ycipk-2mf678
ycipk-2mf678

Szymon Bobrowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Konin

Filmografia:

Róża (2011) (Kazik)

Demony wojny według Goi (1998)

Bokser (2011)

Suplement (2001)

Operacja Koza (1999)

Prawo ojca (1999) (Juras)

Pierwszy milion (2000) (Tomasz Frycz 'Frik')

Ostatnia misja (2000)

Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową (2000)

Strefa ciszy (2000)

Mój brat niedźwiedź (2003) (Denahi)

Powidoki (2016)

Pierwszy milion (serial) () (Tomasz Frycz Frik)

Tu stoję... (1994) (Strażnik)

Instynkt () (Podkomisarz Krzysztof Tarkowski)

Serce na dłoni (2008) (Angelo)

Trzeci oficer () (ochroniarz Bodo)

Twarzą w twarz () (komisarz Marcel Jaworski)

Świadek koronny (2007)

Oficerowie () (ochroniarz Bodo)

Stefan Malutki (2006) (Sebastian)

Oficer () (ochroniarz Bodo)

Klub szalonych dziewic () (Marek Borkowski)

Złoty środek (2008) (Tomasz Łopian)

Niezawodny system (2008) (Julian)

Odwróceni () (Władysław Różycki Skalpel)

Magda M. () (Bartek Malicki)

Karol - człowiek, który został Papieżem (2005) (kapitan Macke)

Zdjęcie
Podziel się

Jeden z najciekawszych polskich aktorów młodego pokolenia, znany z dokonań na scenie, w filmie i telewizji. Ostatnio kojarzony głównie z występami w serialach (m.in. „Twarzą w twarz”, „Magda M.”, „Odwróceni”.

Urodził się 16 maja 1972 roku w Koninie. W 1995 roku ukończył Wydział Aktorski łódzkiej PWSFTViT, z miejsca zgarniając nagrodę III stopnia za dyplomową rolę w „Czarownicach z Salem” na Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi.

Jeszcze jako student zaliczył debiut sceniczny (w podwójnej roli Geografa i Zwrotniczego w inscenizacji „Małego księcia” na deskach Teatru Studyjnego’83 w Łodzi, 1994) i ekranowy (w telewizyjnym, polsko-francuskim filmie „Tu stoję...” Michała Dudziewicza 1993).

Pierwszym występem Bobrowskiego na dużym ekranie była rola w filmie „Kamień na kamieniu” Ryszarda Bera (1995). W tym samym czasie związał się z poznańskim Teatrem Nowym, którego aktorem był do 1999 roku, kiedy dołączył do zespołu warszawskiego Teatru Powszechnego.

ycipk-2mf678

Zanim jego kariera filmowo-telewizyjna nabrała właściwego tempa z początkiem nowego tysiąclecia, zagrał m.in. w „Demonach wojny według Goi” Władysława Pasikowskiego (1998), „Operacji ‘Koza’” Konrada Szołajskiego (1999), „Prawie ojca” Marka Kondrata (1999) i „Ostatniej misji” Wojciecha Wójcika (1999). Pojawił się też na planie seriali: „Dom” (1997) i „Ekstradycja 3” (1998).

Jego pierwszą główną rolą była kreacja postaci Tomasza Frycza „Frika” w serialu i filmie „Pierwszy milion” Waldemara Dzikiego (1999, 2000). W tym samym roku zagrał głównego bohatera serialu „Miasteczko” z Agnieszką Warchulską i Anną Samusionek (2000-2001), wystąpił u boku Edyty Olszówki i Roberta Gonery w thrillerze „Strefa ciszy” Krzysztofa Langa (2000), obok Krystyny Jandy w filmie „Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową” Krzysztofa Zanussiego (2000) oraz u Feliksa Falka w serialu „Twarze i maski” (2000).

Z Jandą spotkał się później na planie serialu „Męskie-żeńskie” w jej reżyserii (2003), z Zanussim – podczas realizacji „Suplementu”(2002) i głośnej komedii „Serce na dłoni” (2008), a z Warchulską – na planie serialu kryminalnego „Tak czy nie?” Ryszarda Bugajskiego (2003). Dał się poznać jako świetny odtwórca czarnych charakterów (John van Borden w „Zaginionej” 2003, kapitan Macke, adiutant Franka w słynnej produkcji „Karol. Człowiek, który został papieżem” 2004, „Skalpel” w „Odwróconych” i „Świadku koronnym 2007, Marcel Jaworski w „Twarzą w twarz” 2007). Grał psychologa w „Na dobre i na złe” (2003-2006), prawnika w „Magdzie M.”(2005-2007) i ochroniarza w „Oficerach” (2006).

Zagrał męża Magdaleny Cieleckiej w ekranizacji znanego bestselleru „S@motność w sieci” Witolda Adamka (2006) i chłopaka Małgorzaty Kożuchowskiej w „Hani” Janusza Kamińskiego (2007).

Ostatnio wystąpił w komediach: „Niezawodny system” Izabeli Szylko (2008) i „Złoty środek” Olafa Lubaszenki (2009). Dołączył również do obsady zrealizowanego kombinowaną techniką filmu „At the Zoo” Jamesa Crowleya (2009). Ma na swoim koncie znaczące role teatralne, kilkanaście w samych tylko spektaklach Teatru TV (m.in. „Wampir” Macieja Dejczera 2003, „Zdaniem Amy” Mariusza Grzegorzka 2002, „Skowronek” Krzysztofa Zanussiego 1999, „Juliusz Cezar” Jana Englerta).

ycipk-2mf678
ycipk-2mf678
ycipk-2mf678