52 pracowników i współpracowników Radia Gdańsk odcina się od decyzji prezesa ws. filmy "Kler". W tym roku Złotego Klakiera nie przyznano. Nagroda trafiłaby do filmu Wojciecha Smarzowskiego.

Dziennikarze Radia Gdańsk napisali list otwarty. Odcinają się od decyzji ws. filmu "Kler"Źródło: Materiały prasowe
d3w031f

Według pracowników i współpracowników Radia Gdańsk prezes rozgłośni wykorzystał pretekst, aby nie przyznawać w tym roku nagrody. Według nich, sprawa miała podtekst polityczny.

Serwis trojmiasto.wyborcza.pl opublikował list otwarty pracowników i współpracowników Radia Gdańsk do słuchaczy. Redakcja zaznacza, że zna imiona i nazwiska sygnatariuszy listu, ale ich nie publikuje. W liście otwartym napisano, że pracownicy radia odcinają się od sposobu i momentu, w którym została podjęta decyzja przez prezesa Radia Gdańsk, a oni sami zostali postawieni przed faktem dokonanym. Dodają też, że powstała wokół radia atmosfera jest szkodliwa dla radia i samych słuchaczy.

W piątek prezes radia Dariusz Wasilewski wydał oświadczenie, w którym poinformował o nieprzyznaniu nagrody Złotego Klakiera. Powodem decyzji była "zaistniała sytuacja uniemożliwiająca obiektywną ocenę prawidłowości przeprowadzonych pomiarów długości oklasków publiczności po poszczególnych pokazach filmów".