ycipk-12a8b3
ycipk-12a8b3

Sean Connery - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-12a8b3

Najbardziej znany aktor wśród Szkotów, najbardziej znany Szkot wśród aktorów, najbardziej znany agent 007 wśród agentów 007, jeden z najbardziej znanych i cenionych aktorów w dziejach kinematografii.

Urodził się 25 sierpnia 1930 roku w Edynburgu w niezbyt zamożnej rodzinie robotniczej. Początki nijak nie zapowiadały mającego nadejść w przyszłości sukcesu i sławy. Jako starszy z dwójki rodzeństwa, Sean dość wcześnie musiał podjąć się różnych drobnych zajęć zarobkowych, a wkrótce, w bardzo wczesnym wieku rzucił szkołę i pracował na pełen etat. W wieku 16 lat wstąpił do marynarki wojennej, jednak przewlekłe problemy z żołądkiem zakończyły trzyletnią w sumie przygodę z wojskiem i skazały Seana na powrót do rodzinnego Edynburga i imanie się różnych ciężkich robót (był m.in. murarzem i ochroniarzem, polerował też trumny).

W wolnym czasie przyszły gwiazdor dbał o kondycję fizyczną i muskulaturę, co w efekcie przyniosło mu trzecie miejsce w konkursie na Mistera Universe w 1950 roku i stało się zalążkiem rozwoju kariery aktorskiej.

Nie był to jednak jeden z tych oszałamiających sukcesów, jakie odnosi się w ciągu jednego miesiąca, dzięki jednej roli. Od pierwszych kroków stawianych w showbiznesie – występów w teatrze, pracy modela, śpiewu w chórze – musiało minąć siedem lat, by zadebiutował w filmie kryminalnym „No Road Back” (1957), osiem – by oczarował publiczność główną rolą u boku Lany Turner w filmie „Inne miejsce” (1958) i aż dwanaście, by zyskał faktyczną popularność, dzięki wcieleniu się w rolę Jamesa Bonda („Dr. No” 1962).

Agentem 007 był Connery w sumie w sześciu częściach Bonda, wyreżyserowanych przez Iana Fleminga. Oprócz wyżej wymienionego, były to: „Goldfinger” (1964), „Pozdrowienia z Rosji” (1964), „Operacja Piorun” (1965), „Żyje się tylko dwa razy” (1967) i „Diamenty są wieczne” (1971). Za rolę w tym ostatnim otrzymał w 1972 roku Złoty Glob (Henrietta Award) dla Najlepszego Aktora. W 1983 roku powrócił jako odmieniony, dojrzalszy Bond w filmie „Nigdy nie mów nigdy”.

ycipk-12a8b3

Kontynuował karierę w latach 70-tych, pojawiając się w różnych znanych produkcjach. W 1974 roku wystąpił w adaptacji „Morderstwa w Orient Expressie” w reżyserii Sidneya Lumeta, rok później zagrał u Johna Hustona w filmie przygodowym „Człowiek, który chciał być królem”, zaś w 1976 wcielił się w postać Robin Hooda w „Powrocie Robina”.

Za rolę w „Imieniu róży” (1986) Jeana-Jacquesa Annaud otrzymał nagrodę BAFTA, rok później został uhonorowany swoim jedynym Oscarem i Złotym Globem, jak również nominacją do BAFTA i wieloma nagrodami krytyków za drugoplanową kreację Jima Malone’a w „Nietykalnych” Briana De Palmy.

Kolejne wyróżnienia przyniósł mu drugoplanowy występ w produkcji Stevena Spielberga „Indiana Jones i Ostatnia Krucjata” (1989, nominacja do BAFTA i Złotego Globu) oraz główna rola w głośnym filmie sensacyjnym „Polowanie na Czerwony Październik” (1990, nominacja do BAFTA). W latach 90-tych pojawił się ponadto w głównej roli w kryminale „Wschodzące słońce” (1993), jako król Artur w „Rycerzu króla Artura” (1995) oraz w filmach akcji: „W słusznej sprawie” (1995) i „Twierdza” (1996, nagroda MTV dla Najlepszego Duetu, dzielona z Nicolasem Cagem).

W 1999 roku wyprodukował oraz wystąpił w głównej roli w sensacyjnym obrazie „Osaczeni” (Europejska Nagroda Filmowa dla Najlepszego Aktora), z Catherine Zetą- Jones u boku. Rok później zagrał w filmie Gusa Van Santa „Szukając siebie”, gdzie stworzył kreację, przez wielu uznawaną za jedną z najlepszych w karierze aktora.

W 2003 roku pojawił się w głośnej adaptacji komiksu Alana Moore’a „Liga niezwykłych dżentelmenów”, upewniając publiczność w prawdziwości stwierdzenia, jakoby zarówno talent, jak i urzekająca aparycja Connery’ego z wiekiem wzrastała w siłę. Po ukończeniu 80 lat Connery przyznał, że nie zamierza już wystąpić w żadnym filmie.

ycipk-12a8b3

W 1996 roku otrzymał Honorowy Złoty Glob – Nagrodę imienia Cecila B. DeMille’a za całokształt. Za dokonania życia został również uhonorowany Europejską Nagrodą Filmową w 2005 roku.

Od 1999 roku posiada zaszczytny, szlachecki tytuł „Sir”, nadany przez królową Elżbietę.

Jest aktorem o dużym poczuciu tożsamości etnicznej, czego dowód dawał niejeden raz, pojawiając się publicznie w klasycznym szkockim stroju narodowym. Jest też osobą posiadającą dystans do siebie i swoich dokonań. Kiedy w 1989 roku, jako prawie sześćdziesięciolatek, dowiedział się o wygranej w plebiscycie zorganizowanym przez „People Magazine” na „Najseksowniejszego Żyjącego Mężczyznę”, Connery odpowiedział prześmiewczo „Cóż…Nie ma chyba zbyt wielu seksownych nieżyjących facetów, czyż nie?”.

ycipk-12a8b3
Data urodzenia

25.08.1930

Miejsce urodzenia

Edynburg, Szkocja

Filmografia

Wydział Rosja (1990) (Barley Blair)

Nietykalni / The Untouchables (1987) (1987) (Jim Malone)

Wschodzące słońce (1993) (John Connor)

Nieśmiertelny (1986) (Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez)

Robin Hood: książę złodziei (1991) (Król Richard)

Nieśmiertelny 2 (1991) (Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez)

Szukając siebie (2000) (William Forrester)

Krasnaya palatka (1971) (Roald Amundsen)

Medicine Man (1992) (Dr. Robert Campbell)

O jeden most za daleko (1977) (gen. Urquhart)

Człowiek, który Chciał Być Królem (1975) (Daniel Dravot)

Powrót Robin Hooda (1976) (Robin Hood)

Gra w serca (1998) (Paul)

Indiana Jones i ostatnia krucjata (1989) (Profesor Henry Jones)

Twierdza (1996) (John Patrick Mason)

Rewolwer i melonik (1998) (Sir August de Wynter)

Doctor No (1962) (James Bond)

Nigdy nie mów nigdy / Never Say Never Again (1983) (1983) (James Bond)

Pozdrowienia z Rosji (1963) (James Bond)

Osaczeni (1999) (Robert 'Mac' MacDougal)

Liga niezwykłych dżentelmenów (2003) (Allan Quatermain)

Time Bandits (1981) (Król Agamemnon)

Ostatni Smok (1996) (Draco)

Imię róży (1986) (William of Baskerville)

Polowanie na Czerwony Październik (1990) (Marko Ramius)

Zardoz (1974) (Zed)

Operacja Piorun (1965) (James Bond)

Meteor (1979) (Dr. Paul Bradley)

Burzliwy romans (1958) (Mark Trevor)

Darby O'Gill and the Little People (1959) (Michael McBride)

On the Fiddle (1961) (Pedlar Pascoe)

Marnie (1964) (Mark Rutland)

Intrygantka (1964) (Anthony Richmond)

Wzgórze (1965) (Joe Roberts)

Un monde nouveau (1966) (siebie)

Fine Madness (1966) (Samson Shillitoe)

Żyje się tylko dwa razy (1967) (James Bond)

Agresja (1973) (Sergeant Johnson)

Cuba (1979) (Major Robert Dapes)

G'ole! (1982) (Commentator)

Na skraju przepaści (1982) (Douglas)

Gdy zło jest dobrem (1982) (Patrick Hale)

Dobry człowiek w Afryce (1994) (Dr. Alex Murray)

Behind the Scenes with Thunderball (1995) (James Bond)

W słusznej sprawie (1995) (Paul Armstrong)

Rycerz króla Artura (1995) (King Arthur)

Taśmy prawdy (1971) (John Anderson)

Najdłuższy dzień (1962) (Private Flanagan)

Goldfinger (1964) (James Bond)

Presidio, The (1988) (Lt. Colonel Alan Caldwell)

Molly Maguire (1970) (Jack Kehoe)

Diamenty są wieczne (1971) (James Bond)

Morderstwo w Orient Expressie (1974) (1974) (pułkownik Arbuthnott)

Odległy ląd (1981) (O'Niel)

Lilacs in the Spring (1955)

Time Lock (1957) (Welder)

No Road Back (1957) (Spike)

Action of the Tiger (1957) (Mike)

Hell Drivers (1957) (Tom)

Tarzan's Greatest Adventure (1959) (O'Bannion)

Frightened City (1961) (Paddy Damion)

Shalako (1968) (Shalako)

Espana campo de golf (1972) (Siebie)

Dream Factory (1975) (Siebie)

Terrorists (1975) (Nils Tahlvik)

Next Man (1976) (Khalil Abdul-Muhsen)

First Great Train Robbery (1979) (Edward Pierce)

Miecz bohaterów (1982) (The Green Knight)

25 lat Jamesa Bonda (1987) (James Bond)

Memories of Me (1988) (Siebie)

Rodzinny interes / Family Business (1989) (1989) (Jessie)

Behind the Scenes with Goldfinger (1995) (James Bond)

ycipk-12a8b3
ycipk-12a8b3