Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Andrzej Blumenfeld - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Andrzej Blumenfeld to aktor, który ma na koncie ponad trzy dekady występów w teatrach na całym świecie, m.in. Wybrzeże, Studio, Narodowym a obecnie Dramatycznym w Warszawie a w latach 1982-85 w ransformtheater w Berlinie. Zna biegle angielski, niemiecki i rosyjski, potrafi się również posługiwać francuskim. Opracował i prowadził autorski program pracy z młodymi ludźmi w oparciu o techniki sceniczne. Grał m.in. w „Dekalogu IV” Kieślowskiego, „Pierścionku z orłem w koronie” K.Kutza, „Pianiście” Romana Polańskiego, „Różyczce" J.Kidawy-Błońskiego oraz „Janie Pawle II” Johna Kenta Harrisona.

Qaqwqwrqw
Filmografia

Gwiezdne wojny: Powrót Jedi (1983)

Frankenweenie 3D (2012)

Zróbmy sobie wnuka (2003) (Właściciel mieszkania Janka)

Transformers: Wiek Zagłady (2014) (Lockdown)

Turbo (2013) (Bicz)

Dekalog, cztery (1988) (przyjaciel Michała)

Złomka bujdy na resorach (2010) (Polonez Trzynaście)

Kiler-ów 2-óch (1999)

Epoka lodowcowa (2002) (Soto)

Jeździec znikąd / The Lone Ranger (2013) (2013) (Crier)

Biały smok (1986) (Bartan)

Pianista (2002) (Benek)

Prymas. Trzy lata z tysiąca (2000) (Herbert)

Uniwersytet potworny (2013) (Profesor Knecht)

Bystry Bill (2015)

Wykapany ojciec (2013) (Wozniak Sr.)

Pudłaki (2014) (Snatcher)

Kuchnia polska (serial) () (Major)

Molly () (Pavel Kowalski)

Madagwiazdka (2009) (Święty Mikołaj)

My Little Pony: Przyjaźń to magia () (Horte Cuisine, kelner)

Animalia () (Livingston)

Był sobie człowiek () (ojciec Marco Polo / Francis Drake)

Bar "Atlantic" () (Kwarta)

Rysiek Lwie Serce (2013) (Ponuriusz)

Gwiezdne jaja - zemsta świrów (2004) (Wilhelm Ostatni/Santa Bravo (polski))

Liga Złośliwców () (Główny stróż porządku)

Hop (2011) (Zając Wielkanocny)

Wiosna 1941 (2008) (Burmistrz Grol)

Ojciec Mateusz () (Emil Grabski)

Idealny facet dla mojej dziewczyny (2009) (tatuś Mileny)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I (2010) (Rubeus Hagrid)

Wall.E (2008) (Janusz (polski dubbing))

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian (2008) (Wilkołak)

Krowy na wypasie (2006) (Kogut)

Harry Potter i Książę Półkrwi (2008) (Rubeus Hagrid)

Auta (2006) (Pan Król)

Pensjonat pod Różą () (Jaś)

1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992) (Major)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (2011) (Rubeus Hagrid)

Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga'Hoole (2010) (Twilight)

Góra Czarownic (2009) (Marty)

Ratatuj (2007)

Harry Potter i Zakon Feniksa (2007) (Rubeus Hagrid)

Lucky Luke (2004) (sołtys)

Stella Stellaris (1994)

Cudowne dziecko (1986) (nauczyciel Piotra)

Dama kameliowa (1995) (Natan Nussen)

Dudi: Cała naprzód (2017)

Bez słowa (2018) (Akim)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw