ycipk-2k3hnp
ycipk-2k3hnp

Jan Kociniak - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-2k3hnp

Polski aktor teatralny i filmowy, znany głównie jako głos Gucia w serialu animowanym „Pszczółka Maja” oraz głos Kubusia Puchatka z disneyowskich produkcji.

Jan Kociniak urodził się 8 listopada 1937 roku w Stryju koło Lwowa. Aktorstwo studiował w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie, w której dyplom uzyskał w 1961 roku. Po studiach nawiązał współpracę z Teatrem Ateneum. Współpracował także z Teatrem Kwadrat i Syrena w Warszawie.

Na dużym ekranie zadebiutował jeszcze podczas studiów w 1959 r. w "Miejscu na ziemi" w reż. Stanisława Różewicza. Grał również w "Rękopisie znalezionym w Saragossie" Wojciecha Jerzego Hassa, "Lalce", "Misiu" Stanisława Barei, "Komediantce" Jerzego Sztwiertnii oraz w "Ubu Królu" Piotra Szulkina. Jego ostatnim filmem był "Ryś" (2007) Stanisława Tyma.

Kociniak zagrał w sztukach teatralnych takich jak: "Dożywocie" (1968), "Kordian i cham" (1972), "Czarodziejski flet" (1993), "Mały książę" (1994), "Żółta szlafmyca" (1994) oraz "Król Edyp" (2005).

Popularność zdobył jako prowadzący wraz z Janem Kobuszewskim telewizyjny program satyryczny „Wielokropek”. Kociniak występował także w serialach, m.in. w "Mistrzu i Małgorzacie" (jako Bengalski), "Złotopolskich" (bezdomny Wolny) i "Z pianką czy bez" (Kazimierz Suryn). Od 2002 roku wcielał się w postać Lucjana Michalaka w "Samym życiu".

ycipk-2k3hnp

Jego głosem mówił Gucio w "Pszczółce Mai" i Kubuś Puchatek w serii filmów animowanych. Dubbingował także "Bolka i Lolka", "Rudolfa, czerwononosego renifera" oraz pełnometrażowe produkcje Disneya, m.in. „Bernarda i Biankę” oraz ” Bernarda i Biankę w krainie kangurów”.

Jan Kociniak zmarł 20 kwietnia 2007 roku w wyniku choroby nowotworowej. Pochowany został na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie. Zwykle był obsadzany w rolach drugoplanowych i epizodach, a u schyłku życia zagrał wielką teatralną rolę, w sztuce „Czaszka”.

ycipk-2k3hnp
Data urodzenia

08.11.1937

Miejsce urodzenia

Stryj koło Lwowa

Data śmierci

20.04.2007

Filmografia

Awans (1974) (Urzędnik Karczewiak)

Tygrys i przyjaciele (2000) (Kubuś Puchatek (polski dubbing))

Misja specjalna (1987) (Dziedzic wiozący Jana bryczką)

Miejsce na ziemi (1959) (Kocoń)

Rudolf czerwononosy renifer (1998) (Leonard (polski dubbing))

Ubu król (2003) (Ambasador Francji)

Miś (1980) (Milicjant drogówki)

Boża podszewka II () (Bartłomiej Walukiewicz)

Jetsonowie () (Pan Spacely)

Niewiarygodne przygody Marka Piegusa () (Stonoga)

Przygody Kubusia Puchatka (1977) (Kubuś Puchatek)

Ryś (2006) (Listonosz)

Liczę na wasze grzechy (1963) (Adam Panek)

Pszczółka Maja () (Gucio (polski dubbing))

Mniejszy szuka Dużego (1975) (Pan Józio)

Lalka (1968) (licytant)

Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) (sługa Paszeki)

Winnie the Pooh and Tigger Too! (1974) (Kubuś Puchatek (polski dubbing))

Mistrz i Małgorzata (1988) (Bengalski)

Miłość z listy przebojów (1984) (Celnik)

Kłopotliwy gość (1971) (Brukarz)

Winnie the Pooh and the Blustery Day (1968) (Kubuś Puchatek (polski dubbing))

Bernard i Bianka (1977) (Bernard)

Komediantka (1987) (Aktor w zespole Cabińskiego)

Wiano (1963) (Kumpel Staszka)

ycipk-2k3hnp
ycipk-2k3hnp