WP
WP

Andrzej Piszczatowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktor znany z takich seriali jak: "Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy", "Życie Kamila Kuranta", "Zmiennicy" i "Pierwsza miłość". Piszczatowski największą popularność zdobył jako ojciec Artura Kulczyckiego (Łukasz Płoszajski) w serialu Polsatu "Pierwsza miłość". Ostatnio zajmował się słuchowiskami radiowymi.

Andrzej Piszczatowski w 1968 roku ukończył studia na warszawskiej PWST. W latach 1968-1974 występował w Teatrze Wybrzeże. Zagrał tu m.in. Chlestakowa w "Rewizorze" (1970), Ariela w "Burzy" (1971) i Hrabiego Henryka w "Nie-Boskiej komedii" (1973) w reżyserii Marka Okopińskiego, Adolfa w "Domu otwartym" w reżyserii Jerzego Kreczmara (1971) oraz Gustawa w "Ślubach panieńskich" w reżyserii Tadeusza Byrskiego (1974).

W 1974 roku przeniósł się do Warszawy, do Teatru Powszechnego, z którym był związany do końca życia.

Andrzej Piszczatowski wyreżyserował kilkadziesiąt słuchowisk radiowych. Dwukrotnie zdobył Grand Prix Festiwalu Polskiego Radia i Teatru Telewizji "Dwa Teatry". W 2006 roku otrzymał srebrny medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis.
Rok później został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.Dwukrotnie nagradzany był Grand Prix Festiwalu Polskiego Radia i Teatru Telewizji "Dwa Teatry".

Andrzej Piszczatowski zmarł 18 kwietnia w Warszawie. Miał 65 lat.

Data urodzenia

22.10.1945

Miejsce urodzenia

Gdańsk, Polska

Data śmierci

18.04.2011

Filmografia

Prosta historia o miłości (2010) (Ojciec Aleksa)

Wszystko, co najważniejsze... (1992) (NKWDzista w domu Watów)

Ostatnia misja (2000) (Prefekt)

Cynga (1991) (komendant)

Martwa fala (1970) (Marek)

Molo (1968) (Marek Szczeniak)

Sprawa kobiet (1982) (Mąż zgwałconej kwiaciarki)

Szalony Jack, pirat () (Śnieżny Sułtan / Kamerdyner Stewey / Burmistrz)

Podsłuchane życie (2009)

Tajemnica Wielkiego Krzysztofa (1972) (Turysta)

Pierwszy milion (serial) () (Celnik w pociągu)

Sceny nocne (1989) (Mówca w salonie barona Niemana)

Ojciec Mateusz () (Jerzy Horst)

Ryś (2006) (Wicehrabia)

Eragon (2006) (Garrow)

Odwróceni () (Turowski)

Pierwsza miłość () (Piotr Kulczycki, ojciec Artura)

Życie Kamila Kuranta (serial TV) (1982) (Stanisław Krawczyński Dziadzia)

Pocahontas II - Podróż do Nowego Świata (1998) (król Jakub)

To musisz być Ty (1993)

Po upadku. Sceny z życia nomenklatury (1989) (Mężczyzna ze stoperem)

Chichot Pana Boga (1988) (Poseł)

Domena władzy (1991) (Mężczyzna na przyjęciu)

Młode wilki (1995) (Celnik)

WP
WP
WP