ycipk-3miawy
ycipk-3miawy

Paweł Nowisz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa

Filmografia:

Chłopaki nie płaczą (2000) (Dziekan Zajączek)

Krótki dzień pracy (1981) (Henio)

Doktor Semmelweis (1996) (Portier w szpitalu)

Rozmowy kontrolowane (1991) (członek służby patrolowej ORMO)

Daleko od siebie (1996) (Mężczyzna opiekujący się budynkiem dawnego domu dziecka)

Galimatias czyli Kogel - Mogel II (1989) (Goździk, sąsiad Zawadów)

Kiler (1997) (Waldek na Cargo)

Cynga (1991) (Funkcjonariusz NKWD przesłuchujący Andrzeja)

Pieniądze to nie wszystko (2000) (Właściciel baru "Krewetka")

Gorączka (1981) (1981) (Wartki)

Chopin - Pragnienie miłości (2002) (Escamillo)

Nie było słońca tej wiosny (1983) (Sołtys)

Powrót wabiszczura (1989) (Chincol)

Szkoda twoich łez (1983) (Ojciec Teresy)

Sceny nocne (1989) (Szolc)

Wśród nocnej ciszy (1978) (Wywiadowca)

20 lat później (1993) (Marian Bednarek, polski dostojnik partyjny)

Ryś (2006) (Kaflowaty, wicemarszałek sejmu)

1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992) (Władysław Gomułka)

Różyczka (2009) (Władysław Gomułka)

Job, czyli ostatnia szara komórka (2006) (Egzaminator)

Wiedźmin (serial) () (Herbolth)

Zakole (1988) (Inżynier Roman Kozelski)

Mężczyzna niepotrzebny (1981) (Bojący)

Dama kameliowa (1995) (Komornik)

Rykowisko (1986) (Józef Malec)

Miszmasz czyli Kogel Mogel 3 (2019) (Goździk, sąsiad Kasi)

Paweł Nowisz to polski aktor teatralny i filmowy
Podziel się

Paweł Nowisz - biografia

Paweł Nowisz (ur. 15.01.1940 w Warszawie) to polski aktor, specjalizujący się w grze na scenie teatralnej. Jednakże, ma też bogatą filmografię, na której przeważają role gościnne lub role trzecioplanowe, przeplatane rolami serialowymi.

Chociaż Paweł Nowisz w filmach pokazywał się tylko na parę minut, jego epizodyczne role, dzięki kunsztowi aktorskiemu, zawsze zagrane są charakterystycznie. Dzięki temu utrwalone są w naszej pamięci (wymieńmy tu chociaż rolę dziekana Zajączka w filmie Chłopaki nie płaczą albo rolę Waldka na Cargo w filmie Killer). Jest żonaty z Wandą Wieszczycką-Nowisz.

Paweł Nowisz, w 1963 roku, skończył studia aktorstwa lalkarskiego w krakowskiej PWST, a następnie, w 1964 roku, otrzymał dyplom Wydziału Aktorskiego w powyższej szkole. W teatrze debiutował 10.09.1964. Paweł Nowisz świetnie zaprezentował się w roli Księdza w Dziadach (1966), za tę rolę wręczono mu nagrodę w trakcie VI Kaliskich Spotkań Teatralnych.

ycipk-3miawy

Paweł Nowisz - nagrody

Pozostałe nagrody przyznane Pawłowi Nowiszowi to:

  • Srebrna Maska – lubelska nagroda, przyznana w 1972 roku;
  • Nagroda Artystyczna Wojewody Lubelskiego (1974);
  • Nagroda Wojewódzkiej Rady Narodowej w Lublinie (1974).

Paweł Nowisz - praca w teatrze

Paweł Nowisz przede wszystkim spełniał się w teatrze, warto przyjrzeć się jego aktorskiej wędrówce:

  • Teatr Polski w Bielsku-Białej (1964-1967);
  • Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach (1967-1968);
  • Teatr im. Juliusz Osterwy w Lublinie (1970-1975);
  • Teatr Współczesny we Wrocławiu (1975-1979);
  • Teatr im. Stefana Jaracza w Łodzi (1979-1981);
  • Teatr Narodowy w Warszawie (1981-1985);
  • Teatr Nowy w Warszawie (1985-1993);
  • Teatr Rozmaitości w Warszawie (1991);
  • Teatr im. Aleksandra Fredry w Gnieźnie (1992);
  • Teatr Szwedzka 2/4 w Warszawie (1994);
  • Teatr Na Woli w Warszawie (1995-1998);
  • Teatr Współczesny w Warszawie (1995 i 2002);
  • Teatr Muzyczny w Lublinie (2002).
ycipk-3miawy
ycipk-3miawy
ycipk-3miawy