ycipk-2leu22
ycipk-2leu22

Cuba Gooding Junior - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Bronks, Nowy Jork, USA

Filmografia:

Instynkt (1999) (Dr. Theo Calder)

Czarna eskadra (1995) (Billy Roberts)

Lepiej być nie może (1997) (Frank Sachs)

Jerry Maguire (1996) (Rod Tidwell)

Murder of Crows, A (1999) (Lawson Russell)

Siła i honor (2000) (Chief Carl Brashear)

Pearl Harbor (2001) (Dorie Miller)

Red Tails (2012) (Major Emanuelle Stance)

Gladiator (2000) (Lincoln)

Zoolander (2001) (Siebie)

Wyścig szczurów (2001) (Owen Templeton)

Śnieżne psy (2002) (Ted Brooks)

Statek miłości (2002) (Jerry)

Radio (2003) (James Robert 'Radio' Kennedy)

Między piekłem a niebem (1998) (Albert)

Gladiator (1992) (Lincoln)

Ludzie honoru (1992) (kapral Carl Hammaker)

Rogate ranczo (2004) (Buck)

Książę w Nowym Jorku (1988) (Boy Getting Haircut)

Chłopaki z sąsiedztwa (1991) (Tre Styles)

Krwawy odwet (2011) (John Hebron)

Nieugięty (2009) (David Wolfe)

Brudne sprawy (2006) (Oficer Salim Adel)

Pod obserwacją (2009) (Luke Gibson)

Grobowiec diabła (2009) (Mack)

Czas zbrodni (2011) (Lewis Hicks)

Spis drani (2011) (Jonas Arbor)

Kamerdyner (2013) (Carter Wilson)

Pogranicze (2008) (Michael Dixon)

Bohater z wyboru (2008) (Liam Case)

Don Jon (2013) (Gwiazda filmowa)

Mordercze starcie (2012) (Ray Carver)

Maczeta Zabija (2013) (El Camaleon)

Norbit (2007) (Deion Hughes)

Sing (1989) (Stanley)

Daybreak (1993) (Torch)

Lightning Jack (1994) (Ben Doyle)

W cieniu śmierci (2001) (Draven)

Sweating Bullets (2003) (Jake)

MacGyver () (Billy Colton)

Harold (2008) (Cromer)

Małolaty na obozie (2007) (Charlie Hinton)

American Gangster (2007) (Nicky Barnes)

Hitz (1992) (Oficer Alvarez)

Murder Without Motive: The Edmund Perry Story (1992) (Tyree)

Sądna noc (1993) (Mike Peterson)

Stopień Ryzyka (1999) (Arlo)

Blaze of Glory (2000) (Otis Redding)

Gelfin, The (2000) (Mitchell Lake)

Epidemia (1995) (Major Salt)

Welcome to Hollywood (1998) (1998) (siebie)

Dwie Matki (1995) (Eddie Hughes)

Przysługa (1997) (sprzedawca w sklepie z alkoholami)

Wojna pokus (2003) (Darrin Hill)

Bayou Caviar (2018)

Zdjęcie
Podziel się

Jeden z bardziej rozpoznawalnych czarnoskórych aktorów amerykańskich młodszego pokolenia, zdobywca Oscara. Charakterystyczną cechą Goodinga jest promienny uśmiech, jakim raczy i ujmuje widzów niemal za każdym razem, gdy pojawia się na małym, bądź dużym ekranie.

Urodził się 2 stycznia 1968 roku na Bronxie w Nowym Jorku, jako syn znanego piosenkarza. Kulisy show-biznesu znał więc od podszewki już jako dziecko. Po rozwodzie rodziców pozostał – wraz z dwójką rodzeństwa – przy mamie, po „tłustych” latach zaznając prawdziwej biedy, z mieszkaniem w samochodzie włącznie.

Karierę zaczynał od tańca, a konkretnie – od breakdance’u. Był członkiem trzyosobowej grupy tanecznej, której popisy stały na tak wysokim poziomie, że zaproszono ich nawet do uczestnictwa w ceremonii zamknięcia igrzysk olimpijskich w 1984 roku. Zauważony przez jednego z agentów otrzymał własną szansę wkroczenia w świat, który tak dobrze znał z dzieciństwa.

Zaczynał od występów w telewizyjnych reklamach i serialach. Debiutował w 1986 roku, dzięki roli w „Posterunku przy Hill Street”.

ycipk-2leu22

Pierwszy występ na dużym ekranie przyszedł dwa lata później, wraz z epizodyczną rolą w komedii „Książę w Nowym Jorku” z Eddiem Murphym (1988).

Za przełomowy dla Goodinga uznaje się występ w „Chłopakach z sąsiedztwa” (1991) – dość głośnym kryminale, którego akcja rozgrywa się na terenie murzyńskiego getta.

W ciągu kilku lat dzielących go od największego sukcesu w karierze, wystąpił w kilku znaczących produkcjach z gwiazdorską obsadą – „Ludzie honoru” (1992), „Eksplozja” (1994), „Epidemia” (1995).

Za drugoplanową rolę w obrazie „Jerry Maguire” (1996) Camerona Crowe, z Tomem Cruisem w roli głównej otrzymał Oscara, nagrodę Satellite oraz nominację do Złotego Globu.

Jako zdobywca najważniejszego w hollywoodzkim światku, trofeum, w kolejnych latach nie musiał się martwić o ciekawe propozycje filmowe, przeważnie drugoplanowe.

ycipk-2leu22

W 1997 roku zagrał obok Jacka Nicholsona w komedii „Lepiej być nie może”, w 1998 – obok Robina Williamsa w dramacie fantasy „Między piekłem a niebem”, w 1999 – obok Anthony’ego Hopkinsa w thrillerze „Instynkt”, a w 2001 – obok Bena Afflecka i Johna Voighta w melodramacie wojennym Michaela Baya „Pearl Harbour” oraz u boku Rowana Atkinsona w komedii „Wyścig szczurów”, by wymienić najbardziej spektakularne produkcje.

W kolejnych latach pojawił się w kilku pierwszoplanowych rolach, jednak niestety, nie były to już produkcje pierwszoligowe – za rolę w komedii „Statek miłości” dostał nominację do Złotej Maliny, niezła, tytułowa kreacja w filmie „Radio” (2003) z Edem Harrisem przeszła raczej bez echa, podobnie jak rola u boku Helen Mirren w thrillerze „Zawód zabójca” (2005).

Aktor powrócił do łask i formy w 2007 roku, tworząc drugoplanową kreację w głośnym filmie Ridleya Scotta „American Gangster” z Denzelem Washingtonem i Russelem Crowe. W tym samym roku zagrał też główną rolę w familijnej komedii „Małolaty u taty” w reżyserii Freda Savage’a. W 2009 roku zagrał w filmie "Cudowne ręce: Opowieść o Benie Carsonie" oraz "Nieugięty". Rok 2011 to rola w obrazie "Czas zbrodni".

Żoną aktora od 1994 roku jest Sara Kapfer, mają troje dzieci: Spencera (ur. 1994), Masona (ur. 1996) i córkę Piper (ur. 2005).

ycipk-2leu22
ycipk-2leu22