małym ekranie niejednokrotnie miała okazję wystąpić zarówno obok Cezarego (jako Jola w „13 posterunku”, psychoterapeutka Agata w „Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście” 2005), jak i Radosława pazury („Pokój 107” i „Zaklęta” 1997, „Całkiem nowe lata miodowe” 2004).

* Pierwszą rolą, dzięki której zasłynęła na dużą skalę była świetna, komediowa kreacja w sitcomie „Miodowe lata” (od 2004 roku znanym jako „Całkiem nowe lata miodowe”) z Arturem Barcisiem, Cezarym Żakiem i Agnieszką Pilaszewską.* Postać Danuty Norek kreowała przez sześć kolejnych lat (1998-2004), zyskując sporą popularność i sympatię widzów. Porównywalny rozgłos przyniosła jej później rola sklepowej – Krystyny Więcławskiej w bijącym rekordy oglądalności serialu „Ranczo” Wojciecha Adamczyka (2006-2009). Serial doczekał się swojej pełnometrażowej, kinowej wersji w 2007 roku, zatytułowanej „Ranczo Wilkowyje” (2007).

Chotecka ma zdolność do kreowania charakterystycznych, zapadających w pamięć epizodów. Pamiętne są jej występy w głośnych filmach Marka Koterskiego – właścicielki psa w pociągu w „Dniu świra” (2002) i nauczycielki Sylwusia w filmie „Wszyscy jesteśmy Chrystusami”(2006). Ponadto zagrała drugoplanowe role w tak głośnych filmach, jak: „Prostytutki” Eugeniusza Priwieziencewa (1997), „Statyści” Michała Kwiecińskiego (2006) i „Rozmowy nocą” Macieja Żaka (2008). Ma na swoim koncie wiele gościnnych występów w znanych produkcjach TV, takich jak: „Policjanci”, „Złotopolscy” (1999), „Glina”, „Pensjonat pod Różą” (2004), „Na dobre i na złe” (2005), „Hela w opałach” (2007), „U fryzjera” (2006) i „Halo Hans! Czyli nie ze mną te numery!” (2007) Wojciecha Adamczyka, czy „I kto tu rządzi? Macieja Ślesickiego (2008).

ycipk-2bd8z2
ycipk-2bd8z2