Kurczak, ryba i krab królewski
Film jednego z najbardziej uznanych dokumentalistów hiszpańskich, którego filmy wielokrotnie gościły na TKH, określany jako pierwszy thriller kulinarny. Punktem centralnym filmu jest Bocuse D’Or – najbardziej prestiżowa nagroda dla zawodowych kucharzy, przyznawana co 2 lata w Lyonie.
05.03.2009 10:26
Finaliści konkursu mają 5 i pół godziny na przygotowanie dwóch dań w 12 porcjach. Gotowanie odbywa się na oczach publiczności w 18-metrowych kabinach ustawionych w hali sportowej. W 2007 roku w konkursie brał udział Jesús Almagro – jeden z najlepszych hiszpańskich kucharzy ostatnich lat.
Kamera śledzi jego przygotowania do wielkiego finału. Widz staje się świadkiem niezwykle emocjonującej rozgrywki i walki z czasem.
Ten niezwykły i fascynujący dokument odniósł olbrzymi sukces w Hiszpanii.
Kurczak, ryba i krab królewski
Tytuł originalny | Pollo, el pez y el cangrejo real, El |
Gatunek | dokumentalny |
Kraj produkcji | Hiszpania |
Rok produkcji | 2008 |
Obsada |