ycipk-3nnucq
ycipk-3nnucq

Charlton Heston - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Evanston, Illinois, USA

Filmografia:

Męska gra (1999) (Dr. Harvey Mandrake)

Mroczne miasto (1998) (1998)

Przygoda na Alasce (1996)

W paszczy szaleństwa (1995)

Anioł zemsty (1995) (Porter Rockwell)

Hamlet (2000) (2000)

Psy i koty (2001)

Romanssidło (2001)

Planeta Małp (2001)

Jestem twym dzieckiem (1997)

Gideon (1999) (Gideon Dobbs)

Zabawy z bronią (2002)

Alaska: Spirit of the Wild (1997) (Narrator (głos))

Prawdziwe kłamstwa (1994) (Helen Tasker)

Dotknięcie zła (1958) (Tanya)

Armageddon (1998) (Rockhound)

Man for All Seasons, A (1988) (Thomas More)

Herkules (1997) (Hades)

Trzej muszkieterowie (1973) (Kardynał Richelieu)

Port Lotniczy 75 (1974) (Alan Murdock)

Grzeszna miłość (2001) (Luis Antonio Vargas)

Mroczne miasto (1950) (1950) (Danny Haley/Richard Branton)

Behind the Planet of the Apes (1998) (siebie)

Ben Johnson: Third Cowboy on the Right (1996) (siebie)

Crucifer of Blood, The (1991) (Sherlock Holmes)

Treasure Island (1990) (Jim Hawkins)

Mali porywacze (1990) (James MacKenzie)

Proud Men (1987) (Charley Mac Leod Sr.)

Fantasy Film Worlds of George Pal, The (1985) (siebie)

Przebudzenie / The Awakening (1980) (1980)

Gray Lady Down (1978) (Capt. Gates)

America at the Movies (1976) (Narrator)

Zielona pożywka (1973) (Thorn)

Antony and Cleopatra (1973) (Marc Antony)

Counterpoint (1968) (Lionel Evans)

Elizabeth the Queen (1968) (Robert Devereaux, Earl of Essex)

Wreck of the Mary Deare, The (1959) (John Sands)

Far Horizons, The (1955) (William Clark)

Lucy Gallant (1955) (Casey Cole)

Bad for Each Other (1953) (Dr. Tom Owen)

Pony Express (1953) (William F. Cody)

Peer Gynt (1941) (Peer Gynt)

Camino de Santiago (1999) (Professor Marcelo Rinaldi)

Illusion Infinity (1998) (Henry Sr./Simon)

Lord Protector (1996) (Narrator (głos))

Texas (1994) (Narrator)

Solar Crisis (1993) (Admiral)

Crash Landing: The Rescue of Flight 232 (1992) (Al Haynes)

Prawie jak Anioł (1990) (Moses)

Hollywood Road to Oz, The (1990) (gospodarz programu)

Call from Space (1989) (Alien (głos))

Colbys, The (1985) (Spiros Koralis (1986))

Nairobi Affair (1984) (Lee Cahill)

Mountain Men, The (1980) (Bill Tyler)

Crossed Swords (1978) (King Henry VIII)

Last Hard Men, The (1976)

Midway (1976) (Captain Matt Garth)

Call of the Wild (1972) (John Thornton)

Omega Man, The (1971) (Robert Neville)

W podziemiach Planety Małp (1970) (George Taylor)

Juliusz Cezar (1970) (1970) (Artemidorus)

Number One (1969) (Ron (Cat) Catlan)

Will Penny (1968) (Will Penny)

Rowan & Martin at the Movies (1968) (siebie)

Bóg wojny (1965) (Chrysagon)

Major Dundee (1965) (Major Amos Charles Dundee)

F.D.R. (1965) (Franklin Delano Roosevelt (głos))

Diamond Head (1962) (Richard Howland)

Three Violent People (1956) (Colt Saunders)

Naga dżungla (1954) (Christopher Leiningen)

Secret of the Incas, The (1954) (Harry Steele)

Arrowhead (1953) (Ed Bannon)

Ruby Gentry (1952) (Boake Tackman)

Savage, The (1952) (War Bonnet (Jim Aherne))

Julius Caesar (1950) (Antony)

Zakon (2001) (Rudy Cafmeyer / Charles Le Vaillant)

Tombstone (1993) (Holliday)

Greatest Show on Earth, The (1952) (Brad Braden)

10th American Film Institute Life Achievement Award: A Salute to Frank (1982)

Private War of Major Benson, The (1955) (Maj. Bernard Benson)

Biały Kanion (1958) (Julie Maragon)

Chiefs (1983) (Marshall Peters)

Cyd (1961) (Chimene)

Five Cities of June, The (1963) (Narrator)

Największa historia wszystkich czasów (1965) (Ciaphas)

Udręka i ekstaza (1965) (Michelangelo)

Planeta małp - 1968 (1968) (Pułkownik George Taylor)

King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis (1970) (Sprawozdawca)

Hawaiians, The (1970) (Whip Hoxworth)

Trzęsienie ziemi (1974)

Century of Cinema, A (1994) (Siebie)

Two Minute Warning (1976) (Peter Holly)

Big Guns Talk: The Story of the Western (1997) (siebie)

AFI's 100 Years... 100 Movies (1998) (Siebie)

President's Lady, The (1953) (Andrew Jackson)

Dziesięcioro przykazań (1956) (Mojżesz)

Buccaneer, The (1958) (Gen. Andrew Jackson)

Ben Hur (1959) (1959) (Judah Ben-Hur)

Gołąb, który ocalił Rzym (1962) (Paul MacDougall)

55 dni w Pekinie (1963) (Major Matt Lewis)

Chartum (1966) (Gen. Charles Gordon)

While I Run This Race (1967) (Narrator)

Directed by William Wyler (1986) (Siebie)

Gorączka złota (1982) (Andrea Spalding)

Four Musketeers, The (1974) (Rochefort)

Świat Wayne'a 2 (1993) (Dobry aktor)

Forever Hollywood (1999) (Siebie)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor, reżyser, producent i polityk, zdobywca Oscara za legendarną rolę Ben Hura. W pamięci widzów zapadł jako odtwórca ról ponadczasowych. W amerykańskim plebiscycie, jak Amerykanie wyobrażają sobie twarz Boga, Charlton Heston zajął pierwsze miejsce.

Charlton Heston urodził się 4 października 1923 roku w Evanston, w stanie Illinois. Był synem Russella Whitforda Cartera i Lilli Charlton Carter. Miał dziesięć lat, gdy rodzice się rozwiedli i matka ponownie wyszła za mąż za Chestera Hestona.

* W wieku szesnastu lat pojawił się na dużym ekranie w tytułowej roli w ekranizacji sztuki Henrika Ibsena „Peer Gynt’(1941).* W tym samym roku ukończył szkołę średnią New Trier High School w Winnetka, w stanie Illinois.

Charlton Heston studiował aktorstwo na Northwestern University, kiedy wystąpił w ambitnej produkcji swojego kolegi ze studiów, Davida Bradleya , „Juliusz Cezar” (1949).

ycipk-3nnucq

W czasie wojny służył w amerykańskim wojsku.

Po drugiej wojnie światowej, razem ze swoją żoną, Lydią Clarke, pracowali jako modele w Nowym Jorku, jednocześnie prowadząc teatr w Asheville w Północnej Karolinie. Warto dodać, że Lydia Clarke była żoną Hestona przez 64 lata.

Heston osiągnął spektakularny sukces na Broadway’u, występując w produkcji Katharine Cornell, „Antoniusz i Kleopatra” (1947). Jednak na sukces na wielkim ekranie przyszło mu jeszcze poczekać

Aktor został zauważony, grając w popularnej serii ekranizacji filmów romantycznych, jakie wyprodukowało Studio One (wcielił się w postacie Heathcliffa, Rochestera, Petruchia). W międzyczasie pojawił się w Hollywood, by zagrać w filmie Williama Dieterle’a, „Dark City” (1950).

Dużą popularność zdobył dzięki roli managera cyrku w filmie Cecila D. Mille’a, „Największe widowisko świata”(1952).

ycipk-3nnucq

W tym samym czasie Charlton Heston stał się firmową twarzą Hollywoodu – dobrze zbudowany, postawny (191 cm wzrostu), z ostrymi rysami twarzy, brzmiącym głosem. Siła jego prezencji budziła duży respekt w otoczeniu. Warunki fizyczne Hestona sprawiały, że reżyserzy obsadzali go głównie w rolach antycznych czy biblijnych bohaterów.

Tak więc aktor specjalizował się w rolach ‘posągowych bohaterów’: zagrał Mojżesza („Dziesięcioro przykazań”1956), Cyda (1961), Jana Chrzciciela („The Greatest Sorty Ever Told”, 1964), Michała Anioła („Udręka i ekstaza”, 1965), generała Charlesa Gordona („Khartorum”, 1966), kardynała Richelieu („Trzej muszkieterowie”, 1973 i sequel w 1975), Henryka VIII (‘Crossed Swords”, 1977), Sir Thomasa More’a („The man for all seasons”, 1988).

"Dziesięcioro przykazań" z Hestonem jako Mojżeszem było hitem roku. Przebiło nawet "Wojnę i pokój" z Audrey Hepburn czy "Moby Dicka" z Gregory Peckiem.

Jednak rolą życia dla Charltona Hestona niewątpliwie była kreacja bohatera, Ben Hura w ekranizacji powieści historycznej Lwa Wallace’a, „Ben Hur” (1959). Film opowiadał historię bogatego żydowskiego księcia i kupca z Jeruzalem. Za tę rolę Heston został uhonorowany nagrodą Oscara. Francuski krytyk, Michel Mourlet, powiedział o Hestonie w roli Ben Hura: „Charlton Heston jest aksjomatem kina”. "Ben Hur" zdobył 11 Oscarów i do dziś uchodzi za ideał kina historycznego.

W latach 60-tych Heston specjalizował się głównie w westernach, sagach wojennych i, co może się wydawać dziwne, filmach science-fiction.

ycipk-3nnucq

Rok 1968 był dla aktora bardzo owocny: zagrał bohatera w komercyjnym i bardzo popularnym filmie „Planeta małp” oraz tytułową rolę w „Will Penny”.

Lata 70-te przyniosły kultowy film science-fiction, „Zielona pożywka” (1973) oraz serię stereotypowych dla aktora ról w takich produkcjach, jak: „Bitwa o Midway” (1976), „Gray Lady down” (1977).

Do historii przeszła jego rola w "Białym kanionie", gdzie partnerował mu Gregory Peck, gdzie aktorzy stoczyli słynną bójkę, która przez wiele lat była uważana za najdłuższą scenę walki w dziejach.

Heston postanowił spróbować swoich sił w reżyserowaniu. W 1971 roku, ograniczany licznymi restrykcjami finansowymi, zrealizował adaptację Szekspira, „Antoniusz i Kleopatra”. Wyreżyserował także film, napisany i wyprodukowany przez syna, Frasera, „Mother Lode”(1982).

Po 15 latach nieobecności Heston powrócił na mały ekran, występując w mini serialu CBS, „Chiefs” (1983). Następnie znalazł się w obsadzie serialu ABC, „The Colbys” (1985-1987).

ycipk-3nnucq

Największą popularność zdobył rolą dyrektora generalnego Colby Enterprises, Jasona Colby'ego w operze mydlanej ABC, „Dynastia” (1985) i spin–off „Dynastia Colbych” (1985-87).

W 1988 roku wyreżyserował i zagrał w produkcji TNT, „A man for all seasons”, powtarzając swoją sceniczną rolę Thomasa More’a.

Heston stworzył także kultowe postacie Longa Johna Silbera oraz Sherloka Holmesa w filmach TNT zaadaptowanych i wyprodukowanych przez syna(„Treasure Island”, „The Crucifer Blood”).
W 1990 roku miał okazję zagrać Boga w filmie „Almost an angel”.

Jego głos został doceniony i wykorzystany w narracji popularnego filmu „Armageddon”.

* Heston, w miarę rozwoju kariery filmowej, flirtował z polityką. Miał swoją własną wizję Ameryki, co więcej - stworzył własną teorię, jak powinien wyglądać kraj jego dzieciństwa.*

Heston w latach 1961-1971 był prezesem Screen Actors Guild i przewodniczącym Amerykańskiego Instytutu Filmowego. W 1963 roku wziął udział w Marszu na Waszyngton Martina Lutera Kinga. Skrytykował polowanie na czarownice senator McCarthy'ego, ostro sprzeciwiał się wojnie w Wietnamie.

W latach 80-tych był doradcą prezydenta Reagana do spraw kultury. Był także aktywny w różnego rodzaju akcjach charytatywnych.

Aktywnie uczestniczył w życiu politycznym Ameryki, często publicznie zabierając głos w aktualnych tematach. Był lojalnym republikaninem, aktywnie wspierał National Rifle Association (Narodowe Stowarzyszenie Broni Palnej), którego był prezesem. W tej roli pojawił się w głośnym dokumencie Michaela Moore’a, „Zabawy z bronią”.

W 2002 roku stwierdzono u Charltona Hestona chorobę Alzheimera. Aktor zmarł 5 kwietnia 2008 roku w swoim domu.

ycipk-3nnucq
ycipk-3nnucq