ycipk-179hvi
ycipk-179hvi

Janusz Bukowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-179hvi

Polski aktor filmowy i teatralny, reżyser. Był przewodniczącym Związku Zawodowego Aktorów Polskich. Znany również z udziału w dubbingu.

Janusz Bukowski urodził się 7 grudnia 1941 w Gorzycach. Studiował w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie, gdzie w 1963 ukończył Wydział Aktorski, a z kolei w 1976 Wydział Reżyserii. Był związany głównie z teatrami warszawskimi (Powszechnym, Narodowym, Studio, Dramatycznym, Nowym). W latach 1977-1981 pracował jako aktor, reżyser, kierownik artystyczny i dyrektor w Teatrze Polskim w Szczecinie. Współpracował również z Teatrem Telewizji i Polskim Radiem, a od 1997 roku występował w Teatrze Ochoty w Warszawie.

Bukowski wcielał się w wiele ciekawych postaci na deskach teatrów(m.in. Chochoł w „Weselu” Wyspiańskiego, Radost w „Ślubach panieńskich” Fredry, Sganarelle w „Don Juanie” Moliera). W dorobku Bukowskiego jest także wiele głównych i drugoplanowych ról kinowych i telewizyjnych - np. w "Czterdziestolatku". Wśród filmów, w których zagrał, są m.in. "Wesele" (1973), "C.K. Dezerterzy" (1985), "Obywatel Piszczyk" (1988), "Korczak" (1990), "Szczur" (1994), "Sara" (1997), "Złoto dezerterów" (1998) i "Symetria" (2003).

Wystąpił także w takich serialach jak: „Pogranicze w ogniu” (major Kaleta), „W labiryncie” (w roli Grzegorza Białka) i „Janosik” (jako Wróblik). Jako reżyser przygotował m.in. przedstawienie Teatru Telewizji Pan Damazy.

W 2000 roku został wybrany na przewodniczącego utworzonego wówczas Związku Zawodowego Aktorów Warszawy, przekształconego rok później w ZZAP (Związek Zawodowy Aktorów Polskich).

ycipk-179hvi

Janusz Bukowski* zajmował się także dubbingiem* - użyczył swojego głosu m.in. w filmach "Gwiezdne wojny - Epizod 2: Atak Klonów" (2002, jako Darth Sidious), "Piękna i Bestia" (1991, jako narrator), „Shrek 2” (2004, jako król Harold) i w serialu animowanym o przygodach psa Scooby Doo.

Aktor zmarł 22 września 2005 roku, w wieku 63 lat. Przyczyną zgonu był zawał serca. Zmarł w czeskiej Pradze, gdzie akurat przebywał służbowo. Był żonaty z Ewą Wawrzoń, miał syna Michała.

ycipk-179hvi
Data urodzenia

07.12.1941

Miejsce urodzenia

Gorzyce

Data śmierci

22.09.2005

Filmografia

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo 3D (1999) (Darth Sidious)

Kometa nad Doliną Muminków (1999) (Tata Muminka)

Wesele (1972) (1972) (Kasper)

Korczak (1990) (Polski lekarz w więzieniu)

Bariera (1966) (tramwajarz)

Władca Pierścieni (1978) (Bilbo (głos))

Gwiezdne wojny: Atak klonów 3D (2002) (różne głosy)

Asterix i Obelix - Misja Kleopatra (2002) (Narrator)

Zabijcie czarną owcę (1971) (Porucznik Bednarski)

Złoto dezerterów (1998) (Pogranicznik)

Kosmiczny mecz (1996) (Elmer Fudd (polski dubbing))

Sfora - Bez litości (2002) (pan Józef)

Piękna i Bestia 3D (1991) (Narrator)

Sprawa kobiet (1982) (Policjant)

Shrek 2 (2004) (Król Harold)

Dwoje bliskich obcych ludzi (1974) (Tomasz)

Stawka większa niż życie () (doktor Majewski)

Rodzina Kanderów () (Trener)

Broda (1974) (Dziennikarz)

Jetsonowie ()

Flintstonowie ()

Na plebanii w Wyszkowie 1920 (1999) (Prokurator wojskowy)

Kameleon (serial) () (Kowal)

Uszczelka (1974) (Dziennikarz)

Tarzan 2: Początek legendy (2005) (Zugor)

Słoń Benjamin () (Blachmann)

Maska (serial) () (Kellaway)

Timon i Pumba () (Tata Simona / Pantera / Tukan Dan / Bestia)

Hrabia Kaczula ()

Gumisie () (Obibok / Oszust / Król sępów)

Tabaluga - Wielkie przygody małego smoka () (Attyla)

Muminki () (Tata Muminka)

Kaczor Dodgers () (Brian Wilson)

Skarb trzech łotrów (1972) (Major)

To ja zabiłem (1974) (Bogdan Morawski)

Akcja Brutus (1970) (Niedźwiedź)

Janosik (serial) () (Wróblik)

Sfora (serial) () (Pan Józef)

Księżniczka Tenko () ((polski dubbing))

Gwiezdne wojny: Wojny klonów (serial) () (Darth Sidious (polski dubbing))

Egzamin z życia () (Ojciec Małgorzaty Drawskiej)

Władca Księgi (1994)

Liczę na wasze grzechy (1963) (kursant na strzelnicy)

1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992) (Świergot)

Ile jest życia (1974) (Koślawy)

Warszawskie gołębie (1988) (Dzielnicowy)

Dzień oczyszczenia (1969) (Trzmiel)

C.K. Dezerterzy (1985) (Ulmbach)

Prom (1970) (Marynarz)

Symetria (2003) (Roman)

Złote Koło (1971) (Traszka)

Obcy w lesie (1971) (gajowy Kowalczyk)

Sara (1997) (1997) (Policjant)

Domena władzy (1991) (Dyrektor Stoczni Gdańskiej)

Baryton (1984) (Christian Balmour)

ycipk-179hvi
ycipk-179hvi