ycipk-1tevrn
ycipk-1tevrn

John Noble - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Port Pirie, Australia

Filmografia:

Sting in the Tail, A (1989) (Prime Minister's minder)

Wirtualny koszmar (2000) (Tata)

Outsider, The (2002) (Fergus Hunter)

Władca Pierścieni: Powrót Króla (2003) (Denethor)

Call Me Mr. Brown (1986) (Sergeant)

Dreaming, The (1988) (Dr. Richards)

Nostradamus Kid, The (1993) (General Booth)

Airtight (1999) (Sorrentino)

Superfire (2002) (Paul Baylis)

Jeździec bez głowy ()

Superman DCU: Wyzwolenie (2013) (Brainiac)

Gwiezdne Wrota (serial) () (Meurik)

Fringe: Na granicy światów () (Dr Walter Bishop)

One Night with the King (2006) (Książe Admantha)

Maska małpy (2000) (Mr. Norris)

Potęga strachu (2006) (Ivan Yugorsky)

Zdjęcie
Podziel się

Przez dziesięć lat działalności na stanowisku dyrektora artystycznego „Stage Company of South Australia” John Noble aktywnie uczestniczył w swoistej rewolucji kulturowej, jaka miała miejsce w Południowej Australii na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych minionego wieku. Grał we wszystkich dużych zespołach teatralnych tego stanu. Zajmował się także reżyserią na londyńskim West Endzie (sztuka Davida Williamsona Sons of Cain), grał w przedstawieniach nagradzanych na edynburskim festiwalu teatralnym (sztuka Roba George’a Errol Flynn’s Great Big Adventure Book For Boys). <br.
Noble był producentem ponad 70 australisjkich przedstawień teatralnych, wyreżyserował cieszący się niezwykłą popularnością spektakl Percy and Rose, wystawiony po raz pierwszy w roku 1982. Z przedstawieniem tym objechał cały kraj. W roku 1984 wypordukował cztery duże przedstawienia, wystawiane w ramach Festiwalu Sztuki, w tym pamiętne Masterclass. Przez osiem lat był członkiem komisji zarządzającej centrum festiwalowym w Adelajdzie, brał udział w przygotowaniu australisjkiej wersji musicali Cats i La Miserable. Zajmował stanowisko prezesa Australisjkiego Festiwalu Teatralnego, jaki odbył się w 1982 roku w Adelajdzie, jest członkiem założycielem i prezesem Australijskiego Stowarzyszenia Teatralnego. W roku 1984 premier stanu Południowa Kalifornia, John Bannon, przyznał mu tytuł Australijczyka Roku.

Noble naucza aktorstwa w Brent Street School of Arts. Jest magistrem N.I.D.A., pracował w Flinders University, the R.A.A.F., The Centre for Performing Arts, Carclew Youth Drama Camps i w wielu innych placówkach kulturalnych Australii.

Noble występował w rolach gościnnych w serialach Big Sky, Police Rescue i Water Rats, miał także stałą rolę w serialu All Saints. Widzowie mieli okazję oglądać go w filmach fabularnych The Dreaming, Nostradamus Kid, A Sting in the Tail, Call me Mr. Brown, Airtight, The Monkeys Mask i A Virtual Nightmare.

Niedawno zagrał w filmach The Outsider, Superfire, The Natalie Wood Story i Fracture. W tym roku ponownie zagrał w teatrze, w sztukach The Arabs Mouth i Room 201 Nicola Tesla.

ycipk-1tevrn

W roli Denethora wystąpił w drugiej (w wersji rozszerzonej) i trzeciej części trylogii Władca Pierścieni, w filmach Dwie Wieże i Powrót Króla.

ycipk-1tevrn
ycipk-1tevrn
ycipk-1tevrn