ycipk-273z5v
ycipk-273z5v

Edyta Olszówka - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-273z5v

Polska aktorka telewizyjna, teatralna i filmowa. Jednym z jej znaków rozpoznawczych jest charakterystyczna „chrypka”, która – choć dzisiaj jest atutem, niegdyś była prawdziwym utrapieniem. Uznanie zdobyła również dzięki dubbingowi gry komputerowej "The Longest Journey: Najdłuższa podróż" oraz jej kontynuacji "Dreamfall - The Longest Journey".

Urodziła się 15 grudnia 1971 roku w Lubinie. W wieku 7 lat wygrała konkurs piosenki, wykonując przebój Izabeli Trojanowskiej „Wszystko, czego dziś chcę”. Wraz z rodziną kilkakrotnie przeprowadzała się, w wyniku czego liceum skończyła w Koninie. Niespecjalnie lubiła szkołę. Motywacją wyboru zawodu aktorki była dla niej – jak mówi - „szarość otaczającego mnie świata. Swoją depresyjną izolację postanowiłam uleczyć wkroczeniem w świat bajki.”

Jako szczęśliwa posiadaczka wizy do USA miała w zanadrzu awaryjny plan, na wypadek niepowodzenia podczas egzaminów na studia na Wydziale Aktorskim PWSFTiTV w Łodzi i na filologię hiszpańską w Poznaniu, gdzie złożyła podania. Do łódzkiej filmówki zdała jednak za pierwszym podejściem, w efekcie czego wyjazd do Stanów ograniczył się do kilku miesięcy, podczas których przyszła aktorka pracowała sprzątając biura, pakując zakupy itp. Podczas studiów pojawiły się problemy z powodu jej zachrypniętego głosu – aktorka w celu wyeliminowania chrypki przestała palić, stosowała inhalacje i piła zioła. Chrypki nie udało się pozbyć, i dobrze, bowiem z czasem stała się jej niezaprzeczalnym atutem i znakiem rozpoznawczym.

Studia ukończyła w 1994 roku. Na swoim koncie ma szereg ról teatralnych i filmowych a także występy w teatrze TV. Zadebiutowała na III roku studiów rolą Izy w „Iwonie, księżniczce Burgunda”. Jeszcze w trakcie studiów pojawiła się też w epizodzie w „Psach”, jednak pierwszą poważniejszą filmową rolą aktorki był udział w „Spisie cudzołożnic”(1994) Jerzego Stuhra.

Od początku związana była w produkcjami telewizyjnymi – pojawiła się w serialu „Fitness Club” (1994-95), jako narkomanka „Mysza” w „Ekstradycji” (1994), w latach 1997-98 występowała w „Rodziców nie ma w domu”, a w 1999 – w serialach: „Ja, Malinowski”, „Policjanci” i „Palce lizać”. Grała obok Bogusława Lindy w „Prowokatorze” (1995), w 1998 roku otrzymała główną rolę we włoskiej produkcji „Elvis i Marilyn” oraz w „Złocie dezerterów” Janusza Majewskiego.

ycipk-273z5v

W 1999 wystąpiła w kryminalnym filmie „Randka z diabłem”, zaś rok później, ponownie obok Bogusława Lindy, tym razem jako jego filmowa żona, w filmie w jego reżyserii – „Sezon na leszcza” (2000). Wystąpiła w głośnej komedii romantycznej „Zakochani” (2000) Piotra Wereśniaka oraz w komedii Koneckiego „Pół serio”, za którą otrzymała pozaregulaminową nagrodę na FPFF w Gdyni, za najlepszą rolę komediową.

W 2001 roku grała w serialu „Garderoba damska”, w latach 2002-2003 występowała jako siostra głównego bohatera - Eliza w popularnym serialu „Kasia i Tomek”, od 2002 roku związana jest nieustannie z serialem „Samo życie”, w którym odtwarza rolę Marii Majewskiej.

W 2003 roku wystąpiła w jednej z głównych ról w głośnej komedii Tomasza Koneckiego „Ciało” oraz w filmie Wojciecha Wójcika „Tam i z powrotem”, za rolę w którym została nominowana do nagrody Orła.

W 2008 roku zagrała w przebojowej polskiej komedii pt. "Lejdis". Rok później widzieliśmy ją w trzech filmach: "Nigdy nie mów nigdy", "Złoty środek", "Mniejsze zło". W 2010 roku zagrała w obrazie "Śluby panieńskie", "Milczenie jest złotem " oraz "Prosta historia o miłości". W 2011 roku otrzymała rolę w serialu "Przepis na życie".

Z ról teatralnych aktorki warto wspomnieć o sztuce „Spacerek przed snem” wystawianej w warszawskim Lapidarium oraz o roli Helen w „Kalece z Inishmaan”, granej w Kaliszu. Często udziela swojego głosu postaciom z filmów animowanych, takich jak „Toy Story 2”, „Tarzan”, „Uciekające kurczaki”, czy „Rogate ranczo”.

ycipk-273z5v

Pozowała do „Playboya”. Uprawia medytację. Była dwukrotnie nominowana do Warszawskiej Nagrody Teatralnej Feliksa a w 2000 roku otrzymała Byka „Sukcesu”. Przez kilka lat związana była z aktorem Piotrem Machalicą.

Data urodzenia

15.12.1971

Miejsce urodzenia

Lubin

Filmografia

Prosta historia o miłości (2010)

Matki w mackach Marsa (2011) (Mama Milo (polska wersja jęz.))

Gnoje (1995) (Katarzyna)

Przystań (1997) (1997) (Jola)

Ekstradycja 2 (1996) (narkomanka Mysza)

Pół serio (2000) (Iza, Netta Harlund, Franciszka; Julia)

Ralph Demolka (2012) (Sierż. Rurecka)

Zakochani (1999) (matka Zosi)

Złoto dezerterów (1998) (sołtysowa)

Noc Świętego Mikołaja (2000) (Iza Supeł)

Strefa ciszy (2000) (Iza)

Spis cudzołożnic (1995) (młoda Iza Gęsiareczka)

Sezon na Leszcza (2000) (Viola)

Tam i z powrotem (2001) (Krystyna)

Dziewczyna z szafy (2012) (aktorka)

Ciało (2003) (Sandra West)

Trzeci (2004) (kobieta z toyoty)

Przepis na życie () (Pola)

Cisza (2010) (2010) (Alicja)

Śluby panieńskie (2010) (Dobrójska)

Percy Jackson i bogowie olimpijscy: złodziej pioruna (2010) (Sally Jackson)

Nigdy nie mów nigdy (2008) (2008) (Edyta)

Lejdis (2008) (Łucja)

Determinator () (Anka Jarzębska)

Motyw cienia (1993) (Mina-Moona)

Ludzie Chudego () (Barbara)

Milczenie jest złotem (2009) (Ewa)

Złoty środek (2008) (asystentka Marta)

Mniejsze zło (2008) (Eseistka)

Wpuszczony w kanał (2006) (Rita)

Rodziców nie ma w domu (1998) (Agnieszka)

Prowokator (1995) (góralka Hanka)

Psy (1992) (pielęgniarka)

W rytmie serca ()

1983 ()

Plan B (2018) (Agnieszka)

ycipk-273z5v
ycipk-273z5v
ycipk-273z5v