ycipk-1kiril
ycipk-1kiril

Mekhi Phifer - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, USA

Filmografia:

Czarna eskadra (1995) (Lewis Johns)

Shaft (2000) (Trey Howard)

Koszmar następnego lata (1998) (Tyrell Martin)

Impostor - test na człowieczeństwo (2002) (Cale)

Płatne w całości (2002) (Mitch)

High School High (1996) (Griff McReynolds)

Dziewczyna nr 6 (1996)

O (2001) (Odin James)

8. Mila (2002)

Hell's Kitchen (1998) (Johnny Miles)

Historie z metra: Podziemne opowieści (1997) (Mężczyzna w korytarzu "Fern's Heart of Darkness" )

Zbuntowana (2015) (Max)

Lep na muchy (2011) (Darrien)

Wayans Bros., The () (Brian Corliss)

White Collar: Biały kołnierzyk () (Kyle Collins, agent FBI)

Niezgodna (2014) (Max)

Ulice Nowego Jorku () (Dion Broat)

Hav Plenty (1997) (Harold)

Magia kłamstwa ()

Invited Guest, An (2002) (Silk)

Other Brother, The (2002) (Martin)

Soul Food (1997) (Lem)

Honey (2003)

Clockers (1995) (Strike)

Świt żywych trupów (2004) (Andre)

Zdjęcie
Podziel się

Mekhi Phifer - jako aktor zadebiutował w dramacie Spike'a Lee "Ślepy zaułek" ("Clockers"). Zagrał tam główną rolę - młodego handlarza narkotyków z New Jersey, który wplątuje się w morderstwo, a następnie usiłuje zatrzeć wszelkie ślady. Phifer wygrywając otwarty casting, miał okazję pracować z tak znakomitymi aktorami jak: Harvey Keitel, John Turturro i Delroy Lindo. Później wystąpił w trzech kolejnych filmach Spike'a Lee: “Girl 6", komedii "Zagniewani młodociani" (“High School High") i dramacie obyczajowym “Soul Food" z Vanessą Williams, Vivicką A. Fox i Nią Long. Inne filmy z jego udziałem to: horror "Koszmar następnego lata" (“I Still Know What You Did Last Summer") z Jennifer Love Hewitt, Brandy i Freddie Prinze Juniorem, “Journey From the Jacarandas", “Hell’s Kitchen, NYC", komedia miłosna “Tears of a Clown" oraz kryminał sensacyjny “An Invited Guest", który w 1999 roku zdobył nagrodę publiczności na Urbanworld Festival i Grand Prix na Festiwalu Filmowym w Acapulco.

Mekhi Phifer próbował również swoich sił w przemyśle muzycznym. Ma na koncie rapową płytę "New York Related: The HF Project", którą nagrał dla wytwórni Warner Bros.

Niedawno zakończył zdjęcia do nowej wersji filmu “Brian’s Song" dla stacji ABC oraz zagrał główną rolę w dramacie Tima Blake Nelsona “O", opartym na motywach szekspirowskiego "Otella" z udziałem Julii Stiles i Josha Hartnetta. Ostatnio dużo pracuje dla telewizji. Wystąpił w " Carmen: A Hip-Hopera" zrealizowanym przez MTV, pojawił się gościnnie w serialach policyjnych: “Homicide: Life on the Streets" i “New York Undercover" a także w nagrodzonym statuetką Emmy dramacie "“A Lesson Before Dying". Rola w tym filmie, emitowanym przez stację HBO, przyniosła mu duże uznanie krytyków w całych Stanach Zjednoczonych. Wystąpił także w wideoklipie do utworu "The Boy Is Mine", wykonywanego przez Brandy i Monicę.

ycipk-1kiril
ycipk-1kiril
ycipk-1kiril