ycipk-2eleav
ycipk-2eleav

Jan Wieczorkowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Rabka

Filmografia:

To ja, złodziej (1999) (Janek, mechanik w warsztacie Wyskocza)

Mała Vilma (2000)

U Pana Boga za piecem (1998) (Witek)

Pierwszy milion (2000) (Pistol)

Córy szczęścia (1999) (brat i opiekun Soni na stadionie)

Enduro Bojz (2000) (Kuba)

Pinokio (2002) (2002) (Lucignolo)

Sprawiedliwy (2015)

Warsaw by Night (2014) (Marek)

Dżej Dżej (2014)

Szpilki na Giewoncie () (Mateusz Rybicki)

Nigdy nie mów nigdy (2008) (2008) (Marek)

Ojciec Mateusz () (Paszyński)

Pora mroku (2007) (Adam)

Non-Stop Kolor (2007)

Twarzą w twarz () (Adam Knapp)

Determinator ()

Droga Molly (2005) (Marcin)

Musisz żyć (1997) (Marcin, kolega Jacka ze szkoły)

Demakijaż (2008) (Majkel)

Milczenie jest złotem (2009) (Piotr)

Rajskie klimaty () ((Marcin Wierzbicki)

U Pana Boga za miedzą (2009)

Czas honoru () (Władek Konarski)

Teraz albo nigdy! () (Marcin)

U Pana Boga w ogródku (2007) (Witek)

Speed Racer (2008) (Rex)

Hela w opałach () (Czarek)

Fala zbrodni () (Witek Nawrocki)

Tajemnica twierdzy szyfrów () (Hamlet)

Dzień wielkiej ryby (1996) (Janek)

Szamanka (1996) (Student na ulicy)

Pokój 107 (1997) (Irek Zięba)

Na układy nie ma rady (2017)

Dywizjon 303. Historia prawdziwa (2018) (Ludwik Witold Paszkiewicz)

Korona królów ()

Zdjęcie
Podziel się

Jeden z najbardziej znanych aktorów młodszego pokolenia i ulubieńców żeńskiej części publiczności. Największą popularność przyniosły mu role w serialach - „Klan”, „Fala zbrodni”, „Królowie przedmieścia”, „Tajemnica twierdzy szyfrów”, „Czas honoru”, czy „Twarzą w twarz” oraz występy u Jacka Bromskiego w głośnej komedii „U Pana Boga za piecem” i jej późniejszej kontynuacji.

Urodził się 24 lutego w Rabce. Studiował w Akademii Teatralnej w Warszawie, którą ukończył w 1997 roku. Jego dyplomową kreacją była, nagrodzona na Festiwalu Przedstawień Dyplomowych w Łodzi, tytułowa rola w sztuce Rolanda Topora „Joko świętuje rocznicę”.

Jego scenicznym debiutem była rola Roberta w „Klanie wdów” w reżyserii Romualda Szejda na deskach warszawskiego Teatru „Scena Prezentacje” (1999) i chociaż później był jeszcze związany na krótko z Teatrem Ochota w Warszawie (2001-2002), zasłynął przede wszystkim jako aktor filmowy i telewizyjny.

Na ekranie zadebiutował jeszcze jako student w „Dniu wielkiej ryby” Andrzeja Barańskiego, z również debiutującą wówczas Joanną Brodzik i Janem Peszkiem (1996).

ycipk-2eleav

W tym samym roku pojawił się jeszcze gościnnie na planie „Ekstradycji” i „Domu” i zaliczył epizod w „Szamance” Andrzeja Żuławskiego.

* Szybko udało mu się zyskać rozgłos, przede wszystkim dzięki roli Michała Chojnickiego, syna Elżbiety i Jerzego w telenoweli „Klan”, którą kreował od początku istnienia serialu aż do 2004 roku, kiedy zastąpił go Daniel Zawadzki.*

Popularności aktora przysłużył się też niewątpliwie udział w serialu „Pokój 107” (1997) i w drugiej serii „Matek, żon i kochanek” Machulskiego (1998) oraz pierwszoplanowa rola Witka Naliwajki w głośnej komedii Jacka Bromskiego „U Pana Boga za piecem” (1998), do której powrócił po dziewięciu latach na planie „U Pana Boga w ogródku” (2007).

* Rok 2000 przyniósł mu główną rolę w głośnej, acz niezbyt chwalonej przez krytykę produkcji „Enduro Bojz”, ponowne, po „Córach szczęścia” (1999) spotkanie z Martą Meszaros na planie międzynarodowej produkcji „Mała Vilma” oraz nieco mniejsze występy w znanych filmach „To ja, złodziej” Bromskiego i „Pierwszy milion” Waldemara Dzikiego.*

Nie licząc udziału w niezależnych produkcjach „1409. Afera na zamku Bertenstein” i „Siedem grzechów popcooltury” oraz roli w niemieckim filmie „Droga Molly” (wszystkie 2005), w kolejnych latach udzielał się przede wszystkim na małym ekranie. Pojawił się w znaczących rolach w znanych serialach sensacyjnych („Fala zbrodni” 2003-2008, „Oficer” 2004-2005, „Determinator” Mirosława Gronowskiego 2007, „Twarzą w twarz” i „Tajemnica twierdzy szyfrów” z Pawłem Małaszyńskim 2007), obyczajowych (główna rola w „Królach przedmieścia” 2006-2007, „Teraz albo nigdy!” 2008), wojennych („Czas honoru” Michała Kwiecińskiego 2008) i komediowych („Hela w opałach” 2006-2007).

ycipk-2eleav

Ostatnimi filmowymi projektami z jego udziałem są horror „Pora mroku” Grzegorza Kuczeriszki, z Natalią Rybicką, Karoliną Gorczycą i Kubą Wesołowskim (2008) oraz kolejna komedia Jacka Bromskiego, zatytułowana tym razem „U Pana Boga za miedzą” (2009).

ycipk-2eleav
ycipk-2eleav