ycipk-g2pco0
ycipk-g2pco0

Krzysztof Tyniec - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowa Ruda

Filmografia:

Królewskie sny (1988) (Nienasz, służący Sonki)

111 dni letargu (1984) (Więzień w tramwaju na Szucha)

Panny i wdowy (1991) (Nauczyciel w Lechicach, miłość Susanne)

Król Lew 3D (1994) (Timon)

Nikt nie jest winien (1986) (Stach)

Syzyfowe prace (2000) (Wiechowski)

Nowe szaty króla (2000)

Kop głębiej (2011) (Wiktor)

Zwolnieni z życia (1992) (SB-ek, podwładny kapitana)

Wkręceni (2014) (Szef hotelu)

Boża podszewka II () (Roman, brat Niusi, mąż Janeczki)

Daleko od noszy 2 () (Doktor Rudolf Wstrząs)

Flintstonowie ()

Klub przyjaciół Myszki Miki () (Goofy)

Syzyfowe prace (serial) () (Wiechowski)

Timon i Pumba () (Timon)

Gumisie () (Gusto)

Super Baloo () (Don Karnage)

Goofy w college'u (2000) (Goofy (polski))

Zamiana (2009) (Maurycy)

Nie kłam kochanie (2007) (Maurycy Zaborski, komornik sądowy)

Goofy na wakacjach (1995) (Goofy)

Kapitan Conrad (1990)

Gra w ślepca (1985) (Jędrek)

Happy Wkręt (2007) (Mambo)

Belcanto (2009) (Dyrektor wytwórni lodów)

Łowcy smoków (2008) (Gwizdo)

Sąsiedzi ()

Hela w opałach () (Wdowiec)

I Ty możesz zostać bohaterem (2006) (Piłeczka)

Dzień czwarty (1984) (Powstaniec)

Serenite (1988) (służący Stanisława)

Jedenaste przykazanie (1987) (Ułan prowadzący Kasztankę)

Wszystko albo nic (2016)

Zdjęcie
Podziel się

Charakterystyczny polski aktor filmowy, teatralny i estradowy, znany z wieloletnich występów w telewizyjnym „Kabarecie Olgi Lipińskiej”, bogatego dorobku z zakresu dubbingu i konferansjerki, a ostatnio – ze zwycięstwa w popularnym programie rozrywkowym „Taniec z gwiazdami”. Pamiętny „Pan Fasola” z muzycznego programu dla młodych widzów.

Urodził się 5 lutego 1956 roku w Nowej Rudzie. Dorastając w dolnośląskim miasteczku, naturalną koleją rzeczy nastawiony był na przyszłość w zawodzie górnika. Stało się jednak inaczej. Uczył się w liceum w przygranicznym Zgorzelcu, a w trudnych czasach zajmował się handlem rajstopami, sprowadzanymi z sąsiedniego NRD.

W 1980 roku ukończył warszawską PWST, niedługo potem wiążąc się z tamtejszym Teatrem Współczesnym (1982-88). Od 1988 roku jest aktorem Teatru Ateneum w Warszawie. Jedną ze słynniejszych kreacji teatralnych Tyńca jest rola Pignona w „Kolacji dla głupca” Vebera w Teatrze Ateneum w Warszawie. Zaczynał od epizodów: w serialu „Dom” (1980), „111 dniach letargu” Jerzego Sztwiertni (1984) i w wojennym „Dniu czwartym” (1984) Ludmiły Niedbalskiej. W 1985 roku zagrał pierwszą dużą rolę w filmie „Gra w ślepca” w reżyserii Dominika Rettingera – Wieczorkowskiego.

Kolejny tok to rola motorniczego w filmie „Dzieci śmieci” Macieja Dejczera, z telewizyjnego cyklu „Kronika wypadków” oraz kreacja Stacha w filmie Ryszarda Zatorskiego „Nikt nie jest winien” (1986). Zanim pojawił się w większej roli nauczyciela w „Pannach i wdowach” Janusza Zaorskiego (1991), dwukrotnie współpracował z Januszem Kondratiukiem („Jedenaste przykazanie” 1987, „Prywatne niebo” 1988), zagrał u Grzegorza Warchoła w serialu historycznym „Królewskie sny” (1988) i u Jakuba Z. Rucińskiego w serialu „Odbicia” (1989).

ycipk-g2pco0

W dekadzie lat 90-tych rozpoczął intensywną współpracę z telewizyjnym „Kabaretem Olgi Lipińskiej”, w filmie pojawiając się m.in. jako ksiądz w polsko-francuskiej produkcji „Dzieciach wojny” Krzysztofa Rogulskiego (1991) oraz w zaskakujących rolach SB-eków: w „Zwolnionych z życia” Waldemara Krzystka (1992) i komedii politycznej „Człowiek z...” Konrada Szołajskiego (1993).

Po czterech latach przerwy zagrał u Izabelli Cywińskiej w głośnym serialu „Boża podszewka” (1997), wcielając się w postać Romana. Do roli powrócił w 2005 roku, na planie drugiej części serialu. W międzyczasie zaliczył gościnne występy w serialach TV (m.in. „Badziewiakowie” 1999, „Kryminalni” 2004), tytułową rolę w sitcomie „Pucuś” (2000), udział w serialu Jerzego Gruzy „Tygrysy Europy” (2003) i jedną z głównych ról w sitcomie „Daleko od noszy” (od 2003 roku). W latach 2000-2001 objął po Zygmuncie Chajzerze stanowisko prowadzącego program „Idź na całość”.

Poza występem w romantycznej komedii Piotra Wereśniaka „Nie kłam kochanie” (2008), w ostatnich latach nadal związany był przede wszystkim z małym ekranem. Zagrał policjanta Wojtaszka w komediowym serialu „Dylematu 5” (2006) Grzegorza Warchoła i Alfreda w telenoweli „Plebania” (2008), pojawił się gościnnie na planie „Niani”, „Kryminalnych”, „Sąsiadów” i „Heli w opałach”, a wiosną 2007 roku wziął udział w programie „Taniec z gwiazdami”, zgarniając – z tancerką, Kamilą Kajak u boku – Kryształową Kulę.

Od października 2007 roku prowadzi nową edycję „Koła fortuny”, a ostatnią produkcją z jego udziałem jest komedia „Zmiana” (2008) w reżyserii Konrada Aksinowicza.

Mówiąc o Krzysztofie Tyńcu, nie sposób nie wspomnieć o dubbingu, który w jego przypadku stanowi odrębną, bardzo szeroką gałąź działalności. Do najsłynniejszych dubbingowanych ról Tyńca należą: rola Goofy’ego (wielokrotnie odtwarzana przy okazji kolejnych przygód Myszki Miki i Kaczora Donalda), Timona z „Króla Lwa” (1994), Bimbra z serialu „Psie serce” (2002-2003), Dżina z Disneyowskiego „Alladyna” (1992), Gusta z „Gumisiów”, Królika Bugsa (1990-93), Mambo z filmu „Happy Wkręt” (2007).

ycipk-g2pco0
ycipk-g2pco0
ycipk-g2pco0