ycipk-219e9y
ycipk-219e9y

Gary Sinise - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Blue Island, Illinois, USA

Reżyser:

Of Mice and Men (1992) (Lennie Small)

Droga do domu (1988) (Frank Roberts)

Filmografia:

Misja na Marsa (2000) (Jim McConnell)

Zielona Mila (1999) (Burt Hammersmith)

Truman (1995) (Harry S. Truman)

Uwikłany (2000) (Gabriel)

Jack the Bear (1993) (Norman Strick)

Albino Alligator (1996) (Milo)

Impostor - test na człowieczeństwo (2002) (Spence Olham)

Bruno (2000) (2000) (Dino)

All the Rage (1999) (Norton Morgan)

Oczy Węża (1998) (Kevin Dunne)

Grapes of Wrath, The (1991) (Tom Joad)

W księżycową jasną noc (1992) (Vance Wilkins 'Matka')

Family Secrets (1984) (motocyklista)

True West (1983) (Austin)

Szybcy i martwi (1995) (Marshal/ojciec Ellen)

George Wallace (1997) (George C. Wallace)

Forrest Gump (1994) (porucznik Dan Taylor)

Final Days, The (1989) (Richard Ben-Veniste)

My Name Is Bill W. (1989) (Ebby)

That Championship Season (1999) (Tom Daley)

Bastion (1994) (Stu Redman)

Of Mice and Men (1992) (George)

Apollo 13 (1995) (Ken Mattingly)

Okup (1996) (Detective Jimmy Shaker)

Życie, którego nie było (2004) (Dr. Munce)

Świadek (1985) (żołnierz)

Wściekłość (1999) (Morgan)

WWII in HD () ((narrator) (on sam))

Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz (2014) (narrator w Instytucie Smithsona)

Sezon na misia (2006) (Shaw)

Hawajskie Crime Story - Wielki skok (2004) (Ray Ritchie)

Gentleman's Game, A (2001) (Foster Pearse)

Made-Up (2002) (Duncan Tivey)

Droga do domu (1988) (Frank Roberts)

Witness, The (1992) (Young Soldier)

Path to War (2002) (George Wallace)

Piętno (2003) (Nathan Zuckerman)

Zdjęcie
Podziel się

Znany amerykański aktor teatralny i filmowy, również reżyser. Jeden z tych, których twarz niemal każdy „skądś kojarzy”, niekoniecznie znając aktora z nazwiska. Odtwórca pamiętnej roli niepełnosprawnego przyjaciela „Forresta Gumpa” (1994) z głośnego filmu z Tomem Hanksem. Stosunkowo często kreuje postaci detektywów.

Urodził się 17 marca 1955 roku w Blue Island w stanie Illinois. Zainteresowanie aktorstwem i teatrem wykazywał we wczesnym wieku. Po ukończeniu szkoły średniej w 1974 roku, wraz z dwójką kolegów założył Teatr Steppenwolf, którego siedziba mieściła się w piwnicach jednego z chicagowskich kościołów. Aż do 1987 roku Sinise realizował się tam jako dyrektor artystyczny, reżyser i aktor. Jednym z bardziej spektakularnych sukcesów było wystawienie sztuki „True West” (1982) Sama Sheparda z Johnem Malkovichem i Sinise’em w rolach głównych. Sztuka została wystawiona na scenie off- Broadwayu, sfilmowana i rozprowadzana później na kasetach video.

* W 1980 roku po raz pierwszy pojawił się w telewizji, na planie serialu „Knots Landing”.*

Debiutem filmowym aktora była niewielka rola w filmie „Sekrety rodzinne” (1984). Później wystąpił gościnnie w kilku serialach TV (m.in. „Crime story”) oraz zadebiutował jako reżyser filmowy kryminalnego obrazu „Witaj w domu” z Helen Hunt i Richardem Gere, jednak jego filmowa kariera ruszyła z impetem dopiero w kolejnej dekadzie.

ycipk-219e9y

Na początku lat 90-tych skupił na sobie uwagę dzięki występom w znanych adaptacjach: „Grona gniewu” (1991, film TV), „W księżycową, jasną noc” (1992) oraz „Myszy i ludzie” (1992) z Johnem Malkovichem, której był również reżyserem. Film pokazywany był w ramach oficjalnej selekcji festiwalu w Cannes. Za drugoplanową rolę weterana wojennego w znanym filmie „Forrest Gump” (1994) Roberta Zemeckisa otrzymał nominację do Oscara i Złotego Globu, a za tytułową kreację amerykańskiego prezydenta w biograficznym filmie TV „Truman” (1995) - Złoty Glob oraz nominację do Emmy. Statuetkę najważniejszej telewizyjnej nagrody na świecie oraz nominację do Złotego Globu, jak również nagrodę Satellite dostał trzy lata później za główną kreację w kolejnym filmie biograficznym, ponownie dotyczącym osoby znanego polityka - „George Wallace” (1998) w reżyserii Johna Frankenheimera.

W międzyczasie zagrał obok Sharon Stone, Gene’a Hackmana i Leonarda DiCaprio w „Szybkich i martwych” (1995), ponownie wystąpił z Tomem Hanksem w „Apollo 13” (1995) oraz pojawił się w roli detektywa w głośnym filmie „Okup” (1996) z Melem Gibsonem.

Z Hanksem miał okazję zagrać raz jeszcze, w 1999 roku, przy okazji filmu „Zielona mila”.

W 2000 roku wystąpił obok Tima Robinsa w jednej z głównych ról w dramacie sci-fi Briana De Palmy „Misja na Marsa”, w komedii „Bruno”, wyreżyserowanej przez Shirley MacLaine oraz w kryminalnym filmie „Uwikłany” Johna Frankenheimera z Charlize Theron i Benem Affleckiem.

Do znaczących obrazów w filmografii aktora na pewno zaliczyć też trzeba „Piętno” (2003), gdzie pojawił się w doborowym gronie Anthony’ego Hopkinsa, Eda Harrisa i Nicole Kidman oraz thriller sci-fi „Życie, którego nie było” (2004) z Julianne Moore.

ycipk-219e9y

W 2004 roku zagrał główną rolę detektywa w serialu telewizyjnym „CSI: Kryminalne zagadki Nowego Jorku”. Mimo rozwoju kariery filmowej, Sinise nigdy nie zrezygnował ze swojej pasji teatralnej, gdzie realizuje się od czasu do czasu jako aktor i reżyser. W 2006 roku zagrał w filmie "Tabriz: Images from the Forgotten World".

Dwukrotnie nominowany był za reżyserię do prestiżowej nagrody teatralnej Tony.

ycipk-219e9y
ycipk-219e9y
ycipk-219e9y