Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Kalina Jędrusik - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Aktorka i piosenkarka, jedna z legend polskiego kina. Zasłynęła jako skandalistka i właścicielka dużego dekoltu, w latach 60. i 70. była niekwestionowanym symbolem seksu. Stworzyła znakomite kreacje, dużą popularność zdobywając dzięki licznym występom w telewizji, m. in. w „Kabarecie Starszych Panów”.

Urodziła się 5 lutego 1931 roku w Częstochowie. W 1953 roku uzyskała dyplom PWSA w Krakowie, gdzie studiowała m.in. razem z Bogusławem Kobielą i Zbyszkiem Cybulskim.

Z miejsca otrzymała angaż w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku (1953-55). Później była aktorką teatrów stołecznych: Narodowego (1955-57), Współczesnego (1957-61), Komedia, Rozmaitości (1976-80) i Polskiego (1985-90).

Zagrała między innymi Ofelię w „Zamku w Szwecji” (1961), Katarzynę w „Poskromieniu złośnicy” (1977), Geoge Sand w „Lecie w Nohant” w reżyserii Wojciecha Solarza (1977) oraz Eleonorę w „Tangu” w reżyserii Kazimierza Dejmka (1990).

Od 1956 roku nieprzerwanie związana była z Teatrem TV, z którym współpracę rozpoczęła od roli Kleopatry w spektaklu w reżyserii Gustawa Holoubka. Jednymi z bardziej znanych kreacji w Teatrze TV były: rola Polly w „Operze za trzy grosze” (1958) Brechta w reżyserii Konrada Swinarskiego, czy występ w „Scenach z życia Holly Golightly” (1972) Trumana Capote’a, w reżyserii Kazimierza Kutza (wg scenariusza męża aktorki, Stanisława Dygata).

Qaqwqwrqw

W filmie zadebiutowała w 1957 roku, w epizodycznej roli w filmie „Ewa chce spać” Tadeusza Chmielewskiego. W 1960 roku wcieliła się w rolę dziennikarki w „Niewinnych czarodziejach” Andrzeja Wajdy, w 1962 pojawiła się u kolejnego mistrza, Wojciecha Jerzego Hasa w „Jak być kochaną”. Ponownie spotkała się z Hasem na planie „Lalki” w 1968 roku. W latach 60. nierzadko pojawiała się na małym ekranie – w „Spóźnionych przechodniach” Jana Rybkowskiego (1962), kryminalnym filmie z serii „Kapitan Sowa na tropie” (1965) Stanisława Barei,* a przede wszystkim – od 1960 roku - w Kabarecie Starszych Panów.*

Jej występy w kabarecie stały się początkiem przemiany aktorki w gwiazdę. W tym samym roku nagrała też pierwsze utwory dla Radiowego Studia Piosenki.

W 1966 roku ponownie spotkała się z Janem Rybkowskim, tworząc znakomitą kreację w filmie TV „Odwiedziny o zmierzchu”, w tym samym roku zagrała też zbrodniarkę w filmie Ryszarda Bera „Gdzie jest trzeci król”.

W 1970 roku zagrała u Jerzego Gruzy w „Dzięciole”, a w 1974 stworzyła znakomitą kreację w „Ziemi obiecanej” Andrzeja Wajdy.

W 1984 roku wystąpiła u Janusza Zaorskiego w „Barytonie” oraz u Piotra Szulkina w filmie fantastycznym „O-bi, O-ba. Koniec cywilizacji”. W 1985 zagrała w głośnej produkcji polsko – węgierskiej w reżyserii Janusza Majewskiego „C. K. Dezerterzy” oraz u Barbary Sass w adaptacji „Dziewcząt z Nowolipek”.

Qaqwqwrqw

W 1988 roku pojawiła się wraz z innymi polskimi aktorami u Istvána Szabó w „Hanussenie”, a w 1991 – w adaptacji „Ferdydurke” Jerzego Skolimowskiego (znanym również pod tytułem „30 door key”).

Ostatnią filmową rolą Kaliny Jędrusik była kreacja nauczycielki śpiewu w dziele Krzysztofa Kieślowskiego „Podwójne życie Weroniki” (1991).

Kalina Jędrusik jest bohaterką dwóch filmów telewizyjnych na swój temat – „Kaliny” Jana Sosińskiego, filmu powstałego z fragmentów dwóch wywiadów aktorki, oraz „Nie odchodź” Tadeusza Pawłowicza – mającego formę wspomnień dwunastu osób, które bliżej znały aktorkę.

W 1988 roku otrzymała odznaczenie „Zasłużony Działacz Kultury”. W 1996 roku zdobyła trzecie miejsce w plebiscycie na najlepszą aktorkę w historii polskiego kina, zorganizowanym przez redakcję „Filmu” z okazji 100-lecia kina.

Jest również laureatką nagród za swoje dokonania muzyczne. W 1961 roku, wykonywany przez nią utwór „Mój pierwszy bal” zdobył tytuł Radiowej Piosenki Roku. W 1964 otrzymała nagrodę na festiwalu w Opolu za interpretację piosenki „Z kim ci będzie tak źle, jak ze mną”. <br
Zmarła 7 sierpnia 1991 r. w Warszawie. Została pochowana w Alei Zasłużonych na Powązkach.

Data urodzenia

05.02.1931

Miejsce urodzenia

Częstochowa

Data śmierci

07.08.1991

Filmografia

Ziemia obiecana (1974) (Lucy Zuckerowa)

Niewinni czarodzieje (1960) (dziennikarka)

Ewa chce spać (1957) (Biernacka)

Jak być kochaną (1962) (dziewczyna w kawiarni)

Molo (1968) (dziennikarka Wanda)

Podwójne życie Weroniki (1991) (Pstrokata)

Ziemia obiecana (serial) () (Lucy Zuckerowa)

Upał (1964) (Zuzanna, szefowa brygady antyudarowej)

Pogotowie przyjedzie (1981) (Wicedyrektorka pogotowia)

Wolne miasto (1958) (kelnerka w piwiarni Schmoldego)

Lalka (1968) (Kazimiera Wąsowska)

Spóźnieni przechodnie (1962) (występuje w roli samego siebie)

30 door key (1991) (Żona profesora)

Baryton (1984) (Gertruda)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw