ycipk-urb8m3
ycipk-urb8m3

Jonathan Pryce - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-urb8m3

Walijski aktor, znany m.in. z cyklu „Piraci z Karaibów” czy też filmów „Evita” i „Jutro nie umiera nigdy”.

Jonathan Pryce (właściwie John Price) urodził się 1 czerwca 1947 roku w Holywell w Wielkiej Brytanii. Od dawna odgrywa znaczącą rolę zarówno na scenie jak i ekranie. W teatrze zaznaczył się zarówno w komediach muzycznych jak również dramatach. Wcielił się w postać Inżyniera w "Miss Saigon", a w "My Fair Lady" w reżyserii Trevora Nunna wystawionym w Royal National Theatre pojawił się jako słynny profesor Higgins. Pryce studiował w Royal Academy of Dramatic Art. Współpracował z grupą teatralną the Royal Shakespeare Company, z którą wystąpił jako Makbet oraz Petruchio w "Poskromieniu złośnicy".

Wśród jego filmowych osiągnięć znajduje się rola Juana Perona w filmie Alana Parkera "Evita" z Madonną w roli tytułowej, kreacja Elliotta Carvera, głównego czarnego charakteru serii thrillerów o Bondzie, w "Jutro nie umiera nigdy", oraz rola doktora Williama Riversa w "Sanatorium Poetów" opartym na powieści Pata Barkera o czasach Pierwszej Wojny Światowej. Za tę ostatnią uzyskał nominację do nagrody przyznawanej przez British Independent Film Awards dla Najlepszego Aktora. Wcześniej zagrał w "Voyage of the Damned", "Posiłku oracza", oraz "Coś paskudnego tu nadchodzi". Sławę zapewniła mu jednak rola w filmie Terryego Gilliama z 1985 roku "Brazil".

Gilliam obsadził go również w "Przygodach Barona Munchausena", zaś w "Glengarry Glen Ross" Pryce wcielił się w potencjalnego klienta Ala Pacino.Zagrał również u Martina Scorsese’a w "Wieku niewinności", wykreował postać Lyttona Stracheya w filmie "Carrington" Christophera Hamptona (scenariusz i reżyseria), za którą uhonorowany został nagrodą dla Najlepszego Aktora na Festiwalu Filmowym w Cannes oraz nagrodą dla Najlepszego Aktora przyznawaną przez magazyn The Evening Standard.

Jego teatralne kreacje również nie przeminęły niezauważone: Pryce otrzymał nagrodę Tony za "Comedians" i "Miss Saigon", a w Londynie uhonorowano go nagrodą Olivier za "Hamleta" i powtórnie za "Miss Saigon". Poza tym aktor nominowany został do nagrody Emmy dla Wybitnego Aktora Drugoplanowego (Outstanding Supporting Actor) w "Barbarians at the Gate". W 2002 roku Brytyjska Akademia Sztuki Filmowej i Telewizyjnej (BAFTA) uhonorowała Pryce’a Nagrodą Specjalną.

ycipk-urb8m3

W 2003 roku Pryce zagrał w bardzo popularnym filmie pt. "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły", w którym wystąpił wraz z Johnnym Deppem, Geoffreyem Rushem, Orlando Bloomem oraz Keirą Knightly. W 2006 roku widzieliśmy go w kontynuacji „Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka”, w 2007 roku w „Piraci z Karaibów: Na krańcu świata”.

Jonathan Pryce od 1974 roku jest mężem Kate Fahy, z którą ma trójkę dzieci: Patricka (ur. 1983), Gabriela (ur. 1986) i Phoebe (ur. 1990).

ycipk-urb8m3
Data urodzenia

01.06.1947

Miejsce urodzenia

Holywell, Walia, Wielka Brytania

Filmografia

Jutro nie umiera nigdy (1997) (Elliot Carver)

Stygmaty (1999)

Evita (1996) (Juan Perón)

G.I. Joe: Odwet (2012) (Prezydent)

Histeria - Romantyczna historia wibratora (2011) (Dr Dalrymple)

Duża Mała Ania (2001) (Jack Pugh)

Afera naszyjnikowa (2001) (kardynał de Rohan)

Czego pragnie dziewczyna (2003) (Alistair Payne)

Piraci z Karaibów: Klątwa czarnej perły (2003) (gubernator Swann)

Unconditional Love (2002) (Victor Fox)

Wiek niewinności (1993) (Monsieur Riviere)

Ronin (1998) (Seamus)

Barbarians at the Gate (1993) (Henry Kravis)

Morduje się łatwo (1982) (Mr. Ellsworthy)

Haunted Honeymoon (1986) (Charles)

Muza (2001) (Gustav Mahler)

Glengarry Glen Ross (1992) (James Lingk)

De-Lovely (2004) (Gabe)

Brazil (1985) (Sam Lowry)

Przygody barona Munchausena (1988) (Horatio Jackson)

Konspiracja Echelon (2009) (Mueller)

G.I. Joe: Czas Kobry (2009) (Prezydent USA)

Piraci z Karaibów: Na krańcu świata (2007) (Weatherby Swann)

Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka (2006) (Gubernator Swann)

Nieustraszeni bracia Grimm (2005) (Delatombe)

Doctor and the Devils, The (1985) (Robert Fallon)

Opowieści na dobranoc (2008) (Marty Bronson)

Rachel Papers, The (1989) (Norman)

Man From the PRU, The (1989) (William Wallace)

Child`s Garden of Verses, A (1992) (Narrator)

Freddie as F.R.O.7 (1992) (Trilby (głos))

Thicker Than Water (1993) (Sam)

Great Moments in Aviation (1993) (Duncan Stewart)

Deadly Advice (1993) (Dr. Ted Philips)

Mr. Wroe`s Virgins (1993) (Mr. Wroe)

Trójkąt namiętności (1994) (Alec Bolton)

David (1997) (Saul)

Titanic: Answers from the Abyss (1999) (Narrator)

Testimony of Taliesin Jones, The (1999) (Da)

Rodgers & Hart Story: Thou Swell, Thou Witty, The (1999) (Narrator (głos))

Union Game: A Rugby History, The (1999) (Narrator (głos))

Carrington (1995) (Lytton Strachey)

Daft As a Brush (1975)

Play Things (1976)

For Tea On Sunday (1978)

Słaby punkt (1980) (Taylor)

Breaking Glass (1980) (Ken)

Something Wicked This Way Comes (1983) (Mr. Dark)

Whose Line Is It Anyway? (1988)

Jumpin` Jack Flash (1986) (Jack)

Voyage of the Damned (1976) (Joseph Manasse)

Heat Is On, The (1989) (siebie)

Selling Hitler (1991) (Gerd Heidemann)

Troll in Central Park, A (1993) (Alan (głos))

Shopping (1994) (Conway)

Regeneration (1997) (Dr. William Rivers)

Hey Mr. Producer (1998) (Profesor Henry Higgins)

Commedia (1999)

Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death (1999) (mistrz)

Comedians, The (1979) (Gethin Price)

Dzień, w którym umarł Chrystus (1980) (Herod)

Timon z Aten (1981) (Timon)

Praying Mantis (1982) (Christian Magny)

Ploughman`s Lunch, The (1983) (James Penfield)

Storyteller, The (1987) ((głos))

Consuming Passions (1988) (Mr.Farris)

Man on Fire (1987) (Michael)

Żona (2017) (Joe Castleman)

ycipk-urb8m3
ycipk-urb8m3