ycipk-41wnv0
ycipk-41wnv0

Radosław Pazura - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Tomaszów Mazowiecki

Filmografia:

Chłopaki nie płaczą (2000) (młody policjant)

Moja Angelika (1999)

Demony wojny według Goi (1998)

Gulczas, a jak myślisz? (2001)

Nocne Graffiti (1996) (Kosterwa)

Szwadron (1992) (porucznik Fiodor Jeremin)

Sfora - Bez litości (2002) (Grzegorz Nowicki)

Enak (1992)

W 80 dni dookoła świata (2004) (2004) (Orville Wright)

Nic śmiesznego (1995) (ojciec Adama)

Operacja Samum (1999) (Paweł Mayer)

Bóg w Krakowie (2016) (Olaf)

Piłkarzyki rozrabiają (2013) (Dariusz Kosmos Kosmala)

Muppety: Poza Prawem (2014) (Dominic)

Lego Batman - film pełnometrażowy. Moc superbohaterów D.C. (2013) (Bruce Wayne / Batman)

Maska (serial) () (Doug)

Sfora (serial) () (Grzegorz Nowicki)

Całkiem nowe lata miodowe () (Rafał)

Na tropie Marsupilami (2012) (Pochero)

Wszystko przed nami () (Janek Szczepański)

Whisky z mlekiem (2010)

Ojciec Mateusz () (Orski)

Duch gór (2002) (Weronar)

1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992) (Rafał)

Linia życia () (Leszek Pruski)

Prawo miasta () (Jarosław Śmigiel 'Śmigło')

Karol - człowiek, który został Papieżem (2005) (Paweł)

Stella Stellaris (1994) (Muszkieter)

Zaklęta (1997) (Alex)

Pożegnanie z Marią (1993) (pan młody)

Psy 2. Ostatnia krew (1994) (człowiek Jakuszyna)

Dama kameliowa (1995)

Pokój 107 (1997) (Rysiek Jaworski)

Oczy niebieskie (1994) (Olo)

Mały Jakub (2016)

Zdjęcie
Podziel się

Radosław Pazura to polski aktor filmowy i telewizyjny, brat Cezarego Pazury, uznawany często za amanta polskiego ekranu. Z początku wiele wskazywało, że czeka go kariera sportowa - Radosław Pazura był zapalonym piłkarzem, jeszcze w liceum grając w lokalnym, trzecioligowym klubie Lechia Tomaszów Mazowiecki.

Pierwszy kontakt ze sceną przypadł na 2 klasę liceum, gdy z powodu choroby nie mógł brać udziału w treningach piłkarskich. Wtedy zaczął brać udział w przedstawieniach organizowanych przez działające przy szkole, amatorskie kółko teatralne. Grał wówczas w adaptacjach dramatów Stefana Żeromskiego, patrona szkoły, takich jak "Uciekła mi przepióreczka" czy "Generał Sułkowski". Ponadto odnosił sukcesy w konkursach recytatorskich, nawet na szczeblu wojewódzkim.

Po ukończeniu liceum dostał się do Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie, jednak z przyczyn ekonomiczno-politycznych, przerwał naukę po pierwszym roku. Po półrocznym pobycie w Austrii wrócił do kraju, gdzie postanowił powtórnie podjąć naukę aktorstwa, tym razem w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Jego ekranowym debiutem była gościnna rola fotografa, w serialu "Pogranicze w ogniu". Kolejnym ważnym punktem w karierze była niewielka rola studenta Rafała w filmie "Szczęśliwego Nowego Roku" w reżyserii Jacka Bromskiego. Rola była na tyle udana, że w niedługim czasie Radosław Pazura zagrał główną rolę w Filmie Juliusza Machulskiego "Szwadron"

ycipk-41wnv0

Jeszcze w czasie studiów zagrał kilka ról, między innymi w takich filmach jak "Pożegnanie z Marią" Filipa Zylberta, "Nowe przygody Arsena Lupina" Alaina Nahuma, czy "Oczy niebieskie" Waldemara Szarka. Dzięki indywidualnemu tokowi nauczania, został magistrem sztuki po zaledwie 3 latach studiów.

Radosław Pazura zagrał w ponad 20 filmach, grając postacie pierwszo- i drugoplanowe, ponad 40 serialach, podkładał głosy w grach komputerowych oraz serialach i filmach z polskim dubbingiem.

Choć mniej znany od swojego brata, zbudował silną pozycję na rynku filmowym i telewizyjnym, opierając się w dużej mierze na występach gościnnych, epizodycznych oraz rolach serialowych. Jak sam twierdzi, nie jest zazdrosny o sukcesy Cezarego. Mnogość ról filmowych sprawiła, że Radosław Pazura ma bardzo niewielkie doświadczenie jako aktor teatralny. Do tej pory wystąpił tylko w jednym spektaklu, "Cud na Greenpoincie" wystawionym na deskach Teatru na Woli.

Do jego najbardziej znanych kreacji należą postaci Pawła Mayera z "Operacji Samum", prokuratora Nowickiego z serialu "Sfora" oraz opartego na jego podstawie filmu "Sfora: Bez litości", czy Johnny'ego z "Demonów wojny wg Goi" w reżyserii Władysława Pasikowskiego.

Serialowa spuścizna Radosława Pazury polaryzuje się tworząc dwa charakterystyczne nurty - szlachetnego i stojącego na straży prawa i porządku funkcjonariusza państwowego (np. "Sfora") oraz podstępnego mąciciela knującego intrygi przeciw głównym bohaterom (np. Peter w "M jak miłość" lub Louis w "Ranczo: Wilkowyje", filmie opartym na podstawie serialu "Ranczo")

ycipk-41wnv0

W 2003 roku przeżył wypadek samochodowy, w którym zginął kierujący samochodem aktor i piosenkarz Waldemar Goszcz. Po długiej rehabilitacji i powrocie do zdrowia aktywnie zaangażował się w akcję "Krewniacy", propagującą honorowe krwiodawstwo.

W 2005 roku wspierał kampanię wyborczą Prawa i Sprawiedliwości uczestnicząc w serii koncertów "Wiosna Polaków"

ycipk-41wnv0
ycipk-41wnv0
ycipk-41wnv0