ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm

Jerry O'Connell - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-z3u2cm

Amerykański aktor. Kojarzony głównie z rolą Quinna Mallory'ego z serialu telewizyjnego „Sliders: Piąty wymiar”.

Jeremiah O'Connell urodził się 17 lutego 1974 roku w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych. Przyszedł na świat jako syn Lindy i Michaela O'Connellów. Jego dziadek Charles S. Witkowski był wpływowym politykiem. Jerry posiada korzenie irlandzko-polskie. Wychowywał się na Manhattanie wraz ze swoim młodszym o dwa lata bratem, Charliem, także aktorem.

Karierę aktorską rozpoczął w młodym wieku. Jako dziecko, reklamował ciasteczka Duncan Hines. Jako jedenastolatek zaliczył swój debiut na dużym ekranie, występując w dramacie przygodowym Roba Reinera „Stań przy mnie”. Po roli w tym filmie wrócił do szkoły i aż do jej ukończenia nie pojawiał się na ekranie w filmach kinowych, choć zagrał w tym czasie kilka ról w serialach telewizyjnych.

* Nastoletni Jerry, w latach 1988-1991, występował w kanadyjskim serialu młodzieżowym „Moje drugie ja”, w którym wcielał się w rolę czternastoletniego Andrew Clementsa.* Za występ w tym serialu dwukrotnie (w 1989 i 1990 roku) nominowano go do nagrody Young Artist Award.

O'Connell uczęszczał na Uniwersytet Nowojorski w latach 1991-1994. W tym samym czasie kontynuował swoją przygodę z kinem. Podczas studiów w Szkole filmowej, Jerry zdecydował się zagrać w dwóch pilotach seriali: „Sliders” i w nowej produkcji firmy Fox, nazwanej „Party of Five”. Spędził samotnie dzień w Los Angeles i wylądował w Bailey, by zagrać w „Party of Five”, ale jednak po zastanowieniu wrócił do Nowego Jorku, by zagrać Quinna w „Sliders”.

ycipk-z3u2cm

Ostatecznie to właśnie ten tytuł przysporzył mu popularności. Przez cztery sezony tego serialu Jerry grał głównego bohatera „Sliders”, Quinna Mallory’ego. W czwartej serii do serialu dołączył jego brat, Charcie O’Connell, wcielający się w Colina. W piątym sezonie „Sliders” obaj bracia zrezygnowali z gry w serialu.

Następnie zagrał w wielu produkcjach kinowych i telewizyjnych, min.: „Obsesja” (2009), „Kochanie, jestem w ciąży!” (2009), „Alibi” (2006), „Człowiek z miasta” (2006), „Kocurek” (2001), „Misja na Marsa” (2000), Krzyk 2” (1997), ”Jerry Maguire” (1996), „Dziewczyna z kalendarza” (1993), „Pokój na piętrze” (1987). Napisał scenariusz i koprodukował film „Córka prezydenta” z Katie Holmes w roli głównej.

14 lipca 2007 roku, w miejscowości Calabasas (k. Los Angeles) w Kalifornii, poślubił aktorkę i modelkę Rebeccę Romijn. Para ma dwie córki bliźniaczki. Są to: Dolly Rebecca Rose i Charlie Tamara Tulip, obie urodzone 28 grudnia 2008 roku.

Data urodzenia

17.02.1974

Miejsce urodzenia

Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Filmografia

Misja na Marsa (2000) (Phil Ohlmyer)

Body Shots (1999) (Michael Penorisi)

Krzyk 2 (1997) (Derek)

Jerry Maguire (1996) (Frank Cushman)

Kocurek (2001) (Michael Delany)

Kangur Jack (2003) (Charlie Carbone)

Kochanie, jestem w ciąży! (2009) (Curtis Marks)

Stań przy mnie (1986) (Vern Tessio)

Veronica Mars (2014) (Dan Lamb)

Eastwick () (Colin Friesen)

Space Station 76 (2013) (Steve)

Superman/Batman: Wrogowie publiczni (2009) (Kapitan Marvel)

Człowiek z miasta (2006) (David Lilly)

Obrońcy () (Pete Kaczmarek)

Jordan () (detektyw Woody Hoyt)

Room 6 (2006) (Lucas)

Pirania 3D (2010) (Derrick Jones)

Sliders: Piąty Wymiar () (Quinn Mallory)

Carpoolers () (Laird)

Twoje, moje i nasze (2005) (Max)

ycipk-z3u2cm
ycipk-z3u2cm