Trwa ładowanie...
d3fqk8t
d3fqk8t

Jerry O'Connell

Najnowsze informacje
4.1
(11 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Filmografia:

Misja na Marsa (2000) (Phil Ohlmyer)

Body Shots (1999) (Michael Penorisi)

Krzyk 2 (1997) (Derek)

Jerry Maguire (1996) (Frank Cushman)

Kocurek (2001) (Michael Delany)

Kangur Jack (2003) (Charlie Carbone)

Kochanie, jestem w ciąży! (2009) (Curtis Marks)

Stań przy mnie (1986) (Vern Tessio)

Veronica Mars (2014) (Dan Lamb)

Eastwick () (Colin Friesen)

Space Station 76 (2013) (Steve)

Superman/Batman: Wrogowie publiczni (2009) (Kapitan Marvel)

Człowiek z miasta (2006) (David Lilly)

Obrońcy () (Pete Kaczmarek)

Jordan () (detektyw Woody Hoyt)

Room 6 (2006) (Lucas)

Pirania 3D (2010) (Derrick Jones)

Sliders: Piąty Wymiar () (Quinn Mallory)

Carpoolers () (Laird)

Twoje, moje i nasze (2005) (Max)

Zdjęcie

Amerykański aktor. Kojarzony głównie z rolą Quinna Mallory'ego z serialu telewizyjnego „Sliders: Piąty wymiar”.

Jeremiah O'Connell urodził się 17 lutego 1974 roku w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych. Przyszedł na świat jako syn Lindy i Michaela O'Connellów. Jego dziadek Charles S. Witkowski był wpływowym politykiem. Jerry posiada korzenie irlandzko-polskie. Wychowywał się na Manhattanie wraz ze swoim młodszym o dwa lata bratem, Charliem, także aktorem.

Karierę aktorską rozpoczął w młodym wieku. Jako dziecko, reklamował ciasteczka Duncan Hines. Jako jedenastolatek zaliczył swój debiut na dużym ekranie, występując w dramacie przygodowym Roba Reinera „Stań przy mnie”. Po roli w tym filmie wrócił do szkoły i aż do jej ukończenia nie pojawiał się na ekranie w filmach kinowych, choć zagrał w tym czasie kilka ról w serialach telewizyjnych.

* Nastoletni Jerry, w latach 1988-1991, występował w kanadyjskim serialu młodzieżowym „Moje drugie ja”, w którym wcielał się w rolę czternastoletniego Andrew Clementsa.* Za występ w tym serialu dwukrotnie (w 1989 i 1990 roku) nominowano go do nagrody Young Artist Award.

O'Connell uczęszczał na Uniwersytet Nowojorski w latach 1991-1994. W tym samym czasie kontynuował swoją przygodę z kinem. Podczas studiów w Szkole filmowej, Jerry zdecydował się zagrać w dwóch pilotach seriali: „Sliders” i w nowej produkcji firmy Fox, nazwanej „Party of Five”. Spędził samotnie dzień w Los Angeles i wylądował w Bailey, by zagrać w „Party of Five”, ale jednak po zastanowieniu wrócił do Nowego Jorku, by zagrać Quinna w „Sliders”.

Ostatecznie to właśnie ten tytuł przysporzył mu popularności. Przez cztery sezony tego serialu Jerry grał głównego bohatera „Sliders”, Quinna Mallory’ego. W czwartej serii do serialu dołączył jego brat, Charcie O’Connell, wcielający się w Colina. W piątym sezonie „Sliders” obaj bracia zrezygnowali z gry w serialu.

Następnie zagrał w wielu produkcjach kinowych i telewizyjnych, min.: „Obsesja” (2009), „Kochanie, jestem w ciąży!” (2009), „Alibi” (2006), „Człowiek z miasta” (2006), „Kocurek” (2001), „Misja na Marsa” (2000), Krzyk 2” (1997), ”Jerry Maguire” (1996), „Dziewczyna z kalendarza” (1993), „Pokój na piętrze” (1987). Napisał scenariusz i koprodukował film „Córka prezydenta” z Katie Holmes w roli głównej.

14 lipca 2007 roku, w miejscowości Calabasas (k. Los Angeles) w Kalifornii, poślubił aktorkę i modelkę Rebeccę Romijn. Para ma dwie córki bliźniaczki. Są to: Dolly Rebecca Rose i Charlie Tamara Tulip, obie urodzone 28 grudnia 2008 roku.

d3fqk8t
d3fqk8t
d3fqk8t
d3fqk8t