ycipk-71ski6
ycipk-71ski6

Radosław Pazura - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-71ski6

Radosław Pazura to polski aktor filmowy i telewizyjny, brat Cezarego Pazury, uznawany często za amanta polskiego ekranu. Z początku wiele wskazywało, że czeka go kariera sportowa - Radosław Pazura był zapalonym piłkarzem, jeszcze w liceum grając w lokalnym, trzecioligowym klubie Lechia Tomaszów Mazowiecki.

Pierwszy kontakt ze sceną przypadł na 2 klasę liceum, gdy z powodu choroby nie mógł brać udziału w treningach piłkarskich. Wtedy zaczął brać udział w przedstawieniach organizowanych przez działające przy szkole, amatorskie kółko teatralne. Grał wówczas w adaptacjach dramatów Stefana Żeromskiego, patrona szkoły, takich jak "Uciekła mi przepióreczka" czy "Generał Sułkowski". Ponadto odnosił sukcesy w konkursach recytatorskich, nawet na szczeblu wojewódzkim.

Po ukończeniu liceum dostał się do Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie, jednak z przyczyn ekonomiczno-politycznych, przerwał naukę po pierwszym roku. Po półrocznym pobycie w Austrii wrócił do kraju, gdzie postanowił powtórnie podjąć naukę aktorstwa, tym razem w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Jego ekranowym debiutem była gościnna rola fotografa, w serialu "Pogranicze w ogniu". Kolejnym ważnym punktem w karierze była niewielka rola studenta Rafała w filmie "Szczęśliwego Nowego Roku" w reżyserii Jacka Bromskiego. Rola była na tyle udana, że w niedługim czasie Radosław Pazura zagrał główną rolę w Filmie Juliusza Machulskiego "Szwadron"

Jeszcze w czasie studiów zagrał kilka ról, między innymi w takich filmach jak "Pożegnanie z Marią" Filipa Zylberta, "Nowe przygody Arsena Lupina" Alaina Nahuma, czy "Oczy niebieskie" Waldemara Szarka. Dzięki indywidualnemu tokowi nauczania, został magistrem sztuki po zaledwie 3 latach studiów.

ycipk-71ski6

Radosław Pazura zagrał w ponad 20 filmach, grając postacie pierwszo- i drugoplanowe, ponad 40 serialach, podkładał głosy w grach komputerowych oraz serialach i filmach z polskim dubbingiem.

Choć mniej znany od swojego brata, zbudował silną pozycję na rynku filmowym i telewizyjnym, opierając się w dużej mierze na występach gościnnych, epizodycznych oraz rolach serialowych. Jak sam twierdzi, nie jest zazdrosny o sukcesy Cezarego. Mnogość ról filmowych sprawiła, że Radosław Pazura ma bardzo niewielkie doświadczenie jako aktor teatralny. Do tej pory wystąpił tylko w jednym spektaklu, "Cud na Greenpoincie" wystawionym na deskach Teatru na Woli.

Do jego najbardziej znanych kreacji należą postaci Pawła Mayera z "Operacji Samum", prokuratora Nowickiego z serialu "Sfora" oraz opartego na jego podstawie filmu "Sfora: Bez litości", czy Johnny'ego z "Demonów wojny wg Goi" w reżyserii Władysława Pasikowskiego.

Serialowa spuścizna Radosława Pazury polaryzuje się tworząc dwa charakterystyczne nurty - szlachetnego i stojącego na straży prawa i porządku funkcjonariusza państwowego (np. "Sfora") oraz podstępnego mąciciela knującego intrygi przeciw głównym bohaterom (np. Peter w "M jak miłość" lub Louis w "Ranczo: Wilkowyje", filmie opartym na podstawie serialu "Ranczo")

W 2003 roku przeżył wypadek samochodowy, w którym zginął kierujący samochodem aktor i piosenkarz Waldemar Goszcz. Po długiej rehabilitacji i powrocie do zdrowia aktywnie zaangażował się w akcję "Krewniacy", propagującą honorowe krwiodawstwo.

ycipk-71ski6

W 2005 roku wspierał kampanię wyborczą Prawa i Sprawiedliwości uczestnicząc w serii koncertów "Wiosna Polaków"

Data urodzenia

07.05.1969

Miejsce urodzenia

Tomaszów Mazowiecki

Filmografia

Chłopaki nie płaczą (2000) (młody policjant)

Moja Angelika (1999)

Demony wojny według Goi (1998)

Gulczas, a jak myślisz? (2001)

Nocne Graffiti (1996) (Kosterwa)

Szwadron (1992) (porucznik Fiodor Jeremin)

Sfora - Bez litości (2002) (Grzegorz Nowicki)

Enak (1992)

W 80 dni dookoła świata (2004) (2004) (Orville Wright)

Nic śmiesznego (1995) (ojciec Adama)

Operacja Samum (1999) (Paweł Mayer)

Bóg w Krakowie (2016) (Olaf)

Piłkarzyki rozrabiają (2013) (Dariusz Kosmos Kosmala)

Muppety: Poza Prawem (2014) (Dominic)

Lego Batman - film pełnometrażowy. Moc superbohaterów D.C. (2013) (Bruce Wayne / Batman)

Maska (serial) () (Doug)

Sfora (serial) () (Grzegorz Nowicki)

Całkiem nowe lata miodowe () (Rafał)

Na tropie Marsupilami (2012) (Pochero)

Wszystko przed nami () (Janek Szczepański)

Whisky z mlekiem (2010)

Ojciec Mateusz () (Orski)

Duch gór (2002) (Weronar)

1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992) (Rafał)

Linia życia () (Leszek Pruski)

Prawo miasta () (Jarosław Śmigiel 'Śmigło')

Karol - człowiek, który został Papieżem (2005) (Paweł)

Stella Stellaris (1994) (Muszkieter)

Zaklęta (1997) (Alex)

Pożegnanie z Marią (1993) (pan młody)

Psy 2. Ostatnia krew (1994) (człowiek Jakuszyna)

Dama kameliowa (1995)

Pokój 107 (1997) (Rysiek Jaworski)

Oczy niebieskie (1994) (Olo)

Mały Jakub (2016)

ycipk-71ski6
ycipk-71ski6
ycipk-71ski6