Trwa ładowanie...
ycipk-3jgci0
ycipk-3jgci0

Lea Thompson - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Rochester, USA

Filmografia:

J. Edgar (2011) (Lela Rogers)

Will of Their Own, A (1998) (Amanda Steward)

Dennis the Menace (1993) (Alice Mitchell)

Nightbreaker (1989) (Sally Matthews)

Czerwony świt (1984) (Erica)

Howard the Duck (1986) (Beverly Switzler)

Jaws 3-D (1983) (Kelly Ann Bukowski)

Wild Life, The (1984) (Anita)

Powrót do przyszłości (1985) (Lorraine Baines McFly)

Powrót do przyszłości II (1989) (Lorraine Baines McFly)

My Mother's Future Husband (2014) (Rene)

Dramatyczny lot (2007) (Alicia Bender)

Gwiazdkowe życzenie (2008) (Sophie)

Mayors of Casterbridge () (Mary Maroni)

CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas () (Jennifer Rhodes)

Beverly Hillbillies, The (1993) (Laura Jackson)

Powrót do przyszłości III (1990) (Maggie McFly/Lorraine McFly)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykańska aktorka i reżyserka. Sławę przyniósł jej występ w trylogii “Powrót do przyszłości” oraz tytułowa rola w serialu “Karolina w mieście”.

Lea Katherine Thompson* urodziła się 31 maja 1961 roku w Rochester, w amerykańskim stanie Minnesota.* Córka Barbary, piosenkarki i z zawodu muzyka, oraz Cliffa Thompsona. Jako dziecko uczyła się baletu – zajmowało jej to około trzech-czterech godzin dziennie. W wieku czternastu lat tańczyła już profesjonalnie, wygrywając stypendia do wielu renomowanych szkół takich jak: American Ballet Theatre, the San Francisco Ballet oraz the Pennsylvania Balet. Ostatecznie zdecydowała się na American Ballet Theatre, dla którego zatańczyła w około 45 sztukach. Zdarzały jej się także występy z Pennsylvania Ballet, the Minnesota Dance Theatre i the Ballet Repertory.

Po ukończeniu szkół przeprowadziła się do Nowego Jorku z zamiarem zostania aktorką. W wieku około 20 lat wystąpiła w kilku reklamówkach Burger Kinga. Pierwszą poważną rolę otrzymała w 1983 roku w filmie „Szczęki 3” oraz we „Wszystkich właściwych posunięciach”. Następnie w 1984 roku zagrała w „Czerwonym świcie” oraz „Odjazdowych wakacjach”. Jednak przełomem okazała się rola z 1985 roku. Lea wcieliła się w postać Lorraine Baines McFly w przebojowej komedii fantastycznonaukowej pt. „Powrót do przyszłości”. Jej postać Lorraine to matka głównego bohatera, Marty’ego McFly’a(w tej roli znakomity Michael J. Fox).

W 1986 roku zagrała w filmie „Kaczor Howard”. Zaśpiewała dla tej produkcji także kilka piosenek. Za rolę w filmie telewizyjnym z 1989 roku „Nightbreaker” została nominowana do nagrody CableACE Award. W tym samym roku zagrała ponownie Lorraine Baines w „Powrocie do przyszłości 2”. Z kolei w 1990 roku wcieliła się w aż dwie postacie w „Powrocie do przyszłości 3”. Chodzi o Maggie McFly oraz Lorraine McFly. Na początku lat 90-tych widzieliśmy ją w mało znaczących rolach w kinowych i telewizyjnych produkcjach.

ycipk-3jgci0

Sytuacja się odmieniła w roku 1995, kiedy to aktorka otrzymała tytułową rolę w serialu „Karolina w mieście”. Serial istniał aż przez cztery sezony, co przyczyniło się do wzrostu popularności i uznania wobec Thompson. W 1996 roku aktorka otrzymała nagrodę People's Choice Award za „najlepszą aktorkę w nowym serialu telewizyjnym”.

Następnie aktorka zrobiła sobie długą przerwę od aktorstwa na rzecz macierzyństwa, by na początku XXI wieku powrócić na scenę na Broadwayu. Widzieliśmy ją także w gościnnych rolach w wielu filmach i serialach. W serialu „For The People” zagrała Camille Paris. Serial nie cieszył się jednak popularnością, anulowano go po pierwszym sezonie.

W 2005 roku Thompson zaczęła pracę reżysera filmów dla stacji Hallmark. Rok później stworzyła obraz pt. „Jane Doe: Bolesny upadek”, a w 2008 roku „Jane Doe: Oko obserwatora”. W obu produkcjach zagrała tytułową Jane Doe.

Lea Thompson w 1989 roku wyszła za mąż za reżysera Howarda Deutcha, którego poznała na planie filmu „Some Kind of Wonderful”. Wcześniej była zaręczona z aktorem Dennisem Quaidem, który partnerował jej w filmie “Szczęki 3”. Lea i Howard mają dwie córki: Madeline (ur. 1991) i Zoey (ur. 1995). Aktorka ma dwóch braci, Andrew and Barry’ego, oraz dwie siostry, Colleen (jest pisarką) i Shannon.

ycipk-3jgci0
ycipk-3jgci0
ycipk-3jgci0