ycipk-2ra3wu
ycipk-2ra3wu

Ben Kingsley - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Scarborough, Yorkshire, Anglia

Filmografia:

Anne Frank (2001) (Otto Frank)

Murderers Among Us: The Simon Wiesenthal Story (1989) (Simon Wiesenthal)

Gatunek (1995) (Xavier Fitch)

Regulamin zabijania (2000) (Ambassador Mourain)

A.I. Sztuczna Inteligencja (2001) (Narrator (głos))

Gra Endera (2013) (Mazer Rackham)

Sexy Beast (2000) (Don)

Weapons of Mass Distraction (1997) (Julian Messenger)

Tuck Everlasting (2002) (Man in the Yellow Suit)

Iron Man 3 (2013) (Mandaryn)

Szachowe dzieciństwo (1993) (Bruce Pandolfini)

Dyktator (2012) (Tamir)

Lista Schindlera (1993) (Itzhak Stern)

Dave (1993) (Wiceprezydent Nance)

Thunderbirds (2004) (Kaptur)

Oliver Twist (2005) (2005) (Fagin)

Bugsy (1991) (Meyer Lansky)

Maurice (1987) (Lasker-Jones)

Imperium robotów. Bunt człowieka (2014) (Robin Smythe)

Klucz do wieczności (2015)

Księga dżungli (2015) (2015) (Bagheera)

The Walk: Sięgając chmur (2015)

Zwyczajny człowiek (2013) (Mężczyzna)

Medicus (2013) (Ibn Sina)

Pudłaki (2014) (Archibald Snatcher)

Kolej Transsyberyjska (2008) (Grinko)

Marvel One-Shot: All Hail the King (2014) (Trevor Slattery)

Stonehearst Asylum (2014) (Silas Lamb)

Exodus: Bogowie i królowie (2014) (Nun)

Hugo i jego wynalazek (2011) (Papa Georges/Georges Melies)

Książę Persji: Piaski czasu (2009) (Nizam)

Wackness, The (2008) (Dr. Squires)

Wyspa tajemnic (2009) (dr John Cawley)

Elegia (2008) (David Kepesh)

Mokra robota (2007) (Frank Falenczyk)

I uderzył grom (2005) (Charles Hatton)

Slipstream (1989) (Avatar)

Antony and Cleopatra (1974) (Thidias)

Z księżyca spadłeś? (2000) (Graydon)

Camille (1984) (Duval)

Wojenny biznes (2008) (Walken / The Viceroy)

Guru miłości (2008) (Guru Tugginmypudha)

BloodRayne (2005) (Kagan)

Ostatni legion (2007) (Ambrosinus / Merlin)

Zabójczy numer (2006) (The Rabbi)

Playing Shakespeare (1984) (siebie)

Liberation (1994) (Narrator)

Sprawca Zero (2004) (Benjamin O'Ryan)

Dom z piasku i mgły (2003) (pułkownik (w stanie spoczynku) Behrani)

Barbara of the House of Grebe (1973) (Lord Uplandtowers)

Impeccable Elopement, An (1975)

Artisan, The (1975)

Thank You Comrades (1978) (Robert Cibrario)

Merry Wives of Windsor, The (1982) (Frank Ford)

Silas Marner: The Weaver of Raveloe (1985) (Silas Marner)

Pascali`s Island (1988) (Basil Pascali)

Lenin: The Train (1988) (Lenin)

Quinto Macaco, O (1990) (Cunda)

Children, The (1990) (Martin Boyne)

War That Never Ends, The (1991) (Pericles)

Amore necessario, L` (1991) (Ernesto)

Moses (1996) (Moses)

Twelfth Night: Or What You Will (1996) (Feste)

Photographing Fairies (1997) (Reverend Templeton)

Tale of Sweeney Todd, The (1998) (Sweeney Todd)

Spooky House (1999) (The Great Zamboni)

Alice in Wonderland (1999) (pan Gąsienica)

Freddie as F.R.O.7 (1992) (Freddie)

Secret of the Sahara, The (1989) (Sholomon)

Śmierć i dziewczyna (1994) (Dr. Roberto Miranda)

Sneakers (1992) (Cosmo)

Adventurer, The (1972) (Pierre)

Fear Is the Key (1972) (Royale)

Brotherhood, The (1975)

Remember Me (1975)

Beata Beatrix (1975)

Turtle Diary (1985) (William Snow)

Harem (1985) (Selim)

Without a Clue (1988) (Dr. Watson)

Testimony (1988) (Dmitri Shostakovich)

Cellini: Zapiski awanturnika (1990) (Governor)

Romeo-Juliet (1990) (Father Capulet)

Lost Portrait, The (1995)

Józef (1995) (Potiphar)

Assignment, The (1997) (Amos)

Parting Shots (1998) (Renzo Locatelli)

Crime and Punishment (1998) (Porfiry)

Peace Is Every Step: Meditation in Action: The Life and Work of Thich (1999) (Narrator)

Force More Powerful, A (1999) (Narrator)

Rachunek sumienia (1999) (Harry Fertig)

Gandi (1982) (Mahatma Gandhi)

Betrayal (1983) (Robert)

Hard Labour (1973) (Naseem)

Machina wojenna (2017) ( Prezydent Karzai )

Ostateczna operacja (2018) ( Adolf Eichmann )

Zdjęcie
Podziel się

Znany i ceniony brytyjski aktor filmowy i teatralny pochodzenia hinduskiego, zdobywca Oscara, BAFTA i Złotego Globu za tytułową rolę Mahatmy Gandhiego w biograficznym filmie Richarda Attenborough. Jego znakiem rozpoznawczym są wyraźnie orientalne rysy, śniada karnacja i łysina.

Urodził się jako Krishna Bhanji 31 grudnia 1943 roku w Scarborough, w brytyjskim hrabstwie Yorkshire.

Jego matka, Anne Lyna Goodman była angielską aktorką i modelką, ojciec – hinduskim lekarzem wyznania muzułmańskiego. Nigdy nie skończył studiów aktorskich.

Karierę zaczynał w drugiej połowie lat 60-tych, od występów na londyńskiej scenie i, mimo braku wykształcenia, dość szybko dołączył do prestiżowego Royal Shakespeare Company, gdzie w 1975 roku zagrał nawet „Hamleta”. Wkrótce potem postanowił zmienić egzotyczne nazwisko na nieco bardziej przystępne, nie związane bezpośrednio z rodowodem aktora, aczkolwiek mające swoje uzasadnienie w daleko sięgającej historii rodzinnej.

ycipk-2ra3wu

* Debiutem filmowym Kingsleya była drugoplanowa rola w thrillerze „Siła strachu” (1972).*

W przeciwieństwie do teatralnej, jego kariera filmowa powoli nabierała tempa i przez kolejne 10 lat nie napawała optymizmem – występował w mało znaczących, głównie telewizyjnych produkcjach, raczej w podrzędnych rolach.

* Wielki przełom nastąpił w 1982 roku, za sprawą biograficznego filmu o słynnym hinduskim przywódcy - „Gandhim” w reżyserii Richarda Attenborough. Ta znakomita kreacja stworzona przez nikomu nie znanego (choć teoretycznie obecnemu w show-biznesie od dekady) aktora przyniosła mu Oscara, dwie statuetki Złotego Globu i BAFTA (dla Najlepszego Aktora i dla Najlepszego Debiutanta w roli pierwszoplanowej) oraz liczne nagrody krytyków.*

W 1988 roku miał kolejną okazję wcielenia się w historyczną postać, tym razem muzyka Dymitra Szostakowicza w filmie „Testament” Tony’ego Palmera.

Wcześniej wystąpił m.in. u Jamesa Ivory’ego w „Maurycym” (1987) i Johna Irvina w „Dzienniku żółwia” (1985). Rola w filmie TV „Silas Marner: The Weaver of Raveloe” (1985) przyniosła mu nominację do BAFTA TV, a kreacja w filmie TV „Murderers Among Us: The Simon Wiesenthal Story” (1989) – nominacje do Złotego Globu i telewizyjnej nagrody Emmy.

ycipk-2ra3wu

* W 1991 roku zagrał u boku Warrena Beatty, Harveya Keitela i Annette Bening w znanym gangsterskim filmie Barry’ego Levinsona „Bugsy”, otrzymując jedną z kolejnych nominacji do Oscara i Złotego Globu, a w 1993 roku wystąpił jako Itzhak Stern w „Liście Schindlera” Stevena Spielberga (nominacja do BAFTA).*

Później zagrał m.in. u Romana Polańskiego w thrillerze psychologicznym „Śmierć i dziewczyna” z Sigourney Weaver (1994), w biblijnych filmach TV „Józef” (1995, nominacja do Emmy) i „Mojżesz” (1995), oraz słynnej amerykańskiej produkcji sci-fi „Gatunek” (1996).

W 1998 roku wystąpił też jako tytułowy Sweeney Todd w czarnej komedii TV „Rzeźnik Todd” Johna Schlesingera.

* Szerokim echem odbił się jego występ w kryminalnym filmie Jonathana Glazera „Sexy Beast” (2000). Za rolę u boku Raya Winstone’a otrzymał Europejską Nagrodę Filmową, nagrodę BIFA, Golden Satellite Award oraz nominację do Oscara i Złotego Globu. Nominacje do Złotego Globu i Emmy otrzymał jeszcze za telewizyjne występy w filmach TV: „Anna Frank: cała prawda” (2001) oraz „Pani Harris” z Annette Bening i Ellen Burstyn (2005), a ostatnią nominację do Nagrody Akademii oraz do Independent Spirit Award i Złotego Globu przyniósł mu występ w „Domu z piasku i mgły” z Jennifer Connelly (2003).*

Ponadto, w ostatniej dekadzie raz jeszcze spotkał się z Polańskim, grając Fagina w jego ekranizacji „Olivera Twista” (2005), wystąpił w komediach kryminalnych: „Zabójczy numer” (2006) i „Mokra robota” (2007) oraz wojennej produkcji „Ostatni legion” z Colinem Firthem (2007).

ycipk-2ra3wu

Jednym z jego licznych projektów, zrealizowanych w ostatnim czasie jest występ u boku Penélope Cruz w dramacie Isabele Coixet „Elegia” (2008).

Słynie z pięknej barwy głosu, w związku z czym często pojawia się w filmach jako narrator. Jedną ze słynniejszych realizacji tego typu, była produkcja Stevena Spielberga „A.I. Sztuczna Inteligencja” (2001).

W 1998 roku był przewodniczącym jury MFF w Berlinie.

* W 2001 roku otrzymał Honorowy Tytuł Szlachecki od brytyjskiej Królowej Elżbiety II.*

ycipk-2ra3wu
ycipk-2ra3wu