ycipk-47a1oe
ycipk-47a1oe

David Bowie - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
David Bowie to kultowy brytyjski muzyk. East News
Podziel się
ycipk-47a1oe

David Bowie to pseudonim artystyczny brytyjskiego muzyka i aktora Davida Roberta Jonesa, który słynął z muzycznych eksperymentów. Kariera Davida Bowiego trwała 54 lata i zaowocowała 27. albumami studyjnymi oraz rolami w wielu filmach.

David Bowie – początki kariery

David Bowie przyszedł na świat 8 stycznia 1947 roku w londyńskiej dzielnicy Brixton. Bowie interesował się muzyką i sztukami audiowizualnym od młodości. W wieku 10 lat ojciec Davida przyniósł do domu kolekcję płyt winylowych amerykańskich artystów (Elvisa Presleya, Little Richarda, the Teenagers), pod koniec tego samego roku Bowie nauczył się grać na ukulele i pianinie.

W roku 1962 David Bowie założył swój pierwszy zespół o nazwie "The Konrads". Wraz z kolegami grali na szkolnych potańcówkach i weselach, jednak Brytyjczyk miał wyższe aspiracje i szybko odszedł z "The Konrads". Drugim zespołem Davida Bowiego był "The King Bees". Ten eksperyment również nie trwał zbyt długo i muzyk podjął karierę solową. Jej skutkiem był pierwszą piosenką Davida Bowiego "The Laughing Gnome" (1967). Jednak na międzynarodową karierę David Bowie musiał jeszcze poczekać.

David Bowie – filmy

ycipk-47a1oe

Wbrew współczesnym przekonaniom początek kariery filmowej Davida Bowie znacznie wyprzedza jego muzyczny komercyjny sukces. W roku 1967 muzyk poznał tancerza Lindsaya Kempa, który namówił go na podjęcie lekcji pantomimy oraz improwizacji. W tym samym roku David Bowie zadebiutował w filmie "The Image" w reżyserii Michaela Armstronga. Muzyk wystąpił w roli ducha, który wychodzi z obrazu, aby prześladować jego twórcę.

Brytyjczyk zdobył uznanie krytyków za występ w filmie "Człowiek, który spadł na ziemię" (1976). Jest to pierwsza główna rola Davida Bowiego. Muzyk wciela się w postać kosmity Thomasa Jerome Newtona.

David Bowie wystąpił u boku Marleny Dietrich w produkcji z 1979 roku o tytule "Zwyczajny żigolo". Lata 80. były okresem filmowej świetności muzyka. Podczas tej dekady David Bowie pojawił się na dużym ekranie aż 11 razy. Najbardziej kultowym filmem muzyka z tego okresu był "Labirynt", który na ekrany kinowe wszedł w roku 1986. Jest to musical, w którym Brytyjczyk gra Króla Goblinów. "Labirynt" Davida Bowiego to nietypowa produkcja, ponieważ wystąpiło w niej zaledwie 5 aktorów (m.in. Jennifer Connelly). Reszta obsady składała się z animowanych lalek.

Dwa lata później David Bowie zagrał Poncjusza Piłata w filmie Martina Scorsese "Ostatnie kuszenie Chrystusa". Mimo nieustannej pracy nad nową muzyką, kariera aktorska Davida Bowiego nie zwalniała. Między rokiem 1991 a 2000 wystąpił w kolejnych 9 produkcjach filmowych. Znajdziemy wśród nich takie tytuły jak: "Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną" (1992), który stanowi zarówno prolog, jak i epilog do kultowego serialu Davida Lyncha "Miasteczko Twin Peaks" czy "Basquiat – Taniec ze śmiercią".

W roku 2006 muzyk wcielił się w fizyka i wynalazcę Nikola Teslę w "Prestiżu". W filmie zagrali również Hugh Jackman, Christian Bale oraz Michael Caine.

ycipk-47a1oe

Dorobek artystyczny Davida Bowiego obejmuje również występy na deskach teatru. W roku 1980 zagrał Josepha Merricka w broadwayowskim spektaklu "The Elephant Man". Brytyjczyk w tej kreacji pojawił się na scenie ponad 150 razy.

David Bowie – filmy dokumentalne

Aktywność Davida Bowiego w świecie filmowym nie ograniczała się tylko do ról w rozmaitych filmach fabularnych. Brytyjski aktor i muzyk występował również w filmach dokumentowanych, które traktowały zarówno o innych muzykach, jak i o nim samym. Tutaj można wymienić: "Queen: The Magic Years" (1987), "Imagine: John Lennon" (1988), "The Time Life History Of Rock N' Roll" (1995), "Fashion Rocks" (2005), "David Bowie: Five Years" (2013).

Powstało również wiele filmów dokumentalnych na temat Bowiego bez jego bezpośredniego udziału. Są to zwykle filmy z koncertów: "Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" (1973), "Best of Bowie" (2002), "A Reality Tour" (2004).

David Bowie – muzyka

ycipk-47a1oe

Piosenką, która przyniosła Davidowi Bowiemu międzynarodowy rozgłos była wydana w 1969 roku "Space Oddity". Trzy lata później muzyk wypuścił pełny studyjny glam rockowy album "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mar". Podczas trasy koncertowej David Bowie wcielał się w ekstrawaganckie i androgyniczne alter ego – Ziggiego Stardusta.

Trzy następne albumy Davida Bowiego – "Aladdin Sane" (1973), "Pin Ups" (1973) oraz "Diamond Dogs" (1974) były utrzymane w podobnej stylistyce. Od 1975 David Bowie rozpoczął eksperyment z R&B i soulem, który nie spodobało się jego fanom. Dwa lata później przeprowadził się do Berlina, gdzie podjął współpracę z muzykiem Brianem Eno, co zaowocowało albumami nazwanymi przez media "Trylogią Berlińską" – "Low" (1977), "Heroes" (1977) oraz "Lodger" (1979). Wszystkie zostały bardzo ciepło przyjęte przez krytyków na całym świecie.

Lata 80. i 90. obfitowały w kolejne komercyjne sukcesy w karierze muzycznej Davida Bowiego. Szczyt popularności muzyk osiągnął w roku 1983 za sprawą 15 albumu studyjnego "Let's Dance".

Ostatnim albumem Davida Bowiego, przed 10 letnią przerwą w tworzeniu muzyki, był wydany w 2003 roku "Reality". W roku 2010 Brytyjczyk powrócił na scenę muzyczną z "The Next Day" i pozostał aktywny aż do swojej śmierci w 2016 roku.

David Bowie – ciekawostki

ycipk-47a1oe
  • Oczy Davida Bowiego są bez wątpienia jego znakiem rozpoznawczym. Podczas bójki w 1962 roku doznał urazu lewego oka, wskutek czego jego źrenica była trwale powiększona.
  • Reżyser John Glen odpowiedzialny za czternasty film o Jamesie Bondzie ("Zabójczy widok") zaproponował Bowiemu rolę głównego antagonisty Maxa Zorina, muzyk jednak odmówił.
  • David Bowie był entuzjastą sztuki, w wolnym czasie malował i rzeźbił. Jego ulubieni artyści to Tintoretto, John Bellany, Erich Heckel, Picasso i Michael Ray Charles.
  • David Bowie został uhonorowany 45 różnymi nagrodami z przemysłu muzycznego oraz filmowego.
  • W roku 2000 David Bowie odmówił przyjęcia Orderu Imperium Brytyjskiego.
Data urodzenia

08.01.1947

Miejsce urodzenia

Brixton, Londyn, Anglia

Data śmierci

10.01.2016

Profesja

muzyk, aktor

Filmografia

Schöner Gigolo, armer Gigolo (1979) (Paul)

Basquiat. Taniec ze śmiercią (1996) (Andy Warhol)

Wspaniały świat (1992)

Saturday Night Live: 25th Anniversary (1999) (siebie)

Ludzie-koty (1982)

Zoolander (2001)

Mayor of Sunset Strip (2001) (siebie)

Labirynt / Labirynth (1986) (1986) (Jareth, król Goblinów)

James Dean, the First American Teenager (1975)

Sokół i koka (1985)

Ostatnie kuszenie Chrystusa (1988) (Poncjusz Piłat)

O krok od sławy (2013) (on sam)

Sierpień (2008) (Ogilvie)

Bandslam (2009)

Prestiż (2006) (Nikola Tesla)

Artur i Minimki (2006) (Maltazard)

Linguini Incident, The (1991) (Monte)

Miasteczko Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną (1992) (Phillip Jeffries)

Priory, The (1999)

Jazzin` for Blue Jean (1984) (Vic)

Rolling Stone: The First Twenty Years (1987) (siebie)

Magic Years, Vol. 1, The (1989) (siebie)

Hunger, The (1997) (Julian Priest (1999- dotychczas))

Omikron: The Nomad Soul (1999) (Boz)

TFI Friday (1996)

Büvös vadász (1994)

Passaggio per il paradiso (1996)

When the Wind Blows (1985)

Mauvais sang (1986)

Człowiek który spadł na Ziemię (1976)

Labyrinth (1986) (Jareth)

Magic Years, Vol. 3, The (1989) (siebie)

Freddie Mercury Tribute Concert (1992) (siebie)

History of Rock `N` Roll, Vol. 8, The (1995) (siebie)

Everybody Loves Sunshine (1999) (Bernie)

Kenny Everett Video Show, The (1978)

Cool Cats - Twenty-five Years of Rock `N` Roll Style (1983) (siebie)

Inside the Labyrinth (1986) (siebie)

Imagine: John Lennon (1988) (siebie)

Inspirations (1997) (siebie)

Closure (1997) (siebie)

Boy Meets Girl (1984)

Buddha of Suburbia, The (1993)

My, dzieci z dworca Zoo (1981) (David Bowie)

Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1983) (Ziggy Stardust)

David Bowie: Serious Moonlight (1983) (siebie)

Wesołych Świąt, Pułkowniku Lawrence (1983) (major Jack Celliers)

Absolute Beginners (1986) (Vendice Partners)

Magic Years, Vol. 2, The (1989) (siebie)

Travelling Light (1992)

Mr. Rice`s Secret (2000) (Mr. Rice)

Group Madness (1983) (siebie, cabin boy)

Yellowbeard (1983) (The Shark)

Mio West, Il (1998) (Jack Sikora)

Ucieczka w noc (1985) (Colin Morris)

Zagadka nieśmiertelności (1983) (John Blaylock)

Bałwanek (1982) (Narrator)

Dyskografia

David Bowie (1967)
David Bowie (1969)
The Man Who Sold the World (1970)
Hunky Dory (1971)
The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)
Aladdin Sane (1973)
Pin Ups (1973)
Diamond Dogs (1974)
Young Americans (1975)
Station to Station (1976)
Low (1977)
"Heroes" (1977)
Lodger (1979)
Scary Monsters (and Super Creeps) (1980)
Let's Dance (1983)
Tonight (1984)
Never Let Me Down (1987)
Black Tie White Noise (1993)
The Buddha of Suburbia (soundtrack album) (1993)
Outside (1995)
Earthling (1997)
Hours (1999)
Heathen (2002)
Reality (2003)
The Next Day (2013)
Blackstar (2016)

ycipk-47a1oe
ycipk-47a1oe