Trwa ładowanie...
d3eafjq
d3eafjq

Eric Idle

Najnowsze informacje
4.5
(35 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

South Shields, Durham, England, UK

Reżyser:
Scenarzysta:
Filmografia:

Faerie Tale Theatre (1982) (The Pied Piper / Robert Browning / Narrator)

Recess (1997) (Galileo)

Sens życia wg. Monty Pythona (1983)

Monty Python w Hollywood (1982) (Różne role)

Monty Python i Święty Graal (1975) (Sir Robin Nie Tak Mężny Jak Lancelot/Concorde i in)

And Now for Something Completely Different (1971) (Różne role)

Magiczny miecz - Legenda Camelotu (1998) (Devon (głos))

Herkules (1997) (Parenthesis)

Rudolf czerwononosy renifer (1998) (Slyly the Fox (głos))

Hercules: Zero to Hero (1999) (Parenthesis)

102 Dalmatyńczyki (2000) (Waddlesworth)

Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn, An (1997) (Alan Smithee)

To See Such Fun (1977)

Pinokio (2002) (2002) (Medoro)

Wydział Zabójstw, Hollywood (2003) (celebryta)

Żywot Briana (1979)

O czym szumią wierzby (1996) (Rat)

Pinky and the Brain (1995) (rodzice Pinky'ego)

Przygody barona Munchausena (1988) (Desmond/Berthold)

Delgo (2008) (Spig)

Shrek Trzeci (2007) (Merlin)

Dziadek do Orzechów (2004) (2004) (Drosselmeier)

Mad TV (1995) (Zookeeper)

Ella Enchanted (2004) (narrator)

Alice in Wonderland (1967)

Monty Python`s Fliegender Zirkus (1972) (różne role)

Rutland Weekend Television (1975) (Różne role)

Secret Policeman`s Private Parts, The (1984) (Siebie)

Transformers: The Movie (1986) (Wreck-Gar (głos))

Mikado, The (1987) (Ko-Ko)

Parrot Sketch Not Included (1989) (Various roles)

Missing Pieces (1991) (Wendel)

Mom and Dad Save the World (1992) (King Raff)

Monty Python`s Complete Waste of Time (1994) (Różne role)

Honey, I Shrunk the Audience (1995) (Dr. Niles Channing)

Discworld (1995)

Monty Python & the Quest for the Holy Grail (1996) (Sir Robin,)

Discworld II: Mortality Bytes (1996)

Dudley Do-Right (1999) (Kim Jay Darling)

W krzywym zwierciadle: Europejskie wakacje (1985) (Bike Rider)

W 80 dni dookoła świata (1989) (1989) (TV Series Passepartout)

Splitting Heirs (1993) (Tommy Patel)

Do Not Adjust Your Set (1967) (Różne role)

Group Madness (1983) (Siebie)

Yellowbeard (1983) (Commander Clement)

Nearly Departed (1989) (TV Series Grant Pritchard)

Uciekające zakonnice (1990) (Brian Hope)

Too Much Sun (1991) (Sonny)

Monty Python`s The Meaning of Life (1997) (Różne role)

Pirates: 3D Show (1999) (Pierre)

Journey Into Your Imagination (1999) (Dr. Niles Channing)

30 Years of Monty Python: A Revelation (1999) (Siebie)

Secret of NIMH 2: Timmy to the Rescue, The (1998) ( Martin (głos))

Rutles, The (1978) (Dirk McQuickley/Narrator/S.J. Kramme rhead)

Casper (1995) (Dibs)

Robin Williams: W mojej głowie (2018) (on sam)

Zdjęcie

Zaczął studiować filologię angielską na uniwersytecie w Cambridge w 1962 roku, Zakładając ze swymi kolegami grupę Monty Python, Idle był tym, który miał na swoim koncie stosunkowo najmniej sukcesów. Dopiero w "Latającym Cyrku" i filmach dane mu było wykazać się prawdziwym talentem. Przede wszystkim zadziwiała jego umiejętność bawienia się słowami - bohaterem jednego z najsłynniejszych skeczy jego autorstwa był człowiek mówiący anagramami. Po ukończeniu prac związanych z "Latającym Cyrkiem" Idle pozostał wierny telewizji realizując dla BBC-2 program "Rutland Weekend Television", który był pełną zabawnych skeczy parodią telewizji. Idle występował jako aktor, pisał i wydawał książki. Spośród wszystkich Pythonów jest najbardziej utalentowany muzycznie. Wiekszość piosenek grupy jest jego kompozycji (np. słynna "Always Look on the Bright Side of Life"). W 1988 roku Idle zadebiutował na scenie operowej przedstawieniu "Mikado". Jest prezesem wytwórni filmowej Prominent Features.

d3eafjq
d3eafjq
d3eafjq
d3eafjq