ycipk-1olezt
ycipk-1olezt

Matthew McConaughey - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-1olezt

Popularny aktor amerykański, gwiazda komedii romantycznych i ulubieniec żeńskiej części publiczności, który niezmiennie, od kilku lat plasuje się w ścisłej czołówce rankingów na najprzystojniejszego i najseksowniejszego mężczyznę w show-biznesie.

Urodził się 4 listopada 1969 roku w Uvalde w stanie Teksas, jako najmłodszy z trójki braci. Dorastał w teksańskim Longview, tam też uczęszczając do szkoły średniej. Po maturze przez rok przebywał w Australii, gdzie wyjechał z wewnętrznej potrzeby całkowitej zmiany otoczenia. Chciał zostać prawnikiem, dlatego po powrocie do Stanów podjął studia na University of Texas w Austin, gdzie uczęszczał przez trzy lata, zanim zmienił wydział z prawniczego na filmowy.

Swoją przygodę z filmem rozpoczął jako reżyser studenckiej krótkometrażówki „Chicano Chariots” (1992). Jako aktor zadebiutował już rok później, w komedii dla młodzieży „Uczniowska balanga” Richarda Linklatera (1993). Z reżyserem spotkał się ponownie kilka lat później na planie „Braci Newton” (1998).

* Przełomem w karierze McConaugheya i rolą, która uczyniła z niego gwiazdę z dnia na dzień była pierwszoplanowa kreacja młodego prawnika Jake’a Brigance’a w ekranizacji bestsellerowej powieści Johna Grishama „Czas zabijania” Joela Schumachera (1996, MTV Movie Award za Przełomowy Występ).*

Kolejne propozycje posypały się jak z rękawa. W samym tylko 1997 roku zagrał w tak znaczących produkcjach, jak dramat historyczny „Amistad” Stevena Spielberga i film sci-fi „Kontakt” Roberta Zemeckisa.

ycipk-1olezt

W 1999 roku wystąpił w tytułowej roli w komedii Rona Howarda „Edtv”, a nowe tysiąclecie otworzył nominacją do Blockbuster Entertainment Award za występ w wojennej produkcji „U-571” Jonathana Mostowa (2000). W międzyczasie ponownie stanął po drugiej stronie kamery i zadebiutował w roli scenarzysty krótkometrażowego filmu „The Rebel” (1998).

Mimo, że ma na swoim koncie bardzo różnorodne role (thriller „Ręka Boga” w reżyserii i z udziałem Billa Paxtona 2001, film fantasy „Władcy ognia” z Christianem Balem 2002, dramaty sportowe: „Podwójna gra” z Alem Pacino 2005 i „Męski sport” z Matthew Foxem 2006, dramat „Trzynaście rozmów o tym samym” z Alanem Arkinem i Johnem Turturro 2003), serca widzów podbił przede wszystkim jako gwiazda komedii romantycznych. Począwszy od występu u boku Jennifer Lopez w „Powiedz tak” (2001) stał się jednym z czołowych odtwórców ról w filmach z tego gatunku. Wystąpił później: u boku Kate Hudson w „Jak stracić chłopaka w 10 dni” (2003), Kate Beckinsale i Patricii Arquette w „Małe jest piękne” (2003), Sary Jessiki Parker w „Miłości na zamówienie” (2006) i Jennifer Garner („The Ghosts of Girlfriends Past” 2009).

Sporym powodzeniem cieszyły się również jego występy w komediach przygodowych: „Sahara” z Penélope Cruz i Stevem Zahnem (2005, debiut w roli producenta), „Nie wszystko złoto, co się świeci” z Kate Hudson i Donaldem Sutherlandem (2008), „Jaja w tropikach” w reżyserii i z udziałem Bena Stillera (2008) i „Surfer Dude” (2008, również produkcja). Jest jednym z ulubieńców młodej widowni. Ma na swoim koncie sześć nominacji do Teen Choice Award – po jednej za role w „Edtv”, „Powiedz tak” oraz dwie za udział w „Saharze” i „Jak stracić chłopaka w 10 dni”.

Posiada własną kolekcję ubrań, sygnowaną nazwą „j.k. livin” (pochodzącą od życiowego motta aktora, które brzmi „Just Keep Living”).

W 1998 roku wystąpił w krótkometrażowym filmie „Making Sandwiches” w reżyserii i z udziałem Sandry Bullock.

ycipk-1olezt
Data urodzenia

04.11.1969

Miejsce urodzenia

Uvalde, Texas, USA

Reżyser
Filmografia

Ed TV (1999)

Submission (1995)

Chicano Chariots (1992)

Prawnik z Lincolna (2011)

Władcy Ognia (2002) (Denton Van Zan)

Magic Mike (2012) (Dallas)

Pokusa (2012) (Ward James)

Amistad (1997) (Roger Baldwin)

Uczniowska balanga (1993) (Wooderson)

Hands on a Hardbody: The Documentary (1997)

King of the Hill (1997)

Pięć ton i on (1996) (Tip Tucker)

U-571 (2000) (porucznik Andrew Tyler)

Powiedz tak (2001)

Angels in the Outfield (1994) (Ben Williams)

Ręka Boga (2001)

Thirteen Conversations About One Thing (2001)

Zabójczy Joe (2011) (Zabójca Joe Cooper)

Jak stracić chłopaka w 10 dni (2003)

Kontakt (1997) (Palmer Joss)

Na granicy (1996) (1996) (Buddy Deeds)

Ostatni dzwonek / Glory Daze (1996) (1996) (Rental Truck Guy)

Mroczna wieża (2017)

The Sea of Trees (2015) (Arthur Brennan)

Free State of Jones (2016)

Witaj w klubie (2013) (Ron Woodroof)

Interstellar (2014) (Cooper)

Hammer Down (2011)

Thunder Run (2013) (Pułkownik Wesley)

Bernie (2011) (Danny Buck Davidson)

Surfer (2008) (Steve Addington)

Uciekinier (2012) (Mud)

Wilk z Wall Street (2013) (Mark Hanna)

Jaja w tropikach (2008) (Rick Peck)

Nie wszystko złoto co się świeci (2008) (Ben 'Finn' Finnegan)

We Are Marshall (2006) (Coach Jack Lengyel)

Teksańska masakra piłą mechaniczną: Następne pokolenie (1994) (Vilmer)

Judgement (1995) (Deputy Sam Taylor)

Story of Darrell Royal, The (1999) (narrator)

Mogło być gorzej () (Roy McDaniel / Texas Scout)

Duchy moich byłych (2009) (Connor)

Miłość na zamówienie (2006) (Trip)

Podwójna gra (2005) (Brandon Lang)

Sahara (2005) (2005) (Dirk Pitt)

My Boyfriend`s Back (1993)

Unsolved Mysteries (1988)

Scorpion Spring (1997) (El Rojo)

Newton Boys, The (1998) (Willis Newton)

Rebel, The (1998)

Last Flight of the Raven (2000)

Dexterity (1937)

Małe jest piękne (2003)

Making Sandwiches (1998) (Bud Hoagie)

Czas Zabijania (1996) (Jake Tyler Brigance)

Boys on the Side (1995) (Abe Lincoln)

Sing (2016) (Buster Moon)

Kokainowy Rick (2018) ( Richard Wershe Sr )

Przynęta () (Baker Dill)

ycipk-1olezt
ycipk-1olezt